Gıda bağımlılığı nedir?

77
gıda bağımlılığı nedir

Dünya üzerinde çok sayıda bağımlılık türü vardır ve gıda bağımlılığı da bunlardan birisidir. Gıda bağımlılığı vakaları incelendiğinde bu rahatsızlığı olan insanların tüm gıdaları yeme ihtiyacı duymadığı sadece bazı gıdaları sürekli yemek istediği görülüyor. Özellikle kişi tarafından aşırı derecede lezzetli bulunan gıdaların gıda bağımlılığına neden olma ihtimali daha yüksektir. Bir gıda türünü sürekli olarak tüketme isteğiniz varsa siz de yeme bağımlısı yani gıda bağımlısı olabilirsiniz.

Bazı firmalar satışlarını arttırmak adına satışa sunmuş oldukları gıdaların içerisine bağımlılık yapan maddeler eklemektedir. Bu gıdaları birkaç defa tükettikten sonra aslında gıdaların değil gıdaların içerisinde yer alan maddelerin bağımlısı olursunuz. Gıda bağımlılığı olan kişilerin bağımlısı oldukları gıdalara baktığımızda birçoğunun hazır olarak satışa sunulan hazır gıdalar olduğunu görüyoruz. Ayrıca bu gıdalar yağ ve tuz bakımından da aşırı derecede zengin. Yağ ve tuz oranı yüksek olan gıdalar dopamin üretiminin artmasına neden olmaktadır. İlgili durumda ilgili gıdayı sürekli olarak tüketme ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olur. Bu etkisinden dolayı yağ ve tuz oranı yüksek olan gıdalardan uzak durulması gıda bağımlılığının ortaya çıkmasını engellemek adına önemlidir.

Bir kişi gıda bağımlısıysa tok olsa bile sürekli olarak yeme ihtiyacı hisseder. Bu durum doyma yetisinin kaybolmasına neden olduğu için sürekli olarak yemek yersiniz ve beraberinde de aşırı derecede kilo alırsınız. Gıda bağımlılığına neden olan gıdalar şeker, yağ ve tuz bakımından zengin olduğu için kişinin şişmanlamasına neden olmaktadır. Ayrıca bu maddeler metabolizma faaliyetlerine de olumsuz etki eder. Gıda bağımlısı olan kişiler bu bağımlılıklarına ek olarak çeşitli hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Günümüzde karşılaştığımız obezite problemi büyük ölçüde gıda bağımlılığı nedeniyle ortaya çıkar. Obezite ile mücadele etmek için özellikle gıda bağımlılığıyla mücadele edilmesi gerekmektedir.

Gıda bağımlılığının tipik belirtileri bulunmaktadır. Bu yüzden sizlere gıda bağımlılığı belirtileri hakkında bilgiler vereceğiz. Eğer sizler bu belirtileri gözlemlerseniz kesinlikle bir beslenme uzmanından destek alın. Bağımlılık dereceniz artacak olursa hastalıkla mücadele etmeniz daha zor bir hale gelecektir.

Gıda bağımlılığı belirtileri

Tok olunsa bile kişinin bazı yiyeceklere karşı zaafının olması ve bu yiyecekleri sürekli olarak tüketmek istemesi gıda bağımlılığının en ön plana çıkan belirtisidir. Kişi acıktığı zaman bile normal yiyecekleri yemek yerine bağımlısı olduğu yiyecekleri yemek ister. Eğer bu yiyecekleri yemezse bir türlü doymaz ve sürekli yemek yeme ihtiyacı ortaya çıkar.

Gıda bağımlılığına neden olan yiyecekler metabolizmayı olumsuz etkilediği için kişi bu yiyecekleri yediği zaman kendisini kötü hisseder ancak her şeye rağmen bu yiyecekleri yemeye devam eder. Elbette bu suçluluk duygusunun oluşmasına neden olmaktadır ancak buna rağmen kişi bu yiyeceği yemeye devam etmektedir. Evde daha farklı gıdalar olsa da kişi kendisinin bu gıdalar ile doymayacağını hisseder ve bağımlısı olduğu gıdayı temin etmeye çalışır. Ancak bu gıdaları tükettiği zaman kendisini doymuş gibi hisseder. Bu saydıklarımız gıda bağımlılığı belirtileridir. Bu belirtiler sizlerde de varsa kesinlikle tıbbi destek almanızı tavsiye ederiz.

Gıda bağımlılığı tedavisi

Gıda bağımlılığı aslında büyük ölçüde psikolojik bir sorundur. Bu yüzden hastalığın tedavisi için bir psikiyatrdan destek alınmalıdır. Bir türlü kişi kendisine hükmedemiyorsa bu bağımlılık yapan yiyecekleri sürekli olarak yemek yerine gün içerisinde 1 defa büyük porsiyonlar halinde bu yiyecekleri tüketmelidir. Zaman içerisinde buna sadık kalması halinde bağımlılığına sınırlama getirebilir.

Uzmanlar gıda bağımlısı olan kişilerin kesinlikle tek başına yemek yememesi gerektiğini belirtiyor. Kişinin sofrada yalnız olması bağımlısı olduğu yiyeceklere yönelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden gıda bağımlısı olan kişiler topluluk halinde yemek yemelidir. Hastalığın tedavi sürecinde beslenme zinciri oluşturulur. Kişinin kilo almasını engellemek ve metabolizmasının zarar görmesine izin vermemek adına yağ, şeker ve tuz oranı düşük olan bir beslenme zinciri oluşturulmaktadır. Hastalığın tedavisinin başarıya ulaşması için kişinin kesinlikle bu beslenme düzenine sağdık kalması gerekmektedir.

Gıda bağımlılığı kimi zaman kişinin bireysel çabalarıyla da ortadan kalkabilmektedir ancak uzun zamandan beri mücadele ediyor olmanıza rağmen gıda bağımlılığından bir türlü kurtulamıyorsanız kesinlikle iş işten geçmeden tıbbi destek alın.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here