Omurilik ve Omurgayı Oluşturan Kemikler Nelerdir?

Omurga ve omurilik, sinir siteminin en önemli kısımlarından birisidir. Omurga bir sistem olarak kabul edilir ve toplamda 33 adet omur kemiğinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Temel olarak bedenimizdeki yükü taşımak ile görevli olsa da sinir sistemi açısından da etkin bir göreve sahiptir. Omurgayı oluşturan kemikler nelerdir konusu kısa ve uzun kemiklerin isimlerini merak eden kişiler olduğundan dolayı ele alınmaktadır. Zaman içerisinde morga kemikleri ve omurilik sistemi hakkındaki tüm detaylar sizlere aktarılacaktır.

Omurga sistemi ele alındığında bu sistemin vücudun önemli kısımlarından olan baş, gövde ve karın bölgesinde yer alan iç organları taşıdığı görülmektedir. Bu kısımları taşımak ile yetinmediği gibi ayrıca başın rahat bir şekilde hareket etmesini de sağlamaktadır. Tabi ki vücudun tüm ağrılığı omurilik sisteminde yer alan omurgayı oluşturan kemiklere gelmemektedir. Omurilik üzerine gelen yükün büyük kısmını bacaklara aktararak bedenin aşırı derecede rahatlamasını da sağlamaktadır. Omurga sistemi aşırı derecede sert olan kemiklerden meydana gelmektedir. Bu sert kemikler özellikle gelebilecek darbelere karşı iç organları zarar görmemesi adına korumaktadır. Bu da omurga sisteminin neden hayati önem taşımış olduğunu ortaya koymaktadır.

Omurganın hem koruyu hem de hareket işlevleri bulunmaktadır. Korucu fonksiyonu olan omurga, iç kısımda yer alan omuriliği koruduğu gibi yine aynı kısımda yer alan sinir köklerinin de zarar görmesini engellemektedir. Hareket fonksiyonu ise omurgada yer alan diskler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Omurgada yer alan kemikleri birbirlerine bağlayan çok sayıda kas bulunmaktadır. Bedene gelen aşırı basıncın özellikle iç organlarımıza zarar vermemesi adına bu diskler basıncı azaltarak etkinin kalıcı sorunlar oluşturmamasını sağlar. Kısacası omurgada yer alan diskler sayesinde omurga sisteminin belirli bir esneme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Omurga sistemi ele alındığında karşımıza toplamda 23 disk çıkmaktadır. Bu disklerin yapıları incelendiğinde de omur kemiklerine uygun bir yapıda oldukları gözlemleniyor. Bu disklerin tabi ki de görevi yük taşımak değildir ancak bedene ani yük binmesi durumunda disklerin de bu yüklerden aşırı derecede olumsuz etkilendiği biliniyor. Örneğin aşırı derecede ağır yük taşıyan kişilerin disklerinin iç kısmında tahribat meydana geldiği ve bundan dolayı ameliyat olmak zorunda kaldıkları bilinmektedir. Ayrıca diskler hareketli olduğundan dolayı zaman zaman disklerin arasına et sıkışmakta ve fıtığın meydana gelmesine neden olmaktadır. Disklerin zarar görmesi neticesinde ortaya çıkan bel fıtığı hayat standardının aşırı derecede düşmesine neden olur. Bazı vakalar çeşitli ilaçlar ile iyileştirilse de bel fıtığı problemi genel olarak ameliyatsal yöntemler ile ortadan kaldırılmaktadır.

Omurga sistemi ele alındığında bu sistem içerisinde çok sayıda kemiğin yer aldığı ve ana kemik grubunun omurlar olduğu görülmektedir. Omur ise belirli parçalardan meydana gelmektedir. Omur cismi, lamina, pedikül, faset çıkıntılar, spinoz çıkıntı ve transvers çıkıntı omurun kısımlarıdır. Omur sistemi uzun bir sistem olduğundan dolayı çeşitli kısımlara ayrılmıştır. Boyun, sırt ve bel umurları olarak sınıflara ayrılan omurların çeşitli görevleri bulunmaktadır. Baş omurları başı beden üzerinde taşımaya yararken, sırt omurları kaburgalar ile bağ oluşturarak iç organları korumaktadır. Bel omurları ise vücuda gelen yükün büyük kısmını karşılamak ile görevlidir.

Omurga içerisinde yer alan kısma omurilik adı verilmekte ve bu kısım hayati önem taşıyan merkezi sinir sisteminin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Sizlerin de bildiğiniz gibi omurilik beyin ile sürekli olarak iletişim halindedir. Birçoğumuzun sahip olduğu refleks hareketleri omurilik sayesinde ortaya çıkmaktadır. Aşırı derecede hassas ve önemli olmasından dolayı omuriliğe darbe alınması tehlikelidir. Başlangıcı beyinde, sonu ise kuyruk sokumunda yer alan omuriliğe darbe gelmemesi adına dikkat etmenizde fayda var.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here