Prolaktin Hormonu Nedir?

Prolaktin hormonu normal değerleri aştığında prolaktin hormonu düşüklüğü veya prolaktin hormonu yüksekliği ortaya çıkmaktadır. Bu hormonun düşüklüğü veya yüksekliği çeşitli sağlık durumlarının ortaya çıkmasına neden olduğundan dolayı insanları bilinçlendirmek adına prolaktin hormonu nedir konusunda bilgiler vereceğiz. Prolaktin hormonu halk arasında süt üretici hormon olarak bilinmektedir. Bayanların düzenli adet görmesinde etkili olduğu gibi hamile kalma sürecinde de etkin rol oynamaktadır. Bu yüzden gebelik sürecinde prolaktin hormonu değerlerinin aşırı derecede önemli olduğunu söylemek mümkündür. Prolaktin hormonunun da nedensiz bir şekilde yükselme veya düşme meydana gelecek olursa çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden birçok insan prolaktin hormonu değeri kaç olmalı diye merak etmektedir.

Prolaktin hormonu beyinde yer alan hipofiz bezi aracılığıyla salgılanan bir hormon türüdür. Zaten vücutta salgılanan hormonların büyük bölümü hipofiz bezi aracılığıyla salgılanmaktadır. Prolaktin hormonu insan yaşamı süresince daimi olarak salgılansa da bu hormonun özellikle hamilelik evresinde önemli rol aldığını söylememiz mümkündür. Bu hormonun salgılanması hamilelik döneminde artış gösterir. Ayrıca doğum sonrasında emzirme döneminde de prolaktin hormonunun salgılanmasının arttığı bilinmektedir. Vücutta salgılanan her hormonun dengelenmesi gerekmektedir ve bu yüzden her hormona paralel olarak dengeleyici bir hormon salgılanır. Prolaktin hormonunun dengeleyicisi olarak görev alan hormon ise dopamin hormonudur.

Prolaktin hormonu gebelik dönemi başladığı andan itibaren her geçen gün daha fazla salgılanmaya başlar. Bu hormonun daha fazla salgılanması anne adayını hamilelik döneminin hazırlamaktadır. Doğum gerçekleştikten bir süre sonra daha prolaktin hormonu salgılamaya devam eder. Bu sayede süt üretimi artar ve gebelik sonrasında adet düzeni dengelenerek annenin gebelik bitiminden hemen sonra hamile kalması engellenmiş olur. Bu yüzden prolaktin hormonunun yumurtlama dönemini belirleyici yönde etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Prolaktin hormonu salgılanmaya başladığında göğüsten süt gelmeye başlar ve bu durum göğüs yapısının büyümesine yani göğüslerinin genişlemesine neden olmaktadır. Hamilelik döneminde bayanların göğüslerinin büyümesinin temel nedeni salgılanan prolaktin hormonudur.

Prolaktin hormonu her ne kadar gebelik sürecinde önemli rol oynasa da bu hormon hamilelik süreci dışında çeşitli nedenlerden dolayı yükselecek ya da azalacak olursa çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle bayanlarda prolaktin hormonu yükseldiğinde adet düzeninde bozulma meydana gelmektedir. Bu da şüphesiz bayanların gebe kalmasını engelleyen önemli bir faktördür. Ayrıca prolaktin hormonu yükseldiği zaman kişi hamile olmasa bile göğüslerine süt dolmaya başlar. Bu durum da göğüs uçlarından süt gelmesi ne neden olabilmektedir. Hiçbir evlilik yapmamış olmasına rağmen göğüslerinden süt gelmeye başlayan bayanlar evham yaptıklarından dolayı prolaktin hormonunun psikolojiyi de etkilediğini söylemek mümkündür.

Hamile olmamanıza rağmen adet düzeninizde ciddi bir bozulma meydana geldiyse kesinlikle prolaktin hormonu ölçümü yaptırmanız faydalı olacaktır çünkü günümüzde adet düzensizliği yaşayan bayanların büyük bölümünün prolaktin hormonu dengesizliği nedeniyle bu sorunu yaşadığı bilinmektedir. Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları vaktinde kullanacak olursanız vücudunuzda yer alan prolaktin hormonu dengeye getirilecektir ve bu sayede prolaktin hormonu nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunları büyük oranda ortadan kalkacaktır. Ayrıca gebelik döneminde olan bayanların gebelik sürecinin kolay geçmesi adına prolaktin hormonu ölçümü yaptırması faydalı olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here