Kortizon Nedir Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

kortizon

Birçok hastalığın tedavisinde yaygın bir şekilde kortizon kullanılmaya başlandığından dolayı birçok kişi kortizon nedir diye merak etmektedir. Ayrıca kortizon hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır konusu da yoğun bir kişi tarafından sorulduğundan dolayı bu makalemizde kortizon hakkında akla gelebilecek olan tüm soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Kortizon; böbrek üzeri bezler tarafınca imal edilen yani bedenimizde yer alan ve hayati öneme sahip olan bir hormon türüdür. Bünyede, yağ ve karbonhidrat düzenleyicisi olarak görev yapan kortizonlarda bir dengesizlik olması halinde ciddi sorunlar meydana gelir. Gün boyunca adem evladı bedeninin salgıladığı kortizon dozu farklıdır. Sözgelişi dinlenme durumundaki normal bir insanoğlunun salgılamış olduğu kortizon dozu günlük 15-40 mg civarındadır. Amma velâkin kilolu kişilerde kortizon üretimi %50 daha çoktur. Bu nedenden dolayı kortizon düzeyi belirlenirken kişinin bedensel durumu da dikkate alınmaktadır.

İnsan hayata merhaba dediği andan itibaren vücudunda kortizon üretimi başlar ancak çeşitli nedenlerden dolayı bir süre sonra kortizon üretimi sonlanabilir. Bu tip durumlarda hayati fonksiyonlarımız durma noktasına gelebileceğinden dolayı kesinlikle dışarıdan takviye yapılmalıdır. Birtakım rahatsızlığın tek iyileştirme çaresi olan kortizon dozu hekim tarafınca istikametli bir halde seçilmelidir. Hastaya verilecek olan kortizon miktarının doğru bir şekilde tespit edilmemesi durumunda hayati önem taşıyan problemler meydana gelebilir. Bu nedenden dolayı kortizon verilmeden önce hasta olan kişi iyi bir şekilde analiz edilmelidir.

Kortizon Yüklemesi Hangi Hastalıklarda Yapılır

• Romatizmal rahatsızlıklarda hastalığın ilerleyen dönemlerinde kişinin yaşamı ciddi anlamda kalitesizleştiğinden dolayı, mevcut sorunların ortadan kaldırılması adına kortizon yüklemesi yapılmaktadır.
• Kan rahatsızlıkları hayati önem arz eden rahatsızlıklardır. Her yöntem denenmiş olmasına rağmen mevcut sorunlar giderilmediği zaman son çare olarak kortizon kullanılır.
• Sinir sistemi rahatsızlıklarında yaygın bir şekilde kortizon kullanıldığı bilinmektedir. Birçok doktor bu konuda ikileme düşmüş durumda. Psikolojik sorunların kortizon yerine farklı ilaçlar ile ortadan kaldırılması daha mantıklı olacaktır.
• Kalp ve damar rahatsızlıklarında da kortizon kullanıldığını gözlemlemek mümkündür.
• Bağ dokusu rahatsızlıkları yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen rahatsızlıklardır. İlgili sorunların ortadan kaldırılması adına kortizon kullanılır
• Alerjik rahatsızlıklar
• Ur iyileştirmelerinde kortizon yaygın bir şekilde kullanılır. Özellikle çoğalma eğilimi gösteren urların tamamında kortizon kullanılır. Çoğalma eğilimi olmayan urların tedavisinde ise daha çok ameliyatsal yöntemler tercih edilmektedir.
kortizonKortizon kullanımında yapılan çok sayıda hatalar bulunmaktadır. Daha az oranda kortizonun yeterli olacağı rahatsızlıklarda yüksek miktarda kortizon alınmaması konusunda bilgilendirme yapılmaması ve kortizon kullanımı esnasında rahatsız olan kişi tabip tarafınca takipte olmalı, yerinde ve muayyen oranda kortizon yüklemesi yapılmalı gibi konular önemsenmediğinden dolayı kortizon kullanımda ciddi derecede hatalar meydana gelmektedir.

Kortizon birtakım rahatsızlıklarda tek çözüm iyileştirme metodu olsa bile çok alındığında telafisi olmayan rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. Bu nedenden dolayı kortizon alma zorunda kalan kişiler, kesinlikle kendisini bu alanda kanıtlamış olan kişilerden destek almalıdır. Aksi takdirde makalemizin devamında yer alan yan tesirlerin gözlemlenmesi muhtemeldir.

Kortizonun Yan Tesirleri

• Gelişim çağında olan kişilerde gözlemlenen en büyük yan etki gelişim bozukluklarının meydana gelmesidir. Özellikle bu bozukluklar kendisini ortopedik sorunlar olarak göstermektedir.
• Bedenin birtakım kesimlerinde normal dışı şişkinlikler ve vücutta aşırı derecede yağlanma meydana gelebilir. Kortizon alan kişilerin büyük bölümünde ani şişmanlamalar sık sık gözlemlenmektedir.
• Kas zayıflığı görülür. Güçlü kasları olan kişilerin bir süre sonra kaslarında erime meydana gelir ve bu durum da kişinin aşırı derecede güçsüzleşmesine neden olur.
• Kan basıncında yükselme gözlemlenir. Kan basıncında değişim olduğundan dolayı ilgili kişilerin tansiyon değerlerinde dengesizlikler oluşur.
• Kemik erimesi gözlemlenir. Özellikle yaşlılarda bu yan etkinin meydana gelmesi ciddi sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.
• Ruhsal tahribatlar en çok gözlemlenen etkiler arasında yer almaktadır. Kortizon alımından dolayı çoğu kişinin şiddetli depresyon geçirdiği bilinmektedir.
• Deride tüylenme, çizgilenme ve buruşma meydana gelir. Gen bir yaşta olmanıza rağmen kısa süre içerisinde olduğunuz yaştan 20 yaş daha büyük görünmenize neden olabilir.
• Adet düzenini bozar. Bu nedenden dolayı kortizon kaynaklı adet düzensizliği yaşayan bayanların hamile kalma ihtimalleri ciddi derecede azalır.
• Şeker ve kan basıncı yükselmesi olur. Bu nedenden dolayı yüksek kan şekeri değerleri olan kişilere kortizon verilirse sürekli olarak gözlem altında tutulmaları gerekmektedir.
• Gözlerde katarakt meydana gelir ve bu durum da görme kabiliyetinin ciddi anlamda yitirilmesine neden olmaktadır.
• Mide yakınmaları oluşur, Ülser gibi sorunlar kortizon yüklemesi yapılan kişilerde en çok meydana gelen sorunlar arasında yer almaktadır.

Kortizon nedir ve kortizon hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır konusu hakkında sizlere aktaracaklarımız bu şekilde. Özellikle insanların bağışıklık sisteminde meydana gelen tahribat gün geçtikçe artmaya başladığından dolayı birçok hastalıkta kortizon kullanımına başlanmıştır. Durum böyle devam edecek olursa ciddi hastalıkların daha da yayılması muhtemeldir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here