Kırmızı biberin faydaları

60
kırmızı biberin faydaları nelerdir

Baharat kültürümüzde kırmızı biber tüketimi gerçekten de büyük öneme sahiptir. İnsanlar kırmızı biberin faydaları hakkında bilgi sahibi olmasa da sırf lezzetli bulduklarından dolayı kırmızı biberi tüketmektedir. Kırmızı biber nelere iyi gelir denildiğinde söyleyebileceğiniz birkaç cümle olması adına sizlere bu eşsiz lezzete sahip olan biber türünün ne gibi faydaları olduğu hakkında bilgi vereceğiz.

Kırmızı biberin içerisinde yer alan vitaminlere baktığımızda C ve K vitaminlerinin yoğun bir şekilde yer aldığını görüyoruz. Tam bir şifa kaynağı ola kırmızı biber bu vitaminler sayesinde bile insan sağlığını olumlu etkiler yapmaktadır. Biber denildiği zaman akla her zaman yeşil biber gelse de insanlar yeşil bibere oranla daha güzel bir tada sahip olmasından dolayı kırmızı biberi tüketmeyi daha fazla tercih etmektedir. Kırmızı biber üzerinde yapılan incelemeler sonucunda kırmızı biberin yeşil bibere oranla daha faydalı olduğu tespit edildi. Her ne kadar yeşil denildiği zaman akla C vitamini gelse de kırmızı biber içerisinde de hafife alınmayacak kadar C vitamini bulunmaktadır. Hem pişmiş olarak hem de çiğ bir şekilde tüketilebilen kırmızı biberin ne tür yaraları olduğunu gelin öğrenelim.

Kırmızı biberin yararları

Kırmızı biberi faydaları ile ön plana çıkaran en önemli madde likopendir. Kırmızı biberin içerisinde yer alan likopen tüm kanser türleri ile etkin bir şekilde savaşmaktadır. Özellikle rahim, prostat ve pankreas kanseri ile mücadele eden kişilere uzmanlar kırmızı biber tüketmeyi tavsiye ediyor. Kırmızı biber içerisindeki maddeler sayesinde antioksidan özelliği gösterir. Vücutta biriken toksinleri bu özelliği sayesinde vücuttan uzaklaştırır. Kalp hastalıkları ile mücadele eden kırmızı biber kalbi koruma altına almaktadır. Bu yüzden kalp sağlığını korumak adına özellikle mevsimi geldiğinde kırmızı biberin tüketilmesi önemlidir.

Kırmızı biber vücut sıcaklığını arttırarak yağ yakımını kolay hale getirmektedir. Fazla kilolarınız varsa fazla kilolarınızdan kurtulmak ve yağ yakım hızını arttırmak adına diyetinize kırmızı biber eklemeyi unutmayın. Birçok vitamin açısından zengin olan kırmızı biber A vitamini açısından da zengindir. A vitamini göz sağlığını koruduğu gibi kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir. Sıklıkla hastalanıyorsanız bu durum bağışıklık sisteminizin güçsüz olmasından dolayı ortaya çıkıyordur. Kırmızı biber bağışıklık sisteminizi güçlendirerek daha az hastalanmanıza yani hastalıklara karşı daha güçlü hale gelmenize yardımcı olacaktır.

B vitamini açısından zengin olan kırmızı biber vücut içerisinde yer alan proteinlerin enerjiye dönüşmesini sağlamaktadır. Bu besin türü E vitamini bakımından da zengindir. E vitamini hücrelerin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Hasar gören hücrelerin onarılması için yeterli oranda E vitamininin alınması gerekmektedir. İhtiyacınız olan bu vitamini kırmızı biber tüketerek alabilirsiniz. Yüksek oranda potasyum içeren kırmızı kalbi güçlendir. C vitamini bakımından da zengin olduğu için bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağladığını söyleyebiliriz.

