Lezyon Nedir?

Bazı hastalık türlerinin vücutta çeşitli değişikliklerin meydana gelmesine neden olması genel olarak lezyon olarak ifade edilmektedir. Vücutta meydana gelen lezyonlar çeşitli belirtiler ile kendisini gösterdiği gibi bazı durumlarda meydana gelen lezyonların göz ile gözlemlenmesi mümkün değildir. Bu tip durumlarda oluşan lezyonlar sadece hasta olan kişinin çeşitli testlere tabi tutulması ile anlaşılır. Dünya genelinde ne kadar hastalık türü varsa bu hastalıkların tamamı lezyon oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden hastalıkların neden olduğu temel anormalliklerin tamamına lezyon denilebilir.

Lezyonları incelediğimizde meydana gelen lezyonların büyük bölümünün kist, tümör ve apse şeklinde ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu tip durumlarda ilgili bölgede hacim artışının yaşanmasına neden olduğundan dolayı lezyonlar meydana geldiği zaman ilgili bölgede şişkinlikler gözlemlenir. Tabi ki her lezyonun yer kapladığını söylemek mümkün değildir ve bu yüzden tüm lezyonlar şişkinliklerin meydana gelmesine neden olmaz. Aksine bazı lezyonların bölgede yer alan kanı emdiği ve bu yüzden lezyonun meydana geldiği bölgede çökmelerin ve büzülmelerin oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu etkinin de mevzu bahis olmasından dolayı bir lezyonun ne tür lezyon olduğunun saptanabilmesi için kesinlikle lezyonun meydana geldiği bölgede yer alan çevre dokular da incelenmelidir. Bu sayede lezyon hakkında daha net bilgiler elde edilebilir.

Bazı lezyonların iyi bazı lezyonların ise kötü huylu oldukları biliniyor. İyi huylu denilmesindeki temel neden hastalığın iyi bir hastalık olduğu değil yayılma eğilimi göstermiyor olmasıdır. Aynı şekilde lezyonun kötü olması ilgili sorunun yayılma eğilimi gösterdiğini ifade eder. Bu yüzden vücudun neresinde bir lezyon çıkarda çıksın kesinlikle durum önemsenmeli ve lezyonun ortadan kaldırılması için gerekli olan tedavi sürecine geçilmelidir. Eğer meydana gelen lezyon kötü huylu olarak nitelendirilen bir lezyonsa bu durum lezyonun yayılmasına ve hastalığın daha kötü bir hal almasına neden olabilir.

Lezyonlar büyük oranda dokuların işlevsellik bakımından kayıp yaşamasına neden olmaktadır. Gözde meydana gelen lezyonların bulanık görmeye neden olması, omurilikte meydana gelen lezyonların hareket kabiliyetinde çeşitli kayıpların ortaya çıkmasına neden olması temelinde lezyonların doku işlevselliğinin kaybolmasına neden olması yatar. Özellikle sinir akışının yer aldığı bölgelerde meydana gelen lezyonlar ciddi problemler arasında yer almaktadır. Eğer omurilik gibi kısımlarınızda bir lezyon çıktıysa felç gibi hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren hastalıklar ile karşılaşmamak için ilgili lezyonu tedavi ettirin. Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sorunlar ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here