Folik Asit Nedir Nelerde Bulunur?

Hücre bölünmesi ve DNA sentezi gibi alanlarda önemli rolleri üstlenmiş olan folik asit; mısır, portakal, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, hububat ve et gibi ürünlerden temin edilebilir. Folik asit eksikliği çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olduğundan dolayı folik asidin vücuda belirli oranlarda alınması gerekmektedir. Folik asit birçok kişi tarafından folat olarak da bilinmektedir. B vitaminlerinden birisi olan folik asit aslında b9 adı verilen vitamindir. Hem alternatif hem de modern tıp dünyasında önemli maddelerden birisi olarak görülen folik asidin sağlık açısından aşırı derecede faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle hamilelik evresinde metabolik olayların kusursuz bir şekilde işlemesine katkı sağladığından dolayı gebelik yaşayan bayanlara folik asit içeren besinler tavsiye edilir.

Folik asidin hamile bayanlara tavsiye edilmesindeki en büyük neden şüphesiz nöral tüp kusurlarını önleme konusunda etkili olmasıdır. Nöral tüp bozukluğu özellikle Amerika birleşik devletleri ve Kanada’da sıklıkla gözlemlenmektedir. Bu nedenden dolayı devlet tarafından ekmeklerin içerisine folik asit eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu sayede dünyaya gelen çocukların nöral tüp bozukluğu yaşama oranı ciddi oranda azaltılmıştır. Ülkemizde de nöral tüp bozukluğu sıklıkla gözlemlendiğinden uzmanlar hamile olan bayanlara folik asit tüketimini tavsiye etmektedir. Gün içerisinde alınması gereken folik asit miktarı ne kadar diye merak ediyorsanız hamile bir bayanın gün içerisinde minimum 4 miligram civarında folik asit alması gerektiğini söyleyebiliriz.

Vücuda alınan bazı maddeler folik asidin etkilerinin ciddi oranda düşmesine neden olmaktadır. Alkol ve sigara folik asidin etkinliğini azaltan en önemli maddelerdir. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek isteyen bayanların bu nedenden dolayı alkol ve sigara tüketiminden uzak durması gerekmektedir. Alkol ve sigara alan kişi sayısı fazla olduğundan dolayı uzmanlar bazı bayanlara gün içerisinde 400 mikrogram dolaylarında folik asit almasını tavsiye etmektedir. Gebelik döneminizde doktorunuza muayene olduktan sonra doktorunuz sizlere gün içerisinde minimum olarak ne kadar folik asit almanız gerektiği hakkında bilgiler verecektir.

Folik asit otizm, rahim kanseri, kan damar rahatsızlıkları ve şizofreni gibi birçok hastalığı engelleme konusunda etkilidir. Bu nedenden dolayı hem erkeklere hem de bayanlara folik asit tüketimi tavsiye edilir. Makalemizin başından beri sizlere folik asidin yararları hakkında bilgiler versek de bu maddenin çeşitli zararları da bulunmaktadır. Uzmanlar yüksek oranda folik asit alınması durumunda kolon kanseri gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Bu yüzden her ne olursa olsun mutlaka doktor gözetiminde almanız mantıklı olacaktır. Sırf sağlığınıza faydalı olduğu için folik asit oranını arttırmanız bir süre sonra metabolizmanızın zarar görmesine neden olabilir.

Bazı bilim insanları folik asidin kalp rahatsızlıklarının önleme konusunda etkili olduğunu söylese de yapılan çalışmalar sonucunda folik asidin kalp rahatsızlıklarını önleme konusunda herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca folik asidin fazla alınması durumunda kolon ve akciğer kanseri gibi kanserlerin ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğu da belirlenmiştir. Gebelik döneminde gebeliği olumlu yönde etkilediği için her ne kadar folik asit kullanılsa da bu maddenin fazla kullanılması sağlığınızı tehdit edebilir. Bu yüzden folik asit alımına belirli bir sınırlama getirmeniz mantıklı olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here