Kış mevsimi geldiği zaman birçoğumuz romatizma ağlarıyla uğraşırız. Kırmızı biber romatizma ağrılarının yok olmasını sağlar. Mide asidi çeşitli mide hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olduğu için mide asidini dengeleyici etkisi olan besinlerin tüketilmesi önemlidir. Kırmızı biber içeriğinde yer alan maddeler sayesinde mide asidinin dengelenmesini sağlamaktadır. Bunlar kırmızı biber denildiği zaman akla ilk gelen faydalardır. Elbette bu biber türünün daha farklı çok sayıda yararı da bulunuyor. Mucizevi bir besin türü olarak görüldüğü için kırmızı biberi sofralarınızdan eksik etmeyin.

Kırmızı biberin zararları

Kırmızı biber tam bir şifa kaynağı olsa da bazı hastalıkları tetiklediği biliniyor. Kırmızı biber üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda kırmızı biberin damar sertliği probleminin ortaya çıkmasına neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tansiyon değerlerinin artmasına neden olduğundan dolayı kesinlikle yüksek tansiyon problemi olan kişiler kırmızı biberden uzak durmalıdır. Damarlara bariz etkisi olduğu için kalp ve beyin ile alakalı rahatsızlıkları olan kişiler kesinlikle kırmızı biber tüketiminden uzak durmalıdır.

Kırmızı biber zayıflatır mı?

Kırmızı biberin hem acısı hem de tatlısı vardır. Tatlı olan kırmızı biber de acı olan kırmızı biber de zayıflamaya yardımcı olur ancak acı kırmızı biberin zayıflama konusunda daha etkili olduğu bilinmektedir. Kırmızı biber içerisinde yer alan kapsaisin adındaki madde metabolizma hızının artmasını sağlar. Metabolizma hızı artınca da yağ yakım hızı artar ve kişi hızlı bir şekilde zayıflamaya başlar. Lif açısından da zengin olan kırmızı biber kişiye tokluk hissi vererek daha az acıkmasına yardımcı olur. Bu sayede gün içerisinde alınan kalori miktarında bariz bir düşüş yaşanır. Vücut ısısını arttırdığından dolayı kalori yakımını da arttıran kırmızı biber çok eski zamanlardan beri zayıflamak adına kullanılan ve uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir besin türüdür. Fazla kilolarınız varsa böylesine zayıflamaya yardımcı olduğu için kırmızı biber tüketmenizi tavsiye ederiz.

Kırmızı biberin besin değeri

1 adet kırmızı biber orta düzeyde potasyum içerir. Yaklaşık olarak 150 gram kırmızı biber 56 kilo kaloriye sahiptir. 5,6 lif oranına sahip olan kırmızı biber içerisindeki yağ oranı da aşırı derecede azdır. Aynı değerlerde bir kırmızı biber ele alınacak olursa yağ oranının 0,76 olduğunu söyleyebiliriz. A ve C vitaminleri açısından zengin olan kırmızı biber folik asit ve potasyum açısından da zengin olduğu için sağlıklı beslenmek adına tüketilmelidir.

Kırmızı biberin tarihçesi

Dünya var olduğu günden beri tüketiliyormuş gibi bir izlenim verse de kırmızı biberin keşfedilmesi çok eskilere dayanmamaktadır. Tıbbi alanda capsicum annuum olarak isimlendirilen kırmızı biber patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Bu biber ilk olarak Aztek medeniyeti tarafından kullanılmıştır. Anavatanı Amerika kıtası olan kırmızı biber bu kıtanın keşfedilmesinden hemen sonra tüm dünya ülkelerine yayıldı ve ciddi anlamda ilgi gördü.

İlk olarak ispanya’da tüketilmeye başlanan kırmızı biber daha sonra Hindistan’a orandan da İran’a geçti. Buradan da Türk toplumları arasında yayılmaya başlayarak vazgeçilmez bir lezzet haline geldi. Salçası, turşusu ve dolması yapılan kırmızı biberin kullanım alanları tabi ki de bunlarla sınırlı değildir. Türk mutfağında yer alan yemeklerin yaklaşık olarak %37’sinde kırmızı biberin kullanıldığını söyleyebiliriz.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here