Hız Sabitleyici Nedir Nasıl Çalışır?

Hız sabitleyici olarak bilinen cruise control, özellikle aracını uzun yolda kullanacak olan sürücülerin işlerini kolaylaştıran en önemli sistemlerden birisidir. Hız sabitleyiciler aracı belirli hızda sabit tutarak sürekli olarak aynı hızla ilerlemeyi sağlamaktadırlar. Eskiden sadece lüks otomobiller de yer alan bu özellik günümüzde üretilen tüm otomobillerde bulunmaktadır. Bu sayede uzun mesafeler almanız gerektiğinde sürekli olarak gaza basmak yerine aracınızın hızını sabitleyerek gideceğiniz yere hiç yorulmadan varabilirsiniz. Cruise control olarak bilinen hız sabitleyicilerin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Bu sistemler 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Hız sabitleyiciler ilk çıktıkları zaman fiyatları aşırı derecede yüksek olmasından dolayı birçok sürücü bu sistemi aracına dahil edemiyordu ancak hız sabitleyici fiyatı zaman içerisinde düştüğünden dolayı günümüzde neredeyse her araçta bu sistem bulunmaktadır. Hız sabitleyiciler temel olarak basit bir prensibe göre çalışsa da insanlar hız sabitleyici nasıl çalışır diye merak ettiğimden dolayı sizlere ilgili sistemi detaylı bir şekilde anlatma gereği duyuyoruz.

Hız sabitleyiciler, araçların direksiyon çevresine yerleştirilen bir kol ile devreye sokulmaktadır. Hız sabitleyiciler devreye sokulduğu zaman cruise control bilgisayarına komutlar gönderilmeye başlar. İlgili bilgisayar içerisinde gaz, fren, debriyaj ve direksiyon sistemlerini algılamak üzere toplamda 4 adet sensör yer almaktadır. İlgili sensörler aracılığı ile elde edilen bilgiler sayesinde istenilen hız sabitlenerek aracın aynı hızda ilerlemesi sağlanır. Aracınızın hızının sabitlenmesi genel olarak motor içerisine gönderilen yakıtın ayarlanması ile olmaktadır. Örneğin düşük hızlarda gidilecek olunursa motor içerisine az miktarda yakıt, yüksek hızlarda gidilecek olunursa motor içerisine yüksek oranda yakıt gönderilir. Bu sayede aracın aynı hızda kalması sağlanır. Sürüş esnasında aracın ani bir şekilde hızlandırılması ya da yavaşlatılması gerektiğinde herhangi bir hayati durum oluşmaması adına hız sabitleyicisi adı verilen bu sistem debriyaja ya da frene basılması ile birlikte devreden çıkmaktadır. Bu da hız sabitleyici sistemlerinin güvenilirlik derecesini arttırmaktadır.

Hız sabitleyicisi adı verilen bu sistemi devreye sokmak için direksiyon çevresinde yer alan koldan yararlanabilirsiniz. Ayrıca sistemi devreden çıkarmak için tekrardan kol ile sistemi devreden çıkarmanız mümkündür. Aracınızın hızı sabitlendiğinde hiç gaza basmadan aracın hızını artırmak ya da yavaşlatmak da mümkündür. Hız sabitleyicisinin kontrol kumandasında yer alan artı tuşuna basarak aracın hızı arttırılabilir aynı şekilde kontrol kumandası üzerinde yer alan eksi tuşuna basarak aracın hızı azaltılabilir. Bu sistemdeki özellikler sayesinde özellikle uzun yollarda sürücüler daha az zorlanmaktadır.

Hız sabitleyicileri ilk üretildiği zaman aracın önüne bir araç çıkması durumunda aracın hızı birdenbire düşürülemiyordu ancak son zamanlarda yapılan arge çalışmaları sayesinde hız sabitleyicilerine dahil edilen ekstra sensörler aracılığıyla aracın önüne bir şey çıkması durumunda birden bire hızının otomatik olarak düşmesi sağlanmıştır. Örneğin otobanda seyir halindeyken bir anda karşınıza bir araç çıkacak olursa hız sabitleyicisi sisteminde yer alan sensörler bu aracı algılayarak hızınızın düşmesini sağlayacaktır. Gördüğünüz üzere hız sabitleyicileri sadece seyir esnasında sürücünün yorulmaması için geliştirilmiş bir sistem değildir. İlgili sistemler ayrıca araç içerisinde yer alan insanların yaşamını koruyacak özelliklere sahiptir.

Hız sabitleyiciler seyir esnasında sürücülerin daha az strese maruz kalmasını sağladığı gibi motora belirli miktarda yakıt gönderilmesini sağladığından dolayı ciddi anlamda yakıt tasarrufunun yapılmasını da sağlamaktadır. Şu anda aracınızda hız sabitleyicisi bulunmuyorsa aracınıza bu hız sabitleyicilerini dahil ederek özellikle yakıttan %50’ye yakın tasarruf yapabilirsiniz. Bu söylememiz size ilk bakıldığında imkansız gibi görünebilir ancak özellikle uzun mesafeler kat eden kişiler bu sistemi kullanacak olurlarsa aradaki farkı ciddi oranda görebilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here