Argan yağı, argan ağacı tohumlarının işlenmesiyle elde edilen bir yağ türüdür. Argan yağının faydaları özellikle kozmetik sanayisinde ön plana çıktığından ötürü piyasaya sürülen birçok yeni kozmetik ürünün içerisinde argan yağı yer almaya başlamıştır. Talepler her geçen gün artığından ötürü argan yağı yağ türleri arasında en pahalı yağlardan birisi haline gelmiştir. Bu yağın ekonomik değeri bir hayli yüksek olsa da argan ağacı Afrika kıtasının kuzey bölgelerinde yetiştiğinden dolayı bu yağın üretimi sadece Fas gibi yerlerde yapılmaktadır. Argan ağacının tarihsel sürecine bakıldığında argan yağının Afrika topraklarında uzun zamandan beri şifa dağıtıcı özelliklerinden yararlanıldığı karşımıza çıkıyor.

Cilde çok sayıda faydası bulunan argan yağı, kozmetik sanayisinin en gözde ürünlerinden birisidir. Talep çok olsa da argan ağacı ülkemizde yetişmediğinden dolayı bu yağ dış ülkelerden temin edilerek ülkemize giriş yapmaktadır. Birçoğunuzun daha önceden argan ağacını hiç görmediğine emeğiniz. Fas topraklarında yoğun bir şekilde bulunan argan ağacı sarı veya yeşil yapraklara sahiptir. Ülkemizde yaşam süren insanlar bu ağacı gördükleri zaman ilk baktıklarında ilgili ağacı zeytin ağacına benzetmektedir. Bunun böyle olmasının temel sebebi argan ağacının zeytin ağacı ile benzer özelliklere sahip olmasıdır. En uzun yaşayabilen ağaçlar sınıfında yer alan argan ağacı ortalama olarak 15 metre yüksekliğe kadar çıkabilmektedir.

Argan ağacı meyve veren bir ağaçtır. Makalemizin ana konusu olan argan yağı da ağacın vermiş olduğu meyvelerden elde edilir. Yapısal olarak dikenli bir yapısının olmasından ötürü yağ üretimi için ağaçların meyvelerinin toplanması bir hayli zordur. Meyveleri toplamak için insanların çalıştırılması gerektiğinden ötürü de argan yağının fiyatı bir hayli artmaktadır. Dünyanın en nadir gözlemlenen ağaçlarından birisi olmasından dolayı bu ağaç türünün UNESCO tarafından koruma altına alındığı biliniyor.

Yukarıda sizlere argan yağının argan ağacı meyvesinden yapıldığını belirtmiştik ancak bilmeniz gereken husus bu yağ meyveden değil meyvenin çekirdeğinden elde edilmektedir. Argan ağacı meyveleri toplandıktan sonra meyvelerin çekirdekleri çıkarılır ve yağ üretimi için gerekli olan işlemlere tabi tutulur. Yağ elde edildikten sonra şişelenerek dünya pazarına sunulmaktadır.

Argan yağının faydaları ele alındığında kesinlikle bu yağın içerisinde yer alan e vitamininin üzerinde durulması gerekmektedir. Sizlerinde bildiğiniz gibi e vitamini cilt için gerekli olan bir vitamindir. Yüzde meydana gelen kırışıklıkları gidermesi ve kuruyan ciltleri nemlendirmesi ile tam bir cilt dostu olan argan yağı uzmanlar tarafından önerilen yağlar arasında yer almaktadır. Değerli bir yağ olduğundan ötürü ekonomik değeri yüksektir. Bu nedenden ötürü ilgili yağı temin ettiyseniz boş yere kullanmamanızı tavsiye ederiz.
argan yağı
Genç bir yaşta olmanıza rağmen cildinizde aşırı derecede kırışıklıklar meydana geldiyse bu kırışıklıklardan argan yağı sayesinde kurtulabilirsiniz. Periyodik olarak argan yağını kullanmak cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır. Bu yağı periyodik olarak kullanacak olursanız olduğundan daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz. Argan yağının bir diğer faydası şüphesiz saçlar üzerindedir. Aşırı derecede güçsüz saçlara sahip olmaktan ötürü saçlarınızda dökülmeler meydana geliyorsa argan yağını kullanarak saçınızı güçlendirebilir ve bu sayede dökülmelerin önüne geçebilirsiniz.

Her doğal üründe olduğu gibi argan yağında da çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Argan yağının olumsuz etkilerinden korunmak adına bu yağı kesinlikle doktor tavsiyesiyle kullanmaya özen gösterin. Ayrıca cildinizde açık yaralar bulunuyorsa kesinlikle bu yağı kullanmamanızı belirtmemiz gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here