Çiçek Nasıl Kurutulur?

Çiçekler bitkiler aleminin en güzel canlılarıdır. Çeşitli özel günlerde sevdiklerinize rengarenk çiçekleri verdiğinizden dolayı bazı çiçeklerin anlam yüklü olduğu bilinmektedir. Verilen çiçekleri ömrümüz boyunca hatırlamak adına çiçekleri kurutarak saklamanız mümkün olduğundan dolayı çiçek kurutma yöntemleri geliştirilmiş ve bu sayede çiçekler uzun zaman boyunca koruma altına alınabilmiştir. Elinizde sizler için değerli olan çiçekler varsa çiçek nasıl kurutulur konusunda verdiğimiz bilgileri referans alarak çiçekleri nasıl kurutabileceğiniz hususunda bilgi alabilir ve bu sayede çiçekleri nasıl uzun zaman boyunca bozulmadan saklayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Düne kadar çoğumuz çiçekleri bir kitap arasına koyarak kurutuyorduk ancak bu kutruma yönteminde çiçek renklerini kaybettiğinden dolayı hiçbir anlamı yoktu. İlk etapta çiçeklerin bozulmadan kalması için yöntemler geliştirildi. Daha sonra insanlar çiçeklerin renklerinin de korunmasını arzuladı ve yapılan çiçek kutruma yöntemleri üzerindeki çalışmalar meyvesini vererek çiçeklerin renklerinin de korunması sağlandı. Tabi çiçekleri olduğu gibi kurutmak için çiçeklerin özellikle ve toplanma koşulları da önemlidir. Bir tür çiçeği kurutarak saklamak istiyorsanız özellikle bu çiçekleri nem oranının en az olduğu zamanlarda koparmalısınız. Nemin yoğun olduğu zamanlarda çiçekleri koparıp kurutmak isteyecekseniz başarılı sonuçlar alamayacağınızı belirtmek isteriz.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Çiçek Kurutma Yöntemleri

Çiçek kutruma yöntemleri arasında havayla kurutma, presleme yöntemiyle kutruma, griselin aracılığıyla kutruma, kum içerisinde kurutma, borax ile kurutma, silisyum ile kurutma ve mikrodalga fırınla kurutma gibi yöntemler bulunmaktadır. Bu kurutma yöntemleri hakkında sizlere özet bilgiler vereceğiz. Bilgi aldıktan sonra sizin için uygun olan yöntemi belirleyerek çiçekleri dilediğiniz gibi kurutabilirsiniz.

Havayla kurutma: Bu yöntem en eski çiçek kurutma yöntemlerinden birisidir. Bu kutruma yönteminde çiçeklerin kurutulduğu ortamın ışıksız olması gerekiyor. Eğer ortam içerisinde ışık yer alırsa çiçeklerin renginde değişim meydana gelebilir. Eğer çiçeği renginde bozulma olmasını istemiyorsanız karanlık ya da loş ortamlar tercihiniz olmalıdır. Bu kurutma yönteminde hiçbir kimyasal madde kullanılmaz. Kurutma işlemi sırasında çiçeğin üzerinde toz tabakaları meydana gelebilir. Kurutmadan verim alabilmek adına bu toz tabakalarını zaman zaman temizlemeniz mantıklı olacaktır. Doğal koşullar referans alındığından dolayı bu kurutma işleminde süreç biraz uzundur. Havayla çiçek kurutma işleminin yaklaşık olarak 2 ay kadar sürebildiği bilinmektedir.

Presleyerek kurutma: Bu yöntem kitap arasında çiçek kurutma yöntemine büyük oranda benzemektedir. Sizin için çiçeğin boyutlarını kaybetmesi önemli değilse presleme yöntemi ideal bir yöntemdir. Kurutmak istediğiniz çiçeği kurutma kağıtlarının arasına koyduktan sonra baskı uygulamak adına üzerine ağır ve düz bir yüzeye sahip olan cisim koyun. Kağıtlar nemi çekeceğinden dolayı zaman zaman kutruma kağıtlarını değiştirin. Çiçekteki tüm nem bitinceye kadar bunu uygulayın. Yaklaşık olarak 1 ay sonra çiçeğiniz tamamen kurumuş olacak.

