Taksonomi Nedir Canlıların Sınıflandırılması

Taksonomi

Taksonomi, yeryüzünde yaşam süren canlıların sınıflandırmasını ele alan bilim dalıdır. Canlılar dışarından bakıldığı zaman genel olarak birbirlerine benzese de aslında birbirlerinden çok farklıdır. Aynı türde olan canlılar bile ele alındığı zaman farklı cinslerin değişik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Canlılardaki bu özelliklerden dolayı canlıların detaylı bir şekilde ele alınabilmesi adına sınıflandırılmasına ihtiyaç duyulmuş ve bu sayede taksonomi bilimi ortaya çıkmıştır.

Yeryüzünde keşfedilmiş olan canlılar kadar henüz keşfedilmemiş birçok canlı türünün olduğu da bilinmektedir. Canlı bilimcileri tarafından sürekli olarak canlıların ortak özellikleri dile getirilse de yapılan incelemeler sonucunda canlıların ortak özellikleri adı altında ele alınan kavramların bazı canlıları kapsamadığı keşfedilmiştir. Canlıların ortak özellikleri adı altında gruplandırma basit olsa da yaşanan bu durum canlıların sınıflandırılmasının detaylandırılmasına neden olmuştur. Bu tam bir bilim konusu olduğundan dolayı da zaman içerisinde canlıları sınıflandırmayı hedef alan taksonomi bilimi ortaya çıkmıştır.

Taksonomi bilimi sınıflandırma yaparken alt ve üst gruplarda hangi canlıların yer alması gerektiğini belirlemek ile mükelleftir. Doğru bir sınıflandırmada hem alt hem de üst birimler yani gruplar yer almaktadır. Oluşturulan bu gruplar sayesinde canlılar daha detaylı bir şekilde incelenebilir. Sınıflandırma yapılırken canlıların yaşayış şekilleri, kimyasal yapıları ve yaşadıkları alanlar gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur. Dünya üzerinde yaşam süren canlıları hayal edecek olursanız taksonomi biliminin ne kadar karmaşık olduğunu anlayabilirsiniz. İnsanlar alemi, hayvanlar alemi ve bitkiler alemi taksonomi bilimi tarafından yapılan sınıflandırmaların en üst katmanlarıdır. Basamaklardan aşağıya doğru inildikçe mevcut yapı genişlemekte ve yapılan sınıflandırma karmaşık bir hal almaktadır.

Taksonomi bilimi mevcut gruplandırmaların daha aktif bir şekilde yapılabilmek adına beta, alfa ve gamma olarak alt gruplara ayrılmıştır. Bu da her alanda daha fazla incelemelerin yapılmasına olanak tanımaktadır. Taksonominin alt grupları içerisinde yer alan en önemli grup alfa taksonomi grubudur. Bunun temel sebebi ilgili alt bilim dalının hangi canlı türünün hangi grupta yer alacağını belirlemesidir. Şu anda dünya üzerinde yer alan canlıların neredeyse tamamı taksonlara ayrılmıştır yani gruplandırılmıştır. Bu nedenden dolayı beta ve gamma alt bilim dalları durağandır ancak alfa taksonomi sürekli olarak aktiftir. Bu durumun temel sebebi her geçen gün yeni bir canlının keşfedilmesidir. Bir canlı keşfedildiğinde alfa taksonomi bilimcileri devreye girer ve ilgili canlıyı detaylı bir şekilde analiz ettikten sonra bu canlının hangi grupta yer alacağına karar verirler. Bu nedenden dolayı araştırmalar devam ettikçe taksonomi bilimin alt bilim dalı olan alfa taksonomi aktif bir şekilde kalmaya devam edecektir.
TaksonomiBirçoğunuz beta ve gamma alt bilim dallarını da merak etmektedir. Bu bilim dallarından birisi olan beta taksonomi canlılar arasındaki akrabalıkları incelemektedir. Gamma taksonomi ise alttür popülasyonları ele almaktadır. Taksonomi bilimi gerçekten çok karmaşık bir bilim dalıdır. Makalemizi sizlere anlatırken bile bu kadar anlam karmaşası yaşadıysak ilgili bilimin ne kadar karmaşık bir yapıda olduğunu hayal dahi edemiyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here