Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir?

Diyarbakır doğumlu olan Cahit Sıtkı Tarancı 4 Ekim 1910 tarihinde dünyaya gelmiş olan en önemli şairlerimizdendir. Damgasını vurmuş olduğu dönem cumhuriyet dönemidir. Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesinde eğitim alırken burayı bırakıp Galatasaray lisesinde eğitim yaşamına devam etti. Cahit Sıtkı Tarancı edebi eserler ile lise yıllarında ilgilenmeye başlandı. Özellikle Fransızcayı iyi bir şekilde biliyor olması kendisinin birçok ünlü Fransız şairi okumasını sağladı ve büyük oranda bu şairlerden etkilendi. Daha sonra kendisinin de şairlik yönünün olduğunu keşfeden Cahit Sıtkı Tarancı ilk eserini dönemin önemli dergilerinden birisi olan Servet-i Fünun dergisinde yayınlattı.

Eğitim dönemindeyken Sümerbank’ın memur alım sınavlarını kazanan Cahit Sıtkı Tarancı eğitimi yarıda bırakarak memurluk mesleğini icra etmeye başladı. Daha sonrasında Cumhuriyet Gazetesinde öykü yayımlamaya başlayan Cahit Sıtkı Tarancı bu yıllarda eğitim almak amacıyla Paris’e gitti. Burada Üniversite eğitimi alırken ikinci dünya savaşı çıktı ve Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldı. Yurda döndüğü zaman akıcı bir şekilde yabancı dil konuşabildiğinden dolayı tercümanlık yaptı. Tabi ki bir yandan da yeni eserler üretmeye devam etti.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın şairlik alanında zirveye ulaştığı eser “Otuz Beş Yaş” adlı şiiridir. Kendisi bu şiiri CHP şiir ödülleri için yazdı ve yarışmayı kazandı. Bu olay sonrasında Cahit Sıtkı Tarancı tüm ülkenin tanıdığı bir isim haline geldi. İlerleyen yıllarda felç geçirip yatağa mahkum bir yaşam sürmek zorunda kalan Cahit Sıtkı Tarancı 12 Ekim 1956 tarihine gelindiği zaman hayata gözlerini yumdu. Kendisi hayata gözlerini yummuş olsa da geride bırakmış olduğu eserler ile edebiyata gönül vermiş olan kişilerin kalbinde yaşamaya devam etmektedir.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın en çok bilinen şiirleri ömrümde sükut, otuz beş yaş, düşten güzel ve sonrası adlı şiirleridir. Ayrıca Cahit Sıtkı Tarancı’nın hayranları Abbas adlı şiirini aşırı derecede sevmektedir. Ünlü şairi tekrardan hatırlamak adına yaş otuz beş adlı şiirini aşağıdaki videodan dinlemenizi tavsiye ediyorum.

Cahit Sıtkı Tarancı şairliğe gönül vermiş eşsi benzeri olmayan kişilerden birisidir. Şiirlerinde yalın bir dil kullanmış olması eserlerinin herkes tarafından kolay bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirlerinde kullanmış olduğu hitap şekli de şiirlerinin birçok şairin eserinden ciddi anlamda farklı olmasını sağlayan önemli bir husustur. Ünlü şaire Allahtan rahmet dileriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here