Menenjit Nedir Belirtileri Tedavisi

Bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan menenjit, beyni çepeçevre kuşatmış olan zarlarda oluşan iltihaplanma ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği zaman özellikle işitme kaybı yaşanmaktadır. Bazı durumlarda ciddi beyin hasarlarının ve ölümlerin dahi meydana gelmesine neden olduğu da bilinmektedir. Bu nedenden dolayı menenjit nasıl bulaşır konusu insanların en merak ettiği konulardan birisidir. Menenjit belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren hastalıkla mücadele edebilmek için menenjit tedavisi başlatılmalıdır. Tedavisi geç başlatılan vakalarda ciddi sağlık sorunlarının hatta ölümlerin dahi meydana geldiği biliniyor. Menenjit bir dönemin amansız hastalıkları arasında yer aldığı için zaman içerisinde menenjit aşısı geliştirilmiş ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda bu rahatsızlık sıklıkla görüldüğünden dolayı uzmanlar menenjit aşısı yapılmasını tavsiye etmektedir.

Menenjit belirtileri arasında halsizlik, bilinç bulanıklığı, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, parlak objelere bakamama, havale geçirme ve ciltte lekelerin meydana gelmesi yer almaktadır. Menenjit belirtileri kendisini ilk etapta basit bir şekilde gösterilir ancak hastalık vücutta ilerlemeye başladığı zaman hastalıkla mücadele eden çocukların durumu ağırlaşır. İlk etapta sadece bir üst solunum yolu problemi olarak görülse de zaman içerisinde hastalık ciddiyetini ortaya koymaktadır. Menenjit belirtileri birçok hastalığa benzediği için özellikle çocuklarda bu hastalığın belirtilerinin saptanması aşırı derecede zordur. Eğer çocuğunuzu kucağınıza almanıza rağmen ağlamaları kesilmeksizin devam ediyorsa ve diğer belirtiler de çocukta yer alıyorsa çocuğunuz menenjit olmuş olabilir. Olayın ciddiyetine vararak vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz mantıklı olacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi menenjit hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır ve bu yüzden menenjit nasıl bulaşır konusu merak edilmektedir. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu hastalığın solunum ve temas yolu ile bulaştığını tespit ettik. Menenjit hastalığına neden olan mikrop eller aracılığıyla vücuda alındığı gibi solunum esnasında da vücut içerisinde alınabilmektedir. Bu yüzden özellikle çocukların riskli bölgelerden uzak tutulması gerekmektedir.

Menenjit tanısı omurilik bölgesinden sıvı alınması ile yapılmaktadır. Yapılan testler sonucunda kişinin menenjit olduğu anlaşılırsa tedavi sürecine geçirilir. Bu rahatsızlık bakteriyel bir rahatsızlık olduğundan dolayı hastalığın ilk evresinde antibiyotik ilaçlar ile tedavi sürecine başlanır. Menenjit esnasında ateş yükseldiğinden ve kişi ağrılar yaşadığından dolayı çeşitli ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçların da verildiği bilinmektedir. Tedavi sürecinde en önemli amaç kişinin rahatlamasını sağlamaktır. Rahatlama gerçekleştirdikten sonra antibiyotik tedavisine devam edilir ve hastalık sürekli gözetim altında kontrol edilir. Bu sayede hastalığın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması mümkündür.

Her anne çocuğuna aşırı derecede değer verdiğinden dolayı bebeklerde ateş yükselmesi olduğu zaman özellikle anneler bebeğinin menenjit olduğunu düşünür ve aşırı derecede panik yapar. Öncelikli olarak her ateş yükselmesinin menenjit olmadığını belirtmek isteriz. Bir bebeğiniz varsa ve ateşi yükseldiyse tabii ki yüksek ateş bebeklerde ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak bu durum bebeğin menenjit olduğunu göstermez. Sizler her ihtimale karşı en yakın sağlık kuruluşuna giderek bebeğinizi muayene ettirmeye özen gösterin. Unutmayın ki her zaman erken tanı hayat kurtarır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here