Susam Yağının Cilde Faydaları

susam yağının cilde faydaları

Susam tohumlarından elde edilen susam yağı, çok eski zamanlardan beri cilde faydaları olduğu için kullanılmaktadır. Besin maddeleri açısından zengin olan susam yağı, ayrıca hoş tadı sayesinde birçok dünya ülkesinde yemeklerde de kullanılıyor. Her ne kadar mutfaklarda yerini almış bir yağ olsa da faydalarından dolayı kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Susam yağının cilde faydaları konusunda bilginiz yoksa makalemizde bu yağın cilde olan faydalarını ele almaya çalışacağız.

Susma yağı antibakteriyel özelliği olan bir yağdır. Bu özelliği sayesinde ciltte meydana gelen iltihapları iyileştirici etkisi bulunuyor. Ciltte döküntülerin olmasını engelleyen susam yağı, birçok kişinin sıklıkla karşılaştığı cilt problemlerinden olan sivilceleri de geçirme konusunda etkilidir. Ciltte yer alan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan susam yağının bilinen daha çok sayıda faydası bulunuyor.

Susam Yağının İçeriği

Susam Yağı

Susam yağı, insanlık tarihi kadar eski olan bir yağ türüdür. İlk olarak Afrika ülkelerinde kullanılmaya başlanan bu yağ, daha sonra Hindistan’da kullanılmaya başlandı. Cilde olan faydaları anlaşılınca diğer dünya ülkelerinde de kullanımı yaygınlaştı. Doğal yağlar sınıfında yer alan susam yağı ayrıca besleyici özelliğiyle de ön plana çıkıyor. E, B ve D vitaminleri açısından zengin olan susam yağı ayrıca önemli mineraller arasında yer alan fosfor ve kalsiyum açısından da zengindir. Susam yağı üretilmesi en zor yağlardan birisidir. Bu yüzden susam yağının cilde faydaları bilinse de üretiminin zor olması kullanım alanlarının sınırlı hale gelmesine neden olmuştur. Pahallı olan bu yağı alıp cildinizde kullanırsanız kesinlikle kısa zaman içerisinde faydasını görürsünüz.

Susam Yağının Cilde Faydaları

susam yağının cilde faydaları

Susam yağı, içerisindeki maddeler sayesinde cildin ipeksi yumuşaklığı kazanmasını sağlar. Yağ asitlerinin linoleik asitli bir arada bulunması cildin yeterli oranda nemlenmesini sağlamaktadır. İçerisinde yer alan E, D ve B vitaminleri, cilt üzerindeki izlerin yok olmasına yardımcı olur. Bu tarz cilde olan faydaları nedeniyle birçok kozmetik ürün içerisinde yer alıyor.

Susam yağının viskozitesi yüksektir ve bu sayede masaj yapmaya uygundur. Akışkanlığı yüksek olduğu için cildin en derin noktalarına bile nüfus edebilir. Cildin derin noktalarına ulaşması sayesinde kan akışının düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Tabi ki susam yağının faydaları sadece bunlar değildir. Şimdi sizler diğer başlıca faydaları hakkında bilgi vereceğiz.

