Diş Eti Çekilmesi Nedenleri Belirtileri Tedavisi

diş eti çekilmesi nedenleri belirtileri tedavisi

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin dişin yüzeyinden çekilerek dişlerin kök yüzeylerinin ortaya çıkması durumudur. Tıp dünyasında periodontal olarak isimlendirilen diş eti çekilmesi, en çok karşılaşılan ağız sağlığı problemlerinden birisidir. Tedavi edilmemesi durumunda diş kayıplarının yaşanmasına neden olabilir. Diş eti çekilmesi tanısı ve tedavisi ne kadar erken dönemde gerçekleştirilirse sonuca oluşmak o kadar kolay olacaktır. Diş etlerindeki çekilme nedenleri farklı olduğundan dolayı farklı tedavi yöntemleri mevcuttur.

Diş eti çekilmesi uzun süre tedavi edilmeyip sonradan tedavi başlatılırsa çekilme kalıcı hale gelir yani çekilen diş etkileri kesinlikle geri döndürülemez. Bu tip durumlarda görsel açıdan kötü bir durum oluştuğu için çoğu zaman çekilen diş etlerinin yerine vücudun çeşitli yerlerinden alınan dokular alınarak eklenir. Bu sayede kötü görünümün büyük ölçüde önüne geçilmiş olunur.

Diş eti çekilmesi nedenleri

diş eti çekilmesi neden olur

Diş eti çekilmesi en çok yetişkinlerde gözlemlenir. Diş eti iltihabı şeklinde oluşan bu sorun, dişlerdeki plak nedeniyle meydana gelir ve dişlerin düşmesine neden olabilir. Dişlerin aşırı derecede sert fırçalanması, dişlerde yüksek oranda tartar meydana gelmesi, sigara tüketimi, diyabet, hormon değişimleri diş eti çekilmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Uzmanlar ağız kuruması probleminin diş eti çekilmesi problemini tetiklediğini söylemektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bu sorun özellikle 40’lı yaşlardan sonra daha fazla ortaya çıkar.

Diş eti çekilmesi belirtileri

diş eti çekilmesi belirtileri

Bazı diş eti rahatsızlıkları, diş eti çekilmesindeki belirtilere benzer belirtileri gözlemlenir. Bu yüzden hastalığın tanısının konulabilmesi için mevcut belirtilerin iyi bir şekilde gözlemlenmesi gerekmektedir. Diş eti çekilmesi belirtileri sırasıyla şu şekildedir.

  • Dişi fırçaladıktan sonra diş etlerinde kanamaların olması
  • Diş etlerinin kırmızılaşması ve şişmesi
  • Ağır ağız kokularının oluşması
  • Diş köklerinde ağrıların meydana gelmesi
  • Dişlerde kısmi sallanmaların olması
  • Diş köklerinin görünmeye başlaması ve doğal olarak dişlerin küçük görünmesi

Diş eti çekilmesi tedavisi

diş eti çekilmesi tedavisi

Diş eti çekilmesi problemi uzman bir hekim tarafından teşhis edilir. Yapılan fiziksel muayeneler sonrasında problemin tespit edilmesi mümkündür. Diş eti çekilmesi çeşitli bakterilerden ve dişlerde meydana gelen tartarlardan dolayı meydana gelir. Tedaviye bakterilerin yok edilmesi ve tartarların temizlenmesiyle başlanır. Bu temizleme işlemi sonrasında diş eti çekilmesinin hızla ilerlemesi büyük ölçüde engellenmiş olur.

İltihaplanma söz konusuysa bu duruma neden olan bakterileri yok etmek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ağız hijyeni tedavi sürecini hızlandırır. Doktor tarafından reçete edilen gargaraları periyodik olarak yaparak diş eti çekilmesine neden olan bakterilerin daha kısa süre içerisinde yok olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer diş eti çekilmesi tedavisi yapılmazsa bir süre sonra dişlerde erimeler meydana gelir ve bu durum diş kayıplarının yaşanmasına neden olur. Uzmanlar diş eti çekilmesinin ağız hijyeninin yetersiz olmasından dolayı meydana geldiğini belirtiyor. Bu sağlık problemiyle karşılaşmak istemiyorsanız dişlerinizi periyodik olarak fırçalayın. Fırçalama sırasında kesinlikle diş etlerinize zarar vermemeye özen gösterin. Diş aralarına dolan yemek kalıntıları da dişlerde çekilmelere neden olur. Gerekli hijyeni sağlamak için bu yemek kalıntılarının alınması gerekmektedir. Bunun için diş ipi kullanmanız yeterli olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here