Sindirim sisteminin en temel ve önemli organlarından birisi olan mide çeşitli görevleri yerine getirmesi sayesinde sindirim gerçekleşmektedir. Karın bölgesinin hemen sol üst kısmında yer alan bu organ salgılanan enzimler sayesinde tüketilen besinlerin parçalanmasını sağlamaktadır. Mideden enzimler aracılığıyla parçalanan gıdalar ince bağırsağa geçiş yapar. İnce bağırsağa geçiş yapan öğütülmüş besinlerde bulunan yararlı maddeler bağırsaklar aracılığıyla emilerek kana karışır ve bu sayede hayati faaliyetler gerçekleşmiş olur.

Bir insan midesini yapısal olarak ele aldığımız zaman toplamda 4 bölümden meydana geldiğini görüyoruz. Yemek borusu, mide girişi, mide gövdesi ve çıkış kısmı midenin bölümleridir. Midenin görevlerini yerine getirmesinde mide duvarı büyük bir faaliyet içerisindedir. Mide duvarı enzim, asit ve mukoza örtüsünden meydana gelir. Ayrıca burada güçlü kas hücreleri yer alır. Burada yer alan kas hücreleri kasılarak ve gevşeyerek mideye gelen besinler öğütülür. Midenin yapısı hakkında an itibariyle yeterince bilgi aldık. Şimdi asıl konumuz olan midenin görevleri kısmına geçiş yapalım.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Mide besinleri öğüterek sindirimi kolay hale getirmektedir. Mideye ulaşan gıdaların öğütülmeden dışarı çıkmaması ya da geri gitmemesi için 2 tane kapakçık bulunmaktadır. Mideye bir besin giriş yaptığında mide içerisinde yer alan bu kapaklar kapanır ve sindirimi sağlamak için çeşitli enzimler salgılanmaya başlar. Bu esnada parçalamayı etkin kılmak adına mide içerisinde asit salgılanmaktadır. Bu asit midenin delinmesine dahi neden olabilecek niteliktedir. Bu yüzden mideyi korumak adına sümüksü bir yapıda olan mukoza salgılanır ve bu madde sayesinde mide üretilen aside karşı koruma altına alınmış olur.

Besinlerin daha iyi bir şekilde parçalanması için gerekli enzimler salgılandıktan sonra mide üzerinde yer alan kaslar devreye girer ve mekanik sindirim başlar. Kısacası mide besinleri parçalamak adına hem kimyasal hem de mekanik sindirimin meydana geldiği bir organdır. Sağlıklı bir bireyin midesi yaklaşık olarak 1 litre kadar besini alabilir. Dengesiz beslenme sonucunda mideye gereğinden fazla besin alınacak olursa bu durum bir süre sonra midenin genişlemesine neden olur. Buradan yola çıktığımızda midenin genişleyebilen bir organ olduğu da dile getirilebilir.

Gereğinden fazla yemek tüketilmesi midenin yorulmasına neden olmaktadır. Mide yorulduğu zaman sindirim tam anlamıyla gerçekleşmez. Bu durum da besinlerin sindirilmeden dışkı yoluyla atılmasına neden olmaktadır. Besinlerden tam anlamıyla faydalanabilmek için tüketilen besinlerin aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı yemek yenilmesi sindirimin tam olarak gerçekleşememesine neden olacağı gibi midenin genişlemesine ve bir süre sonra kilo probleminin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Midede meydana gelen sağlık sorunları da midenin görevlerini tam olarak yerine getirememesine neden olabilir. Örneğin ülser ve reflü ciddi anlamda hazımsızlık sıkıntılarının ortaya çıkmasına neden olan midesel sağlık sorunlarıdır. Bu tarz hastalıklara müdahale edilmemesi durumunda ciddi bir sağlık sorunu olan mide kanseri dahi ortaya çıkabilir. Günümüzde mide kanseri nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı hafife alınmayacak kadar fazladır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için organlarımızın sağlıklı olması önemlidir. Organlarımızı daha iyi tanımak adına vücuttaki organların yerleri makalesine de göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

12 + 5 = ? (İşleminin Sonucu)  


---Sponsorlu Bağlantılar---
Taş kesilen insanlar
Bilim Pasajları
Ley hatları
Sağlık Bilgisi
Piramitlerin Sırları