barok dönem

Evrensel bir dil olarak kabul edilen müzik, sizlerin de bildiğiniz gibi çeşitli dönemlerden oluşmaktadır. Bu dönemler arasında yer alan barok dönem, müziğin en önemli dönemlerinden birisidir. Müzik ile iç içe olan kişiler müzik tarihini derinlemesine bir şekilde inceliklerinden dolayı müzikte barok dönemin özellikleri hakkında bilgi istemektedirler. Bu nedenden dolayı sizlere barok dönem hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

Müzik dönemlerini eşsiz kılan en önemli şeyler arasında dönemler arasında yaşamış olan bestekarlar yer almaktadır. Müzikte barok dönemden bahsedilirken kesinlikle barok dönem bestecileri de ele alınmalıdır. Çünkü ilgili dönemlerin şekillenmesinde şüphesiz besteciler aktif rol oynamıştır. Müzikte barok dönem Dafne Operası ile başlayıp J. Sebastian Bach’ın ölümüyle sonlanmıştır. Ortalama olarak 150 yıl kadar etkisini gösteren müzikte barok dönem 1750 yılına kadar etkisini göstermiş olan bir müzik dönemidir. Portekizce bir kelime olan barok, işlenmiş olan çarpık inci anlamına gelmektedir. İlgili dönem aşırı derecede önemli olsa da klasik dönemde yaşamış olan kişiler barok dönemi kötülemek adına bu döneme müzikte barok dönem demişlerdir ve kötülemek adına bu ismi kullanmışlardır.

Barok, hakim olduğu dönemde aşırı derecede ilgi görmüştür ancak ilerleyen zaman içerisinde müzik ile ilgili olan kişiler barok dönemi aşırı derece basit ve gereksiz bulmuştur. Her ne kadar müzik ile ilgilenen kişiler barok dönemi hafife alsa da aslında bu dönemde müzik ile alakalı çok sayıda önemli şey ortaya konmuştur. Örneğin sanatsal değere sahip olan operalar barok döneminde ortaya çıkmıştır. Ayrıca majör ve minör kalıplar müzikte barok dönemde ortaya çıkan kavramlardır. Sizlerin de bildiğiniz gibi müzikte ton değişimi aşırı derecede önemlidir. Bugün ton değişim olarak nitelendirdiğimiz kavram barok dönemde ortaya çıkmış bir kavramdır. Her ne kadar barok dönem hafife alınsa da tüm bu gelişmelerden dolayı müzik var olduğu sürece insanların ilgi duyduğu dönemlerden birisi olmaya devam edecektir.

Barok dönemin insanlar tarafından dışlanmasının en büyük nedenlerinden birisi de bu müzik döneminde sadece soylulara hitap eden çalgılara yer verilmesidir. Barok dönemin özellikleri arasında enstrüman gruplarının karşılıklı atışmaları ve ses yüksekliklerinin aktif bir şekilde kullanılması yer almaktadır. Müzikal anlamda tam bir zenginliğin göstergesi olarak kabul edilen barok dönemin bu kadar zengin bir yapıda olmasını şüphesiz tonal yapının varlığına borçludur.

Barok dönemi diğer müzik dönemlerinden ayıran ve ön plana çıkmasını sağlayan hususlardan birisi ilgili dönemde kullanılmış olan enstrümanlardır. Barok dönemi ele alındığında karşımıza özellikle çıkan enstrüman klavsendir. Ayrıca bu dönemde kemanın aktif bir şekilde kullanıldığı, eserlerde birinci enstrüman şeklinde yer aldığı karşımıza çıkıyor. Müzikte barok dönem kuralları günümüzde benimsenmese de bu dönemde müziğe çok sayıda şey katıldığından dolayı ister istemez barok dönem ayrı bir başlık altında ele alınmaktadır.

barok dönem

Müzikte barok dönem bestecileri arasında Monteverdi, Gesualdo, A. Scarlatti, Corelli, H. Purcell, Vivaldi, Telemann, Handel, J. S. Bach gibi isimler yer almaktadır. Bu bestecilerin eserlerini dinleyecek olursanız belki barok dönemin ezgilerini daha iyi bir şekilde kavrayabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here