Evde çiçek bakmayı seven bazı kişiler, Afrika menekşesi bakımından korktukları için fırfırlı ve zarif Afrika menekşesini (Saintpaulia) yetiştirmekten çekinirler.

Afrika menekşe bitkilerinin birkaç tuhaflığı vardır. Ancak bunlar hakkında bilgi sahibi olmak ve Afrika menekşelerinin doğru bakımı, menekşe bakımını daha az korkutucu hale getirebilir.

Menekşe bakımı doğru yapılmazsa menekşeler çiçek açmaz. Eğer sizin de menekşeleriniz uzun zamandan beri açmıyorsa menekşe çiçek açması için ne yapılmalı makalesini inceleyin.

Menekşe Bakımı İçin İpuçları

Afrika menekşesi bakımını öğrendikten sonra, dış mekan peyzajı yapmayı bırakıp evde Afrika menekşesi bakmaya başlayabilirsiniz. Menekşelerin en güzel yani çok az yer kaplamalarıdır. Küçük tencerelerinize menekşeleri ekerek bile bakabilirsiniz. Parlak ve neşeli çiçeklere sahip olmak için iç mekanlara birkaç tane Afrika menekşesi ekleyebilirsiniz.

  • Bitkisel isim: Saintpaulia spp.
  • Bitki türü: Ev bitkisi
  • Güneşe maruz kalma: Yarı güneş
  • Toprak tipi: Tınlı
  • Toprak pH’ı: Hafif Asidikten Nötr
  • Çiçeklenme Zamanı: Değişken
  • Çiçek rengi: Mavi , Pembe , Mor , Kırmızı , Beyaz

Menekşe Bakımı Toprak Seçimi

Doğru Afrika menekşesi bakımı için bitkiyi doğru toprağa yerleştirmeniz gerekmektedir. Özel karışımlar mevcuttur veya turba yosunu, vermikülit ve perlitten eşit parçalardan kendiniz harika bir toprak karşımı yapabilirsiniz.

Menekşe Bakımı Sulaması

Afrika menekşe bitkileri su konusunda seçicidir. Bu nedenle sulama sırasında Afrika menekşelerine ekstra özen gösterilmesi gerekir. 48 saat bekletilen ılık suyla sulama yapılmalıdır. Menekşe yapraklarına asla su sıçratılmamalıdır. Bir damla su bile yapraklarda lekelenmelere neden olabilir.

Doğru sulama, Afrika menekşelerinin nasıl yetiştirileceğini öğrenmenin önemli unsurudur. Doğru sulama için toprak kontrol edilmelidir. Toprağa değdiğiniz zaman hafif nemli olması gerekir. Aşırı ıslak olması çok su verildiğini gösterir. Ayrıca aşırı kuru toprak menekşenin susuz kaldığını gösterir. Bu yüzden sulama için belirli gün aralığı vermek yerine toprak kontrolü yaparak uygun sulama zamanı belirlenmelidir.

Menekşe bakımında en çok dikkat edilmesi gerekilen şeylerin başında sulama yer alır. Menekşe sulama konusunda daha detaylı bilgiler için menekşe kaç günde bir sulanır makalesini incelemenizi tavsiye ederim.

Menekşe Bakımı Nasıl Işık İster

Afrika menekşe bitkisi için uygun ışıklandırmaya dikkat edilmelidir. Çimlendirilerek yetiştirilen yani büyüme döneminde olan menekşelerin orta yoğunlukta ışık almaları sağlanmalıdır.

Koyu yeşil yapraklı Afrika menekşe bitkileri genellikle soluk veya orta yeşil yapraklı olanlardan biraz daha yüksek ışık seviyelerine ihtiyaç duyar. Işık ihtiyacı için menekşelerinizi gruplandırıp uygun yerlere koymanız daha doğru olacaktır.

Menekşeye gelen ışık çiçeklenmeyi doğrudan etkiler. Doğru ışık için, büyüyen Afrika menekşelerini güneye veya batıya bakan bir pencereden 1 metre uzağa yerleştirin. Bu ışık sekiz saat boyunca gelmezse flüoresan ışıklarla desteklemeyi düşünün.

Evinizde güneş ışığı alan yerlerin kaç saat güneş aldıklarını belirlemeye çalışın. Bu sayede flüoresan ışıklara ihtiyaç duymadan menekşe bakımı yapabilirsiniz.

Menekşe Bakımı Gübreleme

Afrika menekşesi bitkilerini, özel Afrika menekşesi gübresiyle veya daha yüksek fosforlu bir gübre ile beslemeniz gerekir.

Gübrelemeyi ayda 1 olacak şekilde yapabilirsiniz. Eğer sıvı menekşe gübresi kullanacaksanız, gübre dörtte bir oranında suyla karıştırılarak her sulamada kullanılabilir.

Azalan çiçeklenme ve soluk yaprak rengi, büyüyen Afrika menekşelerinin yeterli gübre almadığını gösterir. Bu tip durumlarda menekşenize hayat vermek için uygun gübreleri kullanarak çiçeğinizi besleyin.

Afrika Menekşeleri Nasıl Dikilir?

  • Afrika menekşesi ekerden en çok dikkat etmeniz gereken şey saksı toprağının kalitesidir. Bu yüzden toprak alırken özel olarak menekşeler için üretilmiş olan menekşe toprakları tercih edilmelidir.
  • Saksı olarak küçük ve yuvarlak ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Büyük saksılar tercih edilirse, bitkiniz kendini geliştirmek yerine köklerini geliştirmeye çalışacaktır. Bu da menekşe verimini düşürecektir.
  • Menekşe toprağı en az yılda 1 kez değiştirilmelidir. Biz bahara giriş döneminde toprak değişiminin yapılması taraftarıyız.
  • Toprak gevşek ve iyi drene olmalıdır. Ayrıca yüksek organik madde içeriği olması faydalıdır. Toprağın organik madde açısından zengin olmadığını düşünüyorsanız besin takviyeleri yapmalısınız.

Menekşelerde siklamen akarları oluşabilir. Tamamen çıkarılması neredeyse imkansızdır. Bu nedenle enfekte olmuş bitkinin atılması ve yakındaki bitkilerin izolasyonu önerilir.

Menekşelerde ayrıca sıklıkla toz küf gibi sorunlar da görülebilmektedir. Çeşitli çürüme ve yanıklar yanlış menekşe bakımı nedeniyle ortaya çıkan sorunlardandır.

Menekşe Hakkında Ekstra Bilgiler

  • Sizlerin menekşe olarak bildiğiniz şey aslında baharda çiçek açan bahçe menekşeleridir. Evde saksılarda baktıklarınız Afrika menekşeleridir. Yani iki türün aslında birbiri ile alakası yoktur.
  • Afrika menekşeleri aslen Doğu Afrika’daki Tanzanya’dan gelmektedir.
  • Mor menekşenin anlamı sadakattir. Birine sadık olduğunuzu ifade etmek için mor menekşeleri hediye olarak seçebilirsiniz.

Şimdi Afrika menekşeleri yetiştirme hakkında birkaç ipucu öğrendiğinize göre, onlara iç mekan yetiştiriciliği için bir şans verebilirsiniz. Menekşe bakmaya başladıktan sonra bu bitkiler vazgeçilmeziniz olacak. Evinizde farklı tür bitkilere de yer vermek istiyorsanız ev bitkileri kategorisindeki diğer bitkileri inceleyin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here