Yön bulma, özellikle kaybolma vakalarında yolunu kaybeden kişi için hayati önem arz etmektedir. Kaybolma vakaları genelde doğada gerçekleştiğinden dolayı yön bulma yöntemleri doğa referans alınarak oluşturulmuştur. Yön bulma araçları da aynı şekil çeşitli doğa olayları referans alınarak oluşturulmuştur. Dünden bu güne yapılan araştırmalar sonucunda hayat kurtaran çeşitli yön bulma yöntemleri bulunmuştur. Kaybolma olayları hepimizin başına gelebilecek bir olay olduğundan hepimizin bu yöntemleri bilmesinde yarar var.

Kaybolma olaylarında insanların en çok yararlandığı ve insanlar arasında en çok bilinen yöntem güneş yöntemidir. Güneşin doğudan doğup batıdan battığı reddedilemez bir gerçek olduğundan yön bulmak için güneşten yararlanılabilir. Güneşin doğduğu kısma sağ tarafınızı verdiğinizde karşınız kuzey, arkanız güney, solunuz batı ve sağınız doğu yönlerine denk gelecektir. Gitmeniz gereken yeri yönünü biliyorsanız bu size büyük oranda yardımcı olacaktır.

Yön bulma araçları içerisinde yer alan pusula en yaygın yön bulma araçlarından birisidir. Bulunduğunuz konum ne olursa olsun pusulada yer alan ibre sayesinde her zaman kuzey yönünün ne taraf olduğu öğrenebilirsiniz.

Çubuk yöntemi özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların en çok kullandıkları yön bulma yöntemleri arasında yer almaktadır. Yön bulma araçları incelenecek olursa çubuk yönteminin en eski yöntemlerden birisi olduğu bilgisine ulaşılabilinir. Çubuk yöntemi ile yön tespiti için tek şart havanın açık ve güneşli olmasıdır. Uzun bir çubuğu yere dikerek çubuğun gölgesinden yön tayini yapabilirsiniz. Öğle vaktinde bu işlemi uygulayacak olursanız en kısa gölgeye ulaşabilir ve bu gölgenin düştüğü tarafın kuzey yönü olduğunu tespit edebilirsiniz. Gölgeler üzerinde çeşitli işaretlemeler yapın ve ayaklarınızı işaretlediğiniz yerlere koyun. Bakış açınızda olan kısım kuzey yönünü göstermektedir.
İslamiyet’in yaşandığı ülkelerde camilere bakılarak da yön bulunabilir. Mihrap karşısında yer alan giriş kapıları kuzey yönünü gösterecek şekilde inşa edilirler. Şerefe kısmına doğru açılan kapılar ise güney yönünü gösterecek şekilde yapılmaktadır. Eğer camilerin olmadığı bir ülkedeyseniz kiliselere bakarak da yönünüzü bulabilirsiniz. Kiliselerde yer alan çanlar her zaman kilisenin batısına yapılır. Bu sayede batının nerede olduğunu bulmanız mümkündür.
Her ne kadar tarım ilaçları karınca kolonilerini yok etmeye devam etse de karınca yuvalarına bakarak da yön bulmak mümkündür. Karınca yuvaları her zaman güney yönünü göstermektedir. Bir karınca yuvası görürseniz giriş kısmının baktığı yeri bulun. Bu yönün güney yönü olduğuna emin olabilirsiniz. Karıncaların bu tarz bir mimari yapmalarının temel sebebi sert kuzey rüzgarlarından korunabilmektir.
Doğada uzun zamandan beri bir yerde sabit halde duran ağaçlara ve taşlara bakarak da yön bulunabilir. Ağaçlar ve taşlar üzerinde oluşan yosunlar her zaman kuzey yönünü gösterir. Taşlar dış etkiler ile yerinden oynamış olabilir. Bu nedenden dolayı taşları referans alarak yön bulmanız gerekirse doğru sonuca ulaşmak için birden fazla taşı analiz etmenizde yarar var.
Bulunduğunuz yerde bir mezarlık yer alıyorsa bu mezarlıkların öncelikle Müslüman mezarımı yoksa Hıristiyan mezarımı olduklarını belirleyin. Müslüman mezarlarında baş kısmı batı yönünü ayak kısmı ise doğu yönünü gösterir. Yer aldığınız mezarlık bir Hıristiyan mezarlığıysa baş kısımlar güney yönünü gösterir.
Gökyüzü ile aranız iyi olup yıldızları iyi tanıyorsanız yön bulmak için kutup yıldızından yararlanabilirsiniz. Kutup yıldızı her daim kuzey yönünü gösterir. Özellikle gecelerin hava açıksa kutup yıldızını rahat bir şekilde görebilirsiniz.
Yön bulma yöntemleri ve yön bulma araçları bu şekildedir. Zaman içerisinde yeni yöntemler geliştirilecek olursa sizlere bu yön bulma yöntemleri hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz.

1 Yorum Yapılmış.

  1. hüseyin diyor ki:

    Yön bulma yöntemleri bence herkes tarafından bilinmeli çünkü ne zaman doğa içerisinde kaybolacağımız belli olmaz. İnsanın ben kaybolmam dememesi lazım ve tüm yön bulma yöntemleri hakkında bilgilenmesi lazım.

19 + 7 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Sağlık
Kategoriler
Bağlantılar
Bumerang - Yazarkafe