Tork Nedir Ne İşe Yarar?

Tork, motorlu araçlar dünyası ile iç içe olan kişilerin sıklıkla duydukları bir kavram olsa da tork nedir sorusu yöneltildiği zaman çoğu kişi bu soruya net bir şekilde cevap verememektedir. Bu durumun temel sebebi ise tork ile beygir gücü kavramlarının sürekli olarak karıştırılmasıdır. İnsanlar tork nedir sorusuna net bir cevap veremediği gibi tork ne işe yarar sorusu yöneltildiği zaman da net cevaplar gelmemektedir. Bu nedenden dolayı motor dünyasın için önemli bir kavram olan ancak tanımı net bir şekilde yapılamayan tork kavramını sizlere anlatmaya çalışacağız.

Araba satış listesinde yer alan teknik özellikler incelendiğinde motor ile ilgili özellikler arasında beygir gücü ve tork kavramlarının yer aldığını görebilirsiniz. Özellikler listesinde yer alan beygir gücü motorun gücünü ifade etmektedir. 1 beygir gücü 75 kilogramlık ağırlığı 1 saniyede 1 metre yukarı çekebilecek güç miktarını ifade etmektedir. Uzun süre boyunca yapılan araştırmalar sonucunda ilgili gücün sağlıklı bir atın gücüne eşit olduğu anlaşılınca bu güç değerinin akıllarda kalabilmesi adına beygir gücü olarak nitelendirilmiştir. Ara elemanlar aracılığıyla motorun beygir gücünün arttırılması ya da azaltılması mümkündür.

Gelelim birçoğumuzun aklını karıştıran tork kavramının ne olduğuna, Motorun teknik özellikleri arasında yer alan tork, motor aracılığı ile tekerlere ara elemanlar vasıtasıyla gönderilen itme kuvvetine denilmektedir. Birimi Newton metre olan tork, özellikle yapılan mühendislik hesaplarında sıklıkla kullanılmaktadır. Teknik dünyada tork olarak bilinen bu kavram halk arasında araba çekişi olarak da bilinmektedir. Aracın tork değeri ne kadar yüksek olursa o kadar fazla yükü taşıyabilir. Bu nedenden dolayı aşırı yükleme yapılacak olan araçların tork değerlerinin yüksek olması istenmektedir.

Tork aslında birçoğumuzun fizik derslerinde başının belası haline gelen momentten başka bir şey değildir. Birçoğumuzun kuvvet çarpı kuvvet kolu formülü ile bulduğumuz moment aslında torkun ta kendisidir. Moment kavramı bulunduğu günden beri yapılan bilimsel çalışmalar bir nevi tork üzerinde gerçekleştirilmiştir. Otomobil dünyasında tork kimi zaman aşırı derecede öneme sahip olduğundan dolayı fizik formüllerinden yararlanılmış ve aracın tekerlek çaplarında değişiklik yapılarak tork değerinin yükseltilip alçaltılabilineceği tespit edilmiştir. Eğer bir aracınız varsa ve bu aracın tork değerlerini yükseltmek istiyorsanız sadece aracın tekerleklerini küçültmeniz yeterlidir. Eğer yüksek tork yerine yüksek hıza gereksinim duyuyorsanız bu sefer aracın tekerleklerini büyültmeniz gerekmektedir. Buradan yola çıkacak olursan tork ile hızın ters orantıya sahip olduklarını söyleyebiliriz.
Günlük hayatımızda tork terimini kullanan bir hayli uygulama görebiliriz. Bir fındık kıracağı buna misal olarak gösterilebilir. Bu örnekte tork, fındık kıracağının kulpuna tatbik edilen kuvvetin kulpun dönme ekseninden elimize kadar olan uzunluğuyla çarpımı neticesi meydana gelen bir vektördür. Bir otomobildeki motor mili, motor silindirlerinin bölge değiştirmesi neticesi meydana gelen tork yardımıyla dairesel bir şekilde döner. Böylece otomobil doğrusal olarak ivmelenir ve hareket eder. Beygir gücü motor tarafınca birim vakitte meydana getirilen iştir. Tork eylemsizlik momenti ile ilişkilidir ve cismin açısal ivmesiyle çarpımına eşittir.

Verdiğimiz örnekleri anlayarak okumanız durumunda artık tork ve beygir gücü değerlerini karıştırmayacağınızı düşünüyoruz. Ayrıca bundan sonra tork nedir ve tork nasıl oluşur denildiği zaman makalemizden yola çıkarak yöneltilen bu sorulara bilimsel bir şekilde cevap verebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here