Kuyruklu Yıldız Nedir Nasıl Oluşur?

0
7

Gökyüzünde yer alan gizemli gök cisimlerinden birisi olan kuyruklu yıldızları gizemli yapan en önemli şey birden bire ortaya çıkmaları ve ani bir şekilde ortadan kaybolmalarıdır. Normal şartlarda gökyüzünde yer alan yıldızlar sürekli olarak gece vakti geldiğinde görülmektedir ancak kuyruklu yıldızlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Aniden ortaya çıkıp aniden yok olmaları herkesin kuyruklu yıldız nedir ve kuyruklu yıldız nasıl oluşur sorusunu sormasına neden oluyor.

Geçmişte yaşam sürmüş insanların kuyruklu yıldız ile alakalı yapmış oldukları yorumlara baktığımızda insanların kuyruklu yıldızı Allah’ın habercisi olarak kabul ettiklerini görüyoruz. İnsanlar kuyruklu yıldız çıktığı zaman Yüce Yaratıcının insanları olacak sellere, depremlere ve kıtlıklara karşı uyardığına inanmaktaydı. Bu yüzden kuyruklu yıldız geçmişte birçok insan tarafından kutsal bir gök cismi olarak kabul edilmiştir. Bir kuyruklu yıldız görüldüğü zaman Allah’ın insanlara bir konu hakkında bilgi vermek istediği düşünülürdü ve insanlar temkinli bir şekilde yaşamaya başladır. Kuyruklu yıldız dünyanın manyetik dengesinin değişmesine neden olduğu için genellikle kuyruklu yıldız görüldükten sonra dünyanın bazı yerlerinde depremler olmaktadır. İnsanları kuyruklu yıldızı Allah’ın habercisi olarak görmesinin en büyük nedenlerinden biriside buydu.

Kuyruklu yıldızlar hakkında daha çok sayıda bu şekilde efsane bulunmaktadır. Kuyruklu yıldıza milattan önceki dönemlerde bile çeşitli anlamların yüklendiği biliniyor. Bilim insanları kuyruklu yıldızlar için de çeşitli söylemlerde bulmaktadır. Bu söylemler arasında kuyruklu yıldızların çok sayıda olduğu bulunuyor. Bilim insanları güneş sistemi içerisinde olmayıp bu sistemden aşırı derecede uzakta olan ve belirli bir yörüngede dönen çok sayıda kuyruklu yıldızın olduğunu belirtiyor. İlk etapta kuyruklu yıldızların kuyruğu bulunmamaktadır ancak çeşitli yıldızların birbirini çekmesi sonucunda bir araya gelmektedirler ve bu çekim daha fazla büyüyerek güneşe doğru hareket etmektedirler. Güneşten çok uzaktayken bu yıldız gurubunun dış kısmında aşırı soğuktan dolayı donmuş halde gazlar bulunmaktadır ancak yıldız grubu yani kuyruklu yıldız güneşe yaklaşmaya başladığı zaman sıcaklığın etkisiyle donmuş haldeki bu gazlar buharlaşıp gaz halini alır. Yıldız güneşe aşırı derecede yaklaştığı zamanda da bu gök cisminin etrafı tamamen gazlarla kaplanmaktadır.

Güneşte meydana gelen patlamaların etkisi nedeniyle kuyruklu yıldızın etrafında yer alan gazlar yıldız hareketinin tam tersine doğru hareket etmeye başlıyor ve bu da yıldızda bir kuyruğun meydana gelmesine neden oluyor. Kuyruklu yıldız nasıl oluşur denildiği zaman uzmanların bu oluşum hakkında vermiş oldukları ortak bilgiler genel olarak bu şekildedir. Kuyruklu yıldızları inceleyecek olursanız kuyruğun güneşin yönünün ters kısmında olduğunu net bir şekilde görebilirsiniz.

Kuyruklu yıldızlar bir süre sonra kuyruk kısmından başlayarak güçlerini kaybeder ve göktaşı haline gelerek yok olurlar. Kuyruklu yıldızların aniden ortaya çıkıp aniden kaybolmasının temel nedeni budur. Yani kuyruklu yıldızlar güçlerini kaybettiklerinden dolayı kaybolmaktadır. Bu güne kadar kuyruklu yıldızların dünyaya çarpıp dünyayı yok edecekleri sürekli olarak anlatılmaktaydı ancak yapılan incelemeler sonucunda kuyruklu yıldızların kuyruk yoğunluğunun aşırı derecede az olduğu keşfedildi. Yani kuyruklu yıldızın kuyruğundan dünya geçecek olursa herhangi bir kötü etkileşim meydana gelmeyecektir ancak ana yıldız dünyaya çarpacak olursa bu durum dünyanın yok olması anlamına gelebilir. Yıldızlarla yakından ilgiliyseniz çoban yıldızı sayfasında yer alan bilgilere de bakabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here