Larenjit Nedir Belirtileri Tedavisi

Larenjit, gırtlakta ya da ses tellerinde iltihaplanma olması durumudur. Boğaz bölgesinde tahriş olması ya da enfeksiyonların meydana gelmesi hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir. Oluşan enfeksiyona müdahale edilmeyip enfeksiyonun ilerlemesine neden olunursa ses kısıklığı hatta ses kayıpları meydana gelebilir. Bu durum da larenjit hastalığının kalıcı problemlerin oluşmasına neden olabileceğini ifade ediyor.

Larenjit hastalığı ses tellerini kuşatmış olan duvarda meydana gelen iltihaplanma olduğundan dolayı direkt olarak ilk belirtilerini ses üzerinde göstermektedir. Gırtlağın zorlanıp tahriş olmasına neden olabilecek her şey larenjit hastalığına neden olabilir. Kişinin yüksek sesle bağırması, mide asidinin gırtlağa gelmesi, havanın aşırı derecede kirli olması ve bronşit gibi hastalıklar gırtlağın tahriş olmasına neden olduğu için larenjit hastalığını tetikleyen hastalıklar sınıfında yer alıyor. Normal şartlarda larenjit kendiliğinden birkaç hafta içerisinde geçer ancak iltihaplanma artacak olursa kesinlikle tedavi uygulanması gerekmektedir.

Larenjit nedir?

Larenjit, gırtlağın ve ses tellerinin iltihaplanması durumudur. Bu hastalık sesin ciddi anlamda kabalaşmasına ve kısılmasına neden olmaktadır. Larenjit kısa süreli olarak ortaya çıkabileceği gibi kronik olarak da kendisini gösterebilir. Birden ortaya çıkan bu rahatsızlık 2 hafta gibi kısa süre içerisinde iyileşir. Kronik olarak ortaya çıkarda bu süre daha da uzar. Eğer larenjit belirtileri 2 haftadan daha uzun süre kendisini hissettirirse ciddi sorunların oluşmaması için doktora danışılmalıdır.

Larenjit neden olur?

Larenjit hastalığının oluşmasına çeşitli faktörler neden olmaktadır. Genel bir sorun söylememiz gerekirse gırtlağın tahriş olmasına neden olacak her faktörün larenjit hastalığına neden olacağını söyleyebiliriz. Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan belli başlı faktörler şu şekildedir;

  • Soğuk algınlığı ve grip bu hastalığın oluşmasında en etkili olan faktördür.
  • Reflü nedeniyle mide asidinin gırtlağa gelerek gırtlağı tahriş etmesi.
  • Spor tezahüratlarında kişinin yüksek sesle bağırarak gırtlağını zorlaması.
  • Solunan havanın kirli olması ve kişinin buna alerjisinin olması.
  • Astım hastalığında kullanılan ilaçların gırtlağın zedelenmesine neden olması.
  • Gün içerisinde çok uzun süre konuşulması.

Kronik larenjit en fazla reflü nedeniyle mide asidinin gırtlağı tahriş etmesinden dolayı meydana gelir. Kronik larenjit ilk başta masum olarak kabul edilebilir ancak bu sorun bir süre sonra poliplerin meydana gelmesine, gırtlak kanserinin oluşmasına ve ses tellerinde sinir hasarının meydana gelmesine neden olabilir. Genelde kişinin yaşı ilerlediği zaman ses tellerinde meydana gelen değişimden dolayı seste incelme ya da kalınlaşma olabilir. Bu yüzden olayın larenjit ile alakasının olmadığı bilinmelidir.

Larenjit belirtileri

Larenjit hastalığının en çok görülen belirtisi ses kısıklığıdır. Seste çatlamaların oluşması, sesin incelmesi ya da kalınlaşması veya sesin derinden gelmesi larenjit belirtilerindendir. Ayrıca larenjit kişinin sesini tamamen kaybetmesine de neden olabiliyor. Boğazın kuruması, boğaz ağrısının yaşanması, yutkunmada sorun olması ve sıklıkla öksürmek gibi şeyler de diğer larenjit belirtileridir. Bunun dışında kalan daha ciddi belirtiler farklı sorunların olabileceğini gösterir.

Larenjit nasıl teşhis edilir?

Solunum yolu konusunda uzman olan doktorlar fiziksel muayene sonrasında kişinin larenjit olup olmadığını teşhis edebilir. Larenjit teşhisinde ağız, burun ve boğaz bölgesinin gözlemlemesi yapılır. Seste ciddi sorunlar meydana gelmişse kesinlikle kulak burun boğaz KBB alanında uzman olan bir doktordan destek alınmalıdır. Ses üzerinde yapılan gözlemlemeler sonucunda hastalığın kendiliğinden geçip geçmeyeceği belirlenir.

Larenjit nasıl tedavi edilir?

Bu rahatsızlık genelde ev ortamında tedavisi yapılan bir hastalıktır. Tedaviye alınacak ekstra önlemler ile iyileşme süreci kısaltılır. Bu hastalığın tedavisinde eğer kronik bir durum mevcutsa antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Larenjit olduysanız tedavisi sırasında evde yapmanız gerekenler şu şekildedir.

  • Sesinizi yormamaya çalışın. Elinizden geldiğince sesinizi iyi bir şekilde dinlendirmeniz hastalığın etkilerini azaltacaktır. Yüksek sesle konuşmamaya hatta gerek duymadığınız zaman hiç konuşmamaya çalışın. Fısıltılarla konuşmak da sesin zarar görmesine neden olur. Bu yüzden normal tonda konuşmanız gerekiyor.
  • Boğaz bölgenizi hijyenik tutmaya çalışın. Eğer kuru öksürük probleminiz varsa bu durum boğazdaki tahrişin artmasına neden olacaktır. Bu yüzden mutlaka öksürük ilacı da kullanılmalıdır.
  • Boğaz bölgesinde kurumaların olması tahriş derecesini arttırır. Bu tip durumlarda boğazın nemlenmesini saplayacak tedbirler alınmalı. Özellikle yaşam alanlarınızdaki havanın nemlenmesini sağlayacak türden cihazları kullanabilirsiniz.
  • Sigara larenjit hastalığının en büyük tetikleyicilerinden olup hastalığın tedavisinin uzamasına neden olur. Bu yüzden larenjit ortaya çıktığı zaman kişi kesinlikle sigara tüketiminden uzak durmalıdır.

Yukarıda saymış olduklarımız hem normal hem de kronik larenjit tedavisi süresince dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alıyor. Kronik larenjit daha özel bakımların da yapılmasını gerektirebilir. Larenjit hastalığına neden olan tüm faktörleri hayatınızdan çıkarmanız hastalığın tekrardan oluşmaması adına önemlidir. Larenjit nedeniyle bir polip oluşumu varsa bu durum ses tellerini olumsuz etkileyecektir. Bu tip durumlarda cerrahi müdahaleler ile oluşan poliplerin alınması gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here