Tifüs Hastalığı Nedir Belirtileri Tedavisi

101

Tifüs hastalığı çeşitli türdeki haşerelerin kişiyi ısırması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Tifüs hastalığına rickettsie ve prowezekil adında olan bir bakteri türü neden olmaktadır. Tifüs hastalığı belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren tifüs tedavisi başlamalıdır çünkü bu hastalık tedavi edilmeyecek olursa ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Tifüs hastalığı özellikle çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı etkilerini çocuklarda daha fazla göstermektedir. Bu yüzden çocukların risk grubu içerisinde yer aldığı söylenebilir. Tifüs hastalığı bit ve pire gibi çeşitli haşerelerin kişiyi ısırması nedeniyle ortaya çıkar. Pire ve bit kısa süre içerisinde çok sayıda kişiye bulaşabildiğinden dolayı tifüs hastalığına yaygın bir şekilde rastlanabilmektedir.

Tifüs hastalığı bağışıklık sisteminin aşırı derecede zayıflamasına neden olur. Bu hastalık basit hastalıklar sınıfında kabul edilir ancak hastalık önemsenmeyecek olursa ve tedavisi yapılmasa farklı birçok risk teşkil eden hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bit ve pire gibi haşereler evcil hayvanlar aracılığıyla insanlara geçtiğinden dolayı bu hastalık ile mücadele etmemek için evcil hayvanlardan uzak durulması mantıklı olacaktır. Halsizlik yaşanması, yüksek ateşin meydana gelmesi ve kas ağrılarının yaşanması tifüs hastalığının ilk olarak ortaya çıkan belirtileri arasında yer alır.

Yüksek baş ağrılarının görülmesi, titremelerin oluşması, yüksek ateş, halsizlik, cilt kuruluğu, göz sulanması, ışığa karşı hassasiyet, uyku problemlerinin yaşanması tifüs hastalığının belirtileri arasında yer alır. Bu saymış olduğumuz tifüs hastalığı belirtileri sizlerin de gördüğünüz gibi kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürecek nitelik taşımaktadır. Bu nedenden dolayı basit bir hastalık olarak görülse de bu hastalığın kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Avrupa ülkelerinde evcil hayvan beslemek aşırı derecede yaygın olduğundan dolayı sıklıkla tifüs hastalığı ortaya çıkar. Bu yüzden sağlık alanında çalışmalar yapan uzmanlar Avrupa halkını sıklıkla bu hastalığa karşı uyarmaktadır. Ülkemizde kırsal kesimlerde sıklıkla ortaya çıktığından dolayı kırsal kesimde yaşam süren insanları bilinçlendirmek adına çeşitli bilgilendirme çalışmalarının yapıldığı bilinmektedir.

Tifüs hastalığı tedavisi reçete edilen çeşitli antibiyotik ilaçlar ile yapılmaktadır. Antibiyotik ilaçlar anlık olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır ancak bu ilaçlardan fayda görmek için kesinlikle belirtilen saatler arasında içilmelidir. Aksi takdirde antibiyotik ilaçlardan fayda sağlanamayacaktır. Bu yüzden eğer sizlere tifüs hastalığı nedeniyle antibiyotik ilaç verildiyse bu ilaçları vaktinde tüketmeye özen gösterin. Bazı kişilerde tifüs hastalığı en uç noktalarda belirtilerin ortaya çıkmasına neden olduğundan dolayı kimi vakalarda kişilerin hastanelere yatırılıp gözetim altında tutulduğu dahi bilinmektedir.

Tifüs hastalığı ile mücadele etmek için insanların kişisel temizliğine özen göstermesi gerekiyor. Bit ve pire gibi canlılar özellikle hijyenden uzak ortamlarda ortaya çıkmaktadır. Kişisel ve çevresel temizliğinize ne kadar fazla özen gösterirseniz bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz aynı oranda düşecektir. Evinde evcil hayvan besleyen kişiler kesinlikle evcil hayvanlarında yer alan bit ve pireleri yok etmek adına evcil hayvanlarını belirli dönemlerde ilaçlamalıdır. Ayrıca evcil hayvanlara ev ortamında bakmak yerine bahçe içerisinde bakmanız sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sizlerde de ortaya çıktıysa vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz mantıklı bir karar olacaktır. Bitler hakkında bilginiz yoksa bit nasıl oluşur konusuna da bakmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here