Mumyalama Nedir Nasıl Yapılır?

Mumyalama, ölen bir canlının çürümeden uzun yıllar boyunda bedenin kalmasını sağlayan bir uygulamadır. Mumyalama insanların öldükten sonra hayatın olduğuna inanmasından dolayı Eski Mısır medeniyetleri tarafından geliştirilmiştir. Bundan binlerce yıl evvel ölen kişilerin bedenlerinin günümüze kadar bozulmadan ulaşması insanların mumyalama nasıl yapılır sorusunu gündeme getirmesine neden oldu. Bu tarz durumların düşünülüyor olmasındaki temel neden şüphesiz her canlının içerisinde ölümsüzlük isteğinin yer almasıdır. Eski Mısırlılar tarafından geliştirilen mumyalama, ölen kişileri ikinci bir hayata hazırlamak adına yapılmaktadır. Mısır halkı, tanrıları olarak kabul ettikleri Osiris’in öldükten sonra parçalarının bir araya gelerek dirildiğine inanmaktadır. Bu durumun etkisinde kalan eski Mısır halkı, mumyalama uygulamasını ciddi anlamda geliştirmiş ve hayata geçirmiştir.

Eski Mısır halkının inançlarını analiz ettiğimizde insan ruhunun toplamda 3 bölümden meydana geldiğini görüyoruz. Bu bölümler Ka, Akth ve Ba bölümleridir. Bu bölümler içerisinde yer alan Ba, serbest bir bölümdür ve bu yüzden bir kuşa benzetilir. İlgili bölüm mezara hapsedilemez ve istediğimiz zaman mezardan çıkarak dolaşabilir. Ba adı verilen bu bölüm ayrıca kişinin karakter özelliklerini taşımaktadır.

Ruhun bölümlerinden birisi olan Ka, kolları havada duran bir heykel ile tasvir edilmektedir. Bu ruh tam anlamıyla insanı yansıtmaktadır. Ölen kişinin bedenini korumak adına sürekli mezar içerisinde olması gereken bir ruhtur. Yani ruhun bölümlerinden birisi olan Ka, hiçbir zaman mezarı terk edemez. Ruhun son bölümü olan Akth, ölümsüzlüğü simgelemektedir. Bağımsız bir ruh olan Akth, öbür dünya ile gerçek dünya arasında sürekli gezinti halindedir. Bedenin öbür dünyaya gitmesinde bedene yardımcı olması ile bilinmektedir. Sizlere ruhların neler olduklarını dilimiz döndüğünce tasvir ettikten sonra olayın derinliklerine inerek mumyalama işleminin nasıl yapıldığını anlatmak istiyoruz. Gelin mumyalama nasıl yapılır öğrenelim.

Mısır halkı arasında mumyalamanın nasıl yapıldığına dair neredeyse herkesin bilgisi olsa da mumlayama dini bir uygulama olduğundan dolayı mumyalama işlemini sadece dini nitelikleri olan kişiler yapmaktaydı. Mumyalama işlemini yapan kişileri incelediğimizde karşımıza başrahip çıkmaktadır. Başrahip mumyalama yaparken Anubis’i simgeleyen bir maske takardı. Bu maskenin mumyalama işleminin doğru olup olmadığını anlamaya yaradığı söylenmektedir. Rahipler ayrıca cerrahi bilgisi olan kişilerdi. Ölen kişinin kalbi yerinden sökülüp bir teraziye konulurdu. Terazinin diğer koluna ise tüy konulurdu. Kişinin kalbi tüyden hafif gelirse bu kişinin iyi bir kişi olduğu söylenirdi ve sonrasında mumyalama işlemi başlatılırdı.

Vücudun en çabuk çürüye kısımları iç organlardır. Çürümeyi önlemek adına öncelikle olarak kişinin iç organları çıkarılmaktaydı. Beyni yerinden çıkarmak için ise bir çengel burundan sokulmaktaydı. Bu çengel beyne kadar ulaştırılarak beyin burun deliklerinden dışarıya çıkarıldı. İç organlar alındıktan sonra bedende çökmelerin meydana gelmemesi için ise iç organların yerine tampon koyuluyordu. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra mumyalanacak olan kişi iyi temizlenirdi ve kuruması için beklenirdi. Kötü kokuların oluşmaması adına ise çeşitli esanslardan yararlanılırdı. Kuruma işlemi bittikten sonra özel olarak hazırlanan baharatlar aracılığıyla ölen kişi iyi kaplanır ve sonrasında üzeri bez ile sarılırdı. Kaplama olarak kullanılan yağlar ve baharatlar kişinin çürümeden uzun yıllar boyunca kalmasını sağlamaktadır.

Günümüze kadar ulaşan mumyalara göz attığımızda sadece ülke açısından önemli olan kişilerin mumyalandıklarını görüyoruz. Bu durum da bizlere mumyalamanın halk arasında yapılmadığını, mumyalamanın aşırı derecede önemli bir uygulama olduğunu göstermektedir. Ayrıca mumyalama işlemi ciddi bir sınıf ayrımı olduğunun da önemli bir göstergesidir. Mumyalama işlemine merak duyduysanız kesinlikle piramitlere de ilginiz vardır. Mısır piramitleri bağlantısını kullanarak piramitler hakkında da detaylı bilgi alabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here