Ganglion Kisti Nedir Belirtileri Tedavisi

0
447
ganglion kisti

Ganglion kistin eklem bölgelerinin hemen üstünde, tendonları örtecek şekilde olan ve belirli şişkinliklere sebep olan kist türüdür. Ganglion kistlerinin içi şeffaf, yapışkan ve jöle kıvamındadır. Ganglion kistleri süngerimsi yapıda oldukları gibi aşırı derecede sert olan kistlere de rastlamak mümkündür. Ganglion kisti belirtileri ortaya çıktığı zaman çekilmez ağrılar oluştuğu için yaşam kalitesini düşüren ama risk arz etmeyen bir rahatsıztır.

Ganglion kistlerinin bir kısmı tek parça halinde olurken aynı köke bağlı şekilde birden fazla kistte oluşabilir. Bunlar yumuşak doku tümörleri olarak kabul edilir ve zararsızdırlar. Bu kistler en çok 20-40 yaşları arasında ortaya çıkar. Ayrıca kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Nadirde olsa 10 yaşından küçük çocuklarda da görülebilir. El bileğinin arka kısmında ortaya çıkan bu kistler avuç içi tarafında da görülebilir. Genelde vakaların büyük kısmı el bileklerinde çıksa da ganglion kistleri diz ve ayak bileği gibi kısımlarda da oluşabilmektedir. Oluşan kist hareket kısıtlanmalarının yaşanmasına neden olursa kesinlikle ganglion kisti tedavisi yapılmalıdır.

Ganglion kisti nedenleri

Ganglion kistlerinin neden oluştukları bilinmiyor. Bazı uzmanlar travmalar sonucunda eklem dokusunun parçalanarak küçük ve belirgin yapıdaki kitlelerin oluşmasına neden olduğunu ve bu yüzden ganglion kistlerinin meydana geldiğini söylüyor. Özellikle eklem bölgesinin gün içerisinde çok yoğun bir şekilde kullanan kişilerde bu kist türü ortaya çıkar. Örneğin gün içerisinde uzun süre boyunca bilgisayar kullanan kişilerde ganglion kistinin ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

Ganglion kisti belirtileri

  • Meydana geldiği bölgede şişkinliklerin oluşmasına nende olur ve zaman içerisinde kütle ve boyutlarında değişimler meydana gelir.
  • 1 ila 3 santimetre boyutlarında olan bu kistler yumuşak yapıdadırlar ve hareket etmezler.
  • Ganglion kistleri zaman içerisinde ortaya çıkabileceği gibi birden bire ortaya çıkabilmektedir. Kimi zaman boyutlarında küçülme ya da büyüme olabilmektedir.
  • Ganglion kisti ilk oluştuğu andan itibaren eklem bölgesinin zorlanmasına neden olduğundan dolayı hareket esnasında ağrıların oluşmasına neden olur.
  • Ganglion kisti genellikle tendonların üzerinde çıkar. Sizdeki ganglion kisti de tendonların üzerinde çıktıysa bu tendona bağlı olan parmaklarda his kaybı yaşayabilirsiniz.

Ganglion kisti meydana geldiği zaman çoğunlukla boyutunda değişim meydana gelmez ve ağrı yapmadığı için kişi bu durumdan rahatsız olmaz. Bu tip vakalarda genellikle doktorlar hiçbir müdahale yapmamaktadır. Eğer oluşan ganglion kisti çekilmez ağrıların oluşmasına neden olursa çeşitli tıbbi yöntemler ile ganglion kistinin tedavisi gerçekleştirilir. Ağrı yaşıyorsanız bir uzmana görünmenizde fayda var. Ganglion kistinin tanısı genellikle kistin içerisinden enjektörle alınan sıvının incelenmesiyle koyulur. Sayrıca ultrason cihazı sayesinde oluşan bu kistlerin ne tür bir kist olduğu saptanabilir. Oluşan ganglion kistleri bölgede yer alan kan damarlarının zarar görmesine neden oluyorsa vakit kaybetmeden cerrahi müdahaleler yapılıp bu kist alınır.

Ganglion kisti tedavisi

Genellikle Ganglion kistleri hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden ortadan kaybolurlar. Günümüzde Ganglion kisti tedavisinde en çok kullanılan yöntem kistin içerisinde yer alan sıvının enjektörle çekilmesidir. Sıvı çekildikten sonra bilek sabitlenerek sıvı dolumu engellenir ve bu şekilde ilgili kistin tedavisi yapılır. Enjektörle sıvı alımı yapıldıktan sonra bu kistlerin tekrardan oluşma ihtimali vardır. Uzmanlar cerrahi müdahaleler sonrasında tekrardan oluşumun daha az olduğunu belirtiyor.

Ganglion kistleri elin ve parmakların uyuşmasına, hatta hissizleşme problemine neden olabilir. Bu genellikle aşırı büyüme göstermiş olan Ganglion kistlerinde oluşur. Bu tip durumlarda tercih edilen tedavi yöntemi cerrahi müdahalelerdir. Eklem bölgelerinizde Ganglion kistinin meydana gelmesini istemiyorsanız gün içerisinde elinizden geldiğince bu kistin oluşma ihtimali olan kısımları zorlamayın. Ganglion kisti tedavisi görüp tekrardan aynı yerde bu kistlerin çıkmasından yakınan kişilerin en fazla yaptığı hata tedavi sonrasında sorunlu eklem bölgesini hareket ettirerek zorlamalarıdır. Uzmanlar Ganglion kistlerinin tekrardan çıkmaması için tedavi sonrasında bölgeye kesinlikle hareket kısıtlaması getirilmesinin gerekli olduğunu belirtiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here