  • Enfeksiyonları önler: cildin üzerinde meydana gelen yaraların ve enfeksiyonların iyileştirilmesinde etkilidir. Özellikle bakteri kaynaklı olan enfeksiyonları yok eden susam yağı, sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına karşı da etkilidir. Cildin derinliklerine ulaşabilen susam yağı detoks etkisi sayesinde cildin ciddi anlamda rahatlamasını sağlamaktadır.
  • Cilt hücrelerini yeniler: susam yağı hasar gören cilt hücrelerini onardığı gibi tamamen ölmüş olan cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak cilde gençlik kazandırır. Akışkanlığı yüksek olan bu şifalı yağ diğer yağlarla da karıştırılıp kullanılabilir özellikte olsa da sadece bir şekilde kullanılmaya uygundur. Hücre yenileyici özelliği olduğu için iyileşmeyen yaraların tedavisinde de kullanılmaktadır.
  • Cildin yaşlanmasını engeller: sesamol adında olan bir antioksidan madde susam yağının içerisinde vardır ve bu madde cilt üzerinde kırışıklıkların oluşmasını engellemektedir. Özellikle lavanta yağı ile karıştırılıp kullanılırsa daha başarılı sonuçlar alınır. Susam ve lavanta yağını cildinize masaj yapara uygulayabilirsiniz. Uzmanlar gece yatmadan önce bu yağlarla cilde masaj yapılmasını tavsiye ediyor. Tüm gece boyunca cildinizde kalan bu yağ, sizin gençlik kaynağınız olabilir. Bu yağ pirinç tozu ile birlikte kullanılırsa ciltteki gözeneklerin kapanmasını sağlar. Eğer cildinizde çok fazla kırışıklık varsa kırışıklıklara iyi gelen yağlar sayfasındaki diğer şifalı yağlar hakkında da bilgi alabilirsiniz.
  • Cildi nemlendirir: şifalı yağların tamamı cildi nemlendirici özelliğe sahip olsa da susam yağı en etkili cilt nemlendiricilerinden birisidir. Susam yağının kokusu kötü olduğundan dolayı bu kokudan rahatsız olabilirsiniz. Bu tip durumlarda kokusu güzel olan doğal yağlar ile karıştırılıp kullanılabilir. Şüphesiz cildi nemlendirme konusunda kullandığınız en etkili şifalı yağ olacaktır.
  • Cildi güneşten korur: yazın bunaltı sıcaklarında güneşte fazla durduğumuz zaman cildimiz aşırı derecede zarar görür. Bu yüzden birçoğumuz cildimizin zarar görmemesi için güneş kremi kullanırız. Eğer güneş kremi gibi kimyasal içerikli kozmetik ürünleri kullanmaktan sıkıldıysanız, cildinizi güneşten korumak için susam yağını deneyebilirsiniz. Susam yağı cilde sürüldüğü zaman cildin üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Ayrıca havuç yağı da susam yağıyla karıştırılıp kullanılırsa güneşin zararlı ışınlarına karşı daha iyi bir şekilde korunmuş olursunuz.
  • Besleyicidir: susam yağı birçok vitamini, minerali ve vücut için gerekli olan asidi içerisinde barındırdığı için besleyici özelliği olan bir yağ türüdür. İnoleik asit ve palmitik asitler gibi esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olan susam yağı vücudunuz için gerekli olan bu asitleri almanızı sağlar. E, D ve B vitaminleri açısından zengin olan bu yağ ayrıca kalsiyum, magnezyum ve bakır gibi önemli mineraller açısından da zengin bir besin kaynağıdır.

Susam Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

susam yağı cilde nasıl uygulanır

Susam yağını kullanmak için belirli prosedürlere uyarak bu yağı doğru bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bu yağ antibakteriyel özelliğe sahip olduğundan dolayı her cilde rahat bir şekilde uygulanabilir. Cildi aşırı derecede yağlı olan kişilerde cildin daha da yağlanmasına neden olabileceğinden dolayı bu tarz cilde sahip olan kişilerin bu yağı kullanırken dikkatli olması gerekmektedir.

Cildinizin sağlığını korumak ve cildinizi daha sağlıklı hale getirmek için susam yağını kullanacaksanız banyo sonrasında kullanılması uygundur. Banyo yaptıktan sonra cildinize baskı yapmadan, masaj yaparak bu yağı sürün. Masaj tamamlandıktan sonra 10 dakika kadar bekleyin. Bu sayede cildiniz susam yağını daha iyi bir şekilde emecektir. Daha sonra ılık suyla bu yağı cildinizden temizleyebilirsiniz. Bunu belirli zaman aralıklarında yapacak olursanız cildiniz gerekli olan neme sahip olacaktır ve bu sayede yaşlılık belirtileri ortadan kalkacaktır. Susam yağı antioksidan özelliğine sahip olduğu için cilde uygulandıktan sonra kesinlikle temizlenmesi gerekmektedir çünkü bu yağ ciltte yer alan toksinleri bir araya toplar. Cildinizi temizlemeyecek olursanız toksinler belirli bölgelere yığılır. Özellikle banyo yapmadan önce bu yağı uygulayan kişiler kesinlikle 10 dakikadan fazla beklemeden cildini temizlemelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here