Lifli Yiyecekler Nelerdir?

Lifli yiyecekler sindirim sistemine olan faydaları ile bilinir. Lifler kendi arasında suda çözünen ve çözünmeyen olarak iki gruba ayrılmaktadır. Sindirim sistemi faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkili olan lifli yiyecekler genel olarak enzimler tarafından bağırsaklarda sindirilemeyen besin bölümleri şeklinde tanımlanmaktadır.

Suda çözünen ve suda çözünmeyen lifli yiyecekleri incelediğimizde suda çözünen kategorisinde yer alan liflerin kan ile alakalı sağlık sorunlarında, suda çözünmeyen lifli besinlerin ise sindirim sistemi ile alakalı sağlık sorunlarında kullanıldığını görüyoruz. İnternet ortamında lifli yiyecekler adı altında çok sayıda paylaşım var ama bu yiyeceklerin suda çözünen mi yoksa suda çözünmeyen mi oldukları ile alakalı bilgiler yok. Bu yüzden makalemizin daha yararlı olacağı inancındayım. Bu tanımlamadan yola çıktığımızda suda çözünmeyen lifli yiyecekleri kabızlık ve basur gibi sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için kullanabilirsiniz. Suda çözünen lifli yiyecekler ise kan şekerini dengeleme ve kolesterol değerlerini normale döndürme gibi sağlık sorunlarında kullanılabilir.

Suda çözünen lifli yiyecekler

Bu sınıfta yer alan yiyecekler tokluk hissi verdikleri için özellikle zayıflamak isteyenler tarafından kullanılır. Vücuda alınan bu lifler bağırsaklara ulaştığı zaman çözünür ve ciddi anlamda sindirim sisteminin yavaşlamasını sağlar. Yulaf, erik, armut, nohut, mercimek, kayısı, çilek, bezelye ve ananas suda çözünen lifli yiyeceklerdendir.

Suda çözünmeyen lifli besinler

Bu yiyecekler suda çözünemediklerinden dolayı bağırsaklarda sindirilmemiş bir şekilde ilerler. Bu yiyecekler de kişinin kendisini tok hissetmesini sağlar. Bu sayede zayıflamak için ideal olduklarını söyleyebiliriz. Ayrıca kabızlık probleminiz varsa suda çözünmeyen lifli besinler kabızlığın ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Pancar, lahana, havuç, karnabahar, salatalık, mısır, biber, domates, kiraz, üzüm, portakal, kavun, çavdar, buğday, badem ve ceviz suda çözünmeyen lifli yiyecekler arasındaki en önemli besin türleridir.

En çok lif içeren gıdalar

Mısır: En çok Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerimizde yetiştiriciliği yapılan mısır tam bir lif deposudur. Lif dışında antioksidan özelliğinin olması mısırı sağlık açısından önemli bir gıda yapmaktadır. Mısır ülke genelinde yoğu bir şekilde tüketildiğinden dolayı mısır çeşitli şekillerde tüketilmektedir. İster kaynatarak, ister ızgarada kızartarak isterseniz de patlamış olarak mısırı tüketerek vücudunuzun gereksinimi olan lifi alabilirsiniz.

Armut: Besin değeri yüksek olan meyvelerden birisi olan armut ayrıca lif değerlerinin yüksek olması ile de şifa dağıtıcı bir meyvedir. Uzmanlar bu meyvenin kesinlikle soyulmadan ve taze olarak tüketilmesini tavsiye ediyor. Mevsiminde tüketilmeyen meyvelerin şifa verici değerleri kaybolduğundan dolayı hangi meyve olursa olsun kesinlikle mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

Fasulye ve Nohut: Türk yemek kültürünün en popüler yemeklerinden olan fasulye, potasyum, protein ve demir değerleri yüksek olan bir gıda olduğu kadar lif değerleri de yüksek olan bir gıdadır. Haftada neredeyse 2 defa pişirildiğinden dolayı fasulye tüketen kişilerde lif problemi olmaz ancak fasulye tüketmeyi sevmeyen kişileri gözlemleyecek olursanız neredeyse hepsinde lif probleminin olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Eğer sizler de fasulyeyi sevmeyen birisiyseniz fasulye yerine nohutta tüketebilirsiniz. Nohuttan da ihtiyacınız olan lifi alabilirsiniz.

Avokado: Tropikal meyveler sınıfında yer alan avokado birçoğumuza yabancı bir lezzet olsa da uzmanların sırf ciddi oranda lif içeriyor olmasından dolayı önermesi ile popüler bir meyve haline gelmiştir. Bit tam avokado içerisinde yaklaşık olarak 10 gram civarında lif bulunmaktadır. Bu özelliği de bu meyveyi eşsiz gıdalardan birisi yapmaktadır. Ayrıca kolesterolü dengelemesi de avokadonun en önemli özelliklerinden birisidir.

Mercimek: Köftesini ve çorbasını yaparak severek tükettiğimiz mercimeğin bir porsiyonunun içerisinde yaklaşık olarak 16 gram civarında lif yer almaktadır. Demir ve mineral bakımında da zengin bir gıda olan mercimek ülkemizde bol miktarda yetiştiğinden dolayı zengin fakir demeden herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir gıdadır.

Enginar: Tadı damak tadımıza uymasa da enginar içerisinde yüksek oranda lif yer almaktadır. Birçok karaciğer hastalığını da önleyici yönde etkisinin bulunmasından dolayı herkesin bu şifa dağıtıcı sebzeyi tüketmesi gerekmektedir. Antioksidan özelliğinin olması bu sebzeyi tam bir karaciğer dostu haline getirmektedir.

Elma: Bir tam elma içerisinde yaklaşık olarak 5 gram lif yer almaktadır. Hazım sistemi dostu olan elma tabi ki sadece lif içermesinden dolayı değerli bir meyve değildir. Elmanın şifa dağıtıcı özelliklerinden tam anlamıyla faydalanmak istiyorsanız elmaları kabukları ile tüketmeye çalışın. En çok lif içeren gıdalar nelerdir konusu tabi ki bu gıdalar ile sınırlı değildir. Arpa, yulaf ve kepek gibi daha birçok gıda içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Sindirim sistemi ile ilgili problemler yaşamamak ve birçok hastalığa karşı bedeninizi koruma altına almak istiyorsanız bahsi geçen gıdaları beslenme zincirinize eklemenizi tavsiye ederiz.

Lifli yiyecekler zayıflatır mı?

Lifli yiyeceklerin tamamı bağırsaklarda yavaş ilerleyerek kişinin uzun süre boyunca kendisini tok hissetmesini sağlar. Bu yüzden lifli yiyecekler zayıflatır mı sorusuna cevabımız ever zayıflatır olur. Kişi hızlı bir şekilde sindirilen besinleri tükettiği zaman hızlı bir şekilde acıkır ve tekrardan yemek yeme isteği oluşur. Bu durum da daha fazla kalori alımına ve bir süre sonra şişmanlamaya neden olacaktır. Lifli besinler uzun süre acıkmamanızı sağlayacağından dolayı beslenme zincirinize ya da diyet listenize bu yiyeceklerden ekleme yaparsanız daha kolay bir şekilde, aç kalmadan kilo verebilirsiniz. Lifli yiyecekler kilo verdirir mi konusunda çok sayıda çalışma yapılmış ve pozitif sonuçlar elde edilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here