Griselinle kurutma: Bu yöntem özellikli et kalınlığı yüksek olan çiçekleri kurutmak adına kullanılır. Griselin ile kurutulan çiçeklerin uzun yıllar boyunca bozulmadan kaldıkları biliniyor. Sıcak su içerisine yaklaşık olarak 2 ölçek griselin katıp çiçekleri suyun içerisine saldırın. Griselin miktarında düşüş oldukça su içerisine griselin ilave edin. Yaklaşık olarak 1 hafta boyunca bu işlemi uygulayarak çiçeklerinizin kurumasını sağlayabilirsiniz. Ancak bilmenizi isteriz ki bu yöntemle yapılan kurutmalarda çiçekler renklerini kaybetmektedir. Sizler için renk önemliyse daha farklı yöntemleri seçmeniz daha iyi olacaktır.

Kumda kurutma: Çok ince tanelere sahip olan nemden arındırılmış kuş ile çiçeğin üstü örtülür. Bu kum zaman içerisinde çiçek bünyesinde yer alan nemi emer ve çiçeğin rengini ve şeklini kaybetmeden kurumasını sağlar. Doğal çiçek kurutma yöntemlerinden birisi olan kumda kurutma yöntemi aklınıza yattıysa bu yöntem ile çiçeklerini 1,5 ay içerisinde kurutabileceğinizi belirtmek isteriz. Eğer kumda nemlenme meydana gelecek olursa nemli kumu alıp yerine nemden arındırılmış kumu koymanız gerekiyor. Kum koyma işlemi sırasında çiçeğe zarar vermemek adına dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Borax ile kurutma: Bu yöntem aslında kumda kurutma yöntemiyle aynıdır. Bu yöntemde nemden arındırılmış kum yerine özel bir madde olan borax kullanılmaktadır. Borax adı verilen bu maddenin tercih ediliyor olmasının en büyük nedeni kumdan daha hafifi olmasıdır. Çiçeğinizin yıpranmaması sizler için önemliyse kumda kurutma yöntemi yerine borax ile kurutma yöntemini tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Mikrodalga fırında kurutma: Bu kurutma yöntemi en hızlı sonuç veren kurutma yöntemidir. Sadece birkaç dakika içerisinde çiçekleri kurutmanız mümkündür. Kuruma hızlı bir şekilde gerçekleştiğinden dolayı renk ve şekil büyük oranda korunuz. Tabi ki ilk canlılık beklenmemelidir ancak aslına yakın sonuçların alınması mümkündür. Bu yöntemle yapılan kurutmalar ciddi anlamda tecrübe ister. Çiçeği az kurutacak olursanız çiçeğin içerisinde öz suyu kalır ve bu da bir süre sonra çiçeğin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde çiçeği çok fazla kurutmanız durumunda çiçekte yine deformasyonlar meydana gelir. Eğer kurutmak istediğiniz çiçek sizler için önemliyse bu yöntemi sadece ustalaşmış olan kişilere yaptırın. İlk defa kendiniz deneyecekseniz başarısız olma ihtimaliniz aşırı derecede yüksektir.

Silisyumla kurutma: Kumda kurutma ve borax ile kurutma yöntemleriyle aynı olan silisyumla kutruma yönteminde değişen tek şey malzemedir. Silisyum hızlı bir şekilde nemi emdiğinden dolayı diğer kurutma yöntemlerine oranla daha hızlı sonuçların alınması mümkündür. Silisyum pahallı bir malzeme olduğundan dolayı bu kurutma yöntemini tercih etmeyebilirsiniz ancak kumda kurutma ve borax ile kurutma yöntemlerine oranla daha başarılı sonuçlar alacağınızı bilmenizde fayda var.

10 + 3 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Kategoriler
Sağlık
Bağlantılar