Başkalaşım Geçiren Hayvanlar Nelerdir?

Canlılar dünyasında yer alan canlıları incelediğimizde bazı canlı yavrular ana canlıya benzerken bazı yavruların ise ana canlıya benzemediklerini görmekteyiz. Ana canlıya benzemeyen yavru canlılar gelişim dönemlerinde çeşitli değişikliklere uğrayarak yani başkalaşım geçirerek ana canlıya benzemeye başlamaktadırlar. Ana canlıya benzemeyen ancak gelişim döneminde geçirdikleri değişimler ile ana canlıya benzemeye başlayan bu canlıların sergilemiş oldukları eyleme başkalaşım geçirme denilmektedir. Dünya üzerinde başkalaşım geçirerek ana canlıya gelişim döneminden sonra benzeyen çok sayıda canlı türü bulunmaktadır. Kurbağalar ve böcekler başkalaşım geçirerek ana canlıya benzeyen canlı türlerine örnek olarak gösterilebilir.

Kurbağalar ve böcekler yumurtadan çıktıktan sonra hiçbir şekilde ana canlıya benzemezler ancak zaman içerisinde çeşitli değişikliğe uğrayarak ana canlıya benzemeye başlarlar. Gelişim sürecindeki bu evrelerin tamamına bilim dünyasında başkalaşım denilmektedir. Kurbağalar, eklem bacaklılar, süngerler, mercanlar, yumuşakçalar ve derisi dikenliler başkalaşım geçiren canlı türlerinden yani hayvanlardan sadece birkaçıdır. Bu canlıları daha iyi bir şekilde tanıyabilmek için sizlere başkalaşım geçiren hayvanlar hakkında detaylı açıklamalarda bulunacağız.

Eklem bacaklılar: bu canlı türleri yumurtlayarak çoğalmaktadırlar. Yumurtalardan çıkan kurtçuklara lavra denilmektedir. Lavra yetişkin canlı haline gelinceye kadar uykuya dalar ve bu uyku dönemine pupa denilmektedir. Kelebekler bu canlı türlerine örnek olarak gösterilebilir. Eklem bacaklı sınıfında yer alan canlıların vücutlarının hemen dış kısmında kitin adı verilen aşırı derecede sert bir tabaka bulunmaktadır. Bu sert tabaka vücudun desteklenmesinde görev alır. Eklem bacaklı canlılar incelendiğinde çeşitli halkaların ve kıvrımların birbiriyle birleşmesi sonucunda vücutlarının meydana geldiği görülmektedir. Eklem bacaklılar kendi arasında çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplar örümcekler, böcekler, kabuklular ve çok ayaklılar şeklindedir.

Kurbağalar: başkalaşım geçiren hayvanlar arasında yer alan kurbağalar ilk dünyaya geldiklerinde su içerisinde solungaç solunumu yaparlar. Ergin döneme ulaştıklarında deri ve akciğer solunumu yapmaktadırlar. Kurbağalar birçoğunuzun da bildiği gibi yumurta ile çoğalırlar. Ana canlı hiçbir şekilde yavru bakımı yapmaz. Gelişimi esnasında başkalaşım geçirerek gelişim tamamlandığında ana canlıya benzerler. Nemli bölgelerde yaşam süren kurbağaların kalpleri toplamda üç odacıktan meydana gelmektedir. Soğukkanlı canlılar sınıfında bulunan kurbağalar başkalaşım geçiren hayvanlar denildiği zaman akla ilk gelen canlılardır.

Derisi dikenliler: bu canlılar incelendiğinde vücutlarının üzerinde dikensi yapıların yer aldığı görülür ve bu yüzden bu canlılara derisi dikenliler ismi verilmiştir. Vücudun üzerinde yer alan dikenler canlıyı düşmanlarına karşı korunmak adına meydana gelmiştir. Bu canlıların tamamı sularda yaşam sürmektedir. Solungaçları ile solunum yapan derisi dikenliler arasında denizkestanesi, denizyıldızı ve denizhıyarı baş sırada bulunmaktadır.

Süngerler: denizde yaşam süren bazı canlıların bir araya gelmesi sonucu ile meydana gelmiş olan canlı yığınına süngerler denilmektedir. Süngerler yumurtadan çıktıktan sonra denizin dibine doğru ilerlerler ve kendi cinslerinin yanlarına ulaşıp yapışmasını beklerler. Birden fazla süngeri oluşturan canlı yapışarak sünger adı verdiğimiz yapının yani canlının meydana gelmesini sağlarlar. Süngerler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda süngerlerin yaklaşık olarak 10 yıl kadar yaşam sürdükleri tespit edilmiştir. Tabi ki değerli olmalarından dolayı sünger avcıları süngerlerin 10 yıl kadar yaşamalarını beklemeden bu canlıları toplayarak satarlar.

Yumuşakçalar: suda ve karada yaşam süren türleri olan yumuşakçalar genel olarak su içerisinde yer alan organik maddeleri süzerek beslenmektedirler. Denizlerde, tatlı sularda ve karada yaşam süren türleri bulunmaktadır. İç organları birçok canlıya oranla gelişmiş olan yumuşakçalar arasında istiridye, sümüklüböcek, salyangoz, midye ve ahtapot bulunmaktadır. Yumuşakçalar incelenecek olursa etçil, otçul ve parazit olabilecekleri bariz bir şekilde gözlemlenebilir.

Mercanlar: döllenme sonucunda oluşmuş olan larva küçük bir kurtçuğu andırmaktadır. Kirpikli bir şekilde olan larva dünyaya geldikten sonra belirli bir müddet kendi başına yüzer ve sonrasında bir kayaya yapışır. Bu kayanın üzerinde gelişimini tamamlar ve polip haline gelir. Polip haline gelmiş olan canlı incelenecek olursa kalkerli bir iskelet yapısının olduğu görülür. Daha sonrasında tomurcuklanma ile üreyen ve yeni polipler meydana getiren mercanlar zaman içerisinde iskelet yılını halini alır. Mercanların en önemli özellikleri hareket edemiyor olmalarıdır.

Başkalaşım geçiren hayvanlar nelerdir denildiği zaman akla gelen tüm canlıların neler olduklarını açıklamaları ile birlikte sizlere aktardık. Elbette başkalaşım geçiren daha farklı hayvanlar da bulunmaktadır ancak bu hayvanların bahsettiğimiz hayvanların alt grubunda yer alan hayvanlar olduğunu belirtebiliriz. Yani kısacası sizlere bu makalemizde ana grupta yer alan başkalaşım geçiren hayvanlar nelerdir konusunda bilgiler verildi. Eğer bu konuyla yakından ilgileniyorsanız mutasyon makalesine de bakmanızı tavsiye ederim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here