Gravür Sanatı Nedir Nasıl Yapılır Örnekleri

Gravür sanatı dünyanın en eski sanat türlerinden birisidir. Gravür sanatı nedir diyecek olursanız çeşitli şekillerin metal, taş, tahta üzerine oyulması ve daha sonrasında kapıda aktarılması şeklinde gerçekleştirilen bir sanat dalıdır diyebiliriz. Bu anlatımdan yola çıktığımızda aslında Gravür sanatı nasıl yapılır sorusuna da yanıt vermiş bulunuyoruz. Gravür adı verilen bu sanat türü özellikle günümüzde matbaacılık alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çok narin dokunuşların olması gerektiğinden dolayı Gravür sanatçıları dünyanın en titiz sanatçıları arasında yer almaktadır.

Gravür sanatının örnekleri üzerinde inceleme yaptığımızda bu sanat dalının özellikle 15. Yüzyılda Hollanda’da aşırı şekilde gelişme gösterdiğini görmekteyiz. Zaman içerisinde bu sanat dalı beğeni alınca diğer dünya ülkelerinde de Gravür sanatı icra edilmeye başlanmış ve çok sayıda sanatçı yetişmiştir. Eserler içerisine resimlerin konulması Gravür sanatı ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenden dolayı Gravür denildiği zaman akla ilk olarak baskı sanatı gelmektedir. Alanında kendisini kanıtlamış olan sanatçıların eserlerine baktığımızda özellikle doğa figürlerinin sanat eserlerinin içerisinde yoğun bir şekilde yer aldığını görüyoruz. Zaman içerisinde gravür sanatını icra eden kişilerin motiflerine insan figürlerini de dahil ettikleri bilinmektedir. Gravürün tarihçesi incelendiğinde özellikle ilk eserlerin ağaç üstüne işlendiği görülmektedir. Gravür denildiği zaman şüphesiz akla gelen ilk isim Albert Dürer adlı ressamdır. Kendisinin gravür sanatı ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar dünya çapında beğeni almaktadır. Gravür sanatı çok zahmetli olduğu kadar aşırı derecede beğenildiğinden dolayı insanlar gravür sanatı ile yapılmış olan eserlere ilgi gösterdiğinden birçok sanatçının bu alanda faaliyet gösterdiği bilmektedir. Gravür sanatı ile oluşturulan eserlerin yapımı aşırı derecede uzun sevdiğinden dolayı oluşturulan eserlerin fiyatları bir hayli yüksektir.

Gravür sanatı resim sanatı ortaya çıkmadan evvel icra edilmeye başlanmış olan bir sanat dalıdır. Geçmişinin çok eskilere dayanması ondan dolayı gravür tekniği ile oluşturulmuş olan sanat eserleri bizlere geçmişten bilgiler vermektedir. Özellikle geçmişte insanların yaşam alanları nasıldı diye merak eden insanlar ünlü gravür sanatçılarının eserlerini gözlemleyebilirler. Sizlerin de bildiğiniz gibi sanat medeniyetler arasındaki iletişimde etkin rol oynamaktadır. İnsanların sadece gravür sanatında yer alan eserleri inceleyerek eserlerde yer alan kültür çizgilerinden etkilendiği ve bundan dolayı birçok medeniyetin gravür sanatı sayesinde kültürlerinin şekillendiği bilinmektedir. Bazı sanat dalları sadece belirli kesimlerde beğenilirken, gravür adı verilen bu sanat dalının evrensel olduğunu yani dünyanın her tarafında beğenenlerinin olduğunu bilmenizi isteriz. Gravür sanatı özellikle Osmanlı devleti zamanında aşırı derecede desteklenmiştir. İlgili dönemdeki en ünlü sanatçı ise şüphesiz Osman Hamdi Beydir. Osman Hamdi Bey’in bu kadar akıcı bir şekilde eserler veriyor olmasının en büyük nedeni şüphesiz dönemin padişahı olan ikinci Mahmut tarafından destekleniyor olmasıdır.

Gravür sanatı ile icra edilen eserlerin çoğaltılması mümkündür. Yani bir eser oluşturulduğunda birebir kopyası olan daha birçok eser elde edilebilir. Gravür sanatının aşırı derecede gerçekçi ifadeleri içermesi, yalın olması gravür sanatını diğer sanat dallarından ayıran ve üstün kılan en önemli özellikleridir. Genel olarak gravür sanatı nasıl yapılır diyecek olursanız tahta metal veya muşamba üzerine lak adı verilen bir maddenin sürülmesi ve daha sonra ressamın ilgili materyal üzerine aklındaki resmi kazınması ile gerçekleştirilmektedir. Elde edilen resmin deforme olmaması adına oluşturulan sanat eseri daha sonra asit suyuna atılarak kalıplaşması sağlanır. Koruyucu bir katman oluşturulduğundan dolayı geçmişte yapılmış olan gravür eserleri günümüze kadar bozulmadan gelmiştir.

Gravür sanatı günümüzde de büyük ilgi görmeye devam ettiğinden dolayı özellikle güzel sanatlar üzerine eğitimler veren kurumların bünyelerinde gravür sanatını icra etmek isteyen kişilere kurslar verdikleri bilinmektedir. Gravür sanatı ele alındığında estamp ve litografi tekniklerinin bu sanat dalı içerisinde yer aldığını görmekteyiz. Estamp adı verilen teknik genel olarak gravür eserlerini çoğaltmak adına uygulanan bir yöntemdir. İnsanların büyük bölümü geçmiş yıllarda yapılmış olan sanat eserlerine büyük ilgi duyduğundan ötürü gravür sanatında çoğaltma işlemi aşırı derecede önemlidir. Piyasada satılan gravür sanatı içerisinde yer alan eserlerin büyük bölümü emin olun orijinalinin birebir kopyası oluşturularak piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden herhangi bir yerden ünlü bir sanatçıya ait olduğu söylenen eseri aldığınızda birebir kopyasını aldığınızda emin olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here