Mide guruldaması neden olur nasıl geçer?

Mide guruldaması genelde açlık nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Zaman zaman midemizden tuhaf seslerin geldiğine şahit oluruz. Bu durum kimi zaman guruldamaya ek olarak ağrıların da ortaya çıkmasına neden olduğu için mide guruldaması önemsenmelidir. Mide guruldaması bazı sağlık sorunlarının ön habercisi oldu için kesinlikle önemsenmesi gereken bir durumdur.

Mide guruldaması ekstra sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuyorsa masum bir durum olarak kabul edilir ancak guruldamaya ek olarak dışkıda artış meydana geliyorsa ya da çekilmez ağrılar oluşuyorsa kesinlikle bu durum önemsenmeli ve tıbbi destek alınmalıdır. Bazı zamanlar masum guruldamalar bile can sıkabilmektedir. Toplum içerisinde midemiz guruldadığı zaman mahcup düştüğümüz zamanlar illaki olmuştur. Bu yüzden her türden mide guruldamaları kişinin rahatsız olmasına neden olmaktadır. Mide gurultusunun geçirilmesi için öncelikli olarak mide guruldaması neden olur sorusuna yanıt bulunması gerekiyor. Gerekli yanıtlar bulunduktan sonra mide guruldaması nasıl geçer konusunda uzmanlar sizleri bilgilendirip tedavi sürecini başlatacaktır.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Mide guruldaması neden olur?

Açlık: Mide guruldaması nedenleri arasında yer alan açlık en masum guruldamaların sebebi olarak kabul edilir. Kişi acıktığı zaman beyin mideye sinyal göndererek midenin harekete geçmesini sağlar. Midede yer alan kaslar kasılıp gevşemeye başladığında da tuhaf sesler ortaya çıkar ve biz bu seslere guruldama diyoruz. Bu tip durumlarda yemek yenildiğinde kasılmaların dozu bir süre sonra kesilir ve doğal olarak mide guruldaması ortadan kalkar.

Hızlı besin tüketimi: Bir kişi hızlı bir şekilde besinleri yiyecek olursa bu durum mide içerisine aşırı derecede hava girişinin olmasına neden olur. Mide içerisine dolan hava da bir süre sonra dışarı atılmak isteneceğinden dolayı mideden kötü seslerin gelmesine neden olabilmektedir. Hızlı yemek yiyen insanlarda sıklıkla hava kaynaklı olarak mide gurultuları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yemeklerin aşırı derecede hızlı yenilmesi yiyeceklerin ağız içerisinde yeterli oranda çiğnenmeden mideye gönderilmesine neden olacaktır. Bu durum da midenin besinleri sindirmek için daha fazla çalışması anlamına gelir. Mide çok çalıştığı zaman da çeşitli mide hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu yüzden besinleri elinizden geldiğince yeterli oranda çiğnemeye özen gösterin.

Uykusuzluk: Kişinin uykusuz kalması başta sinir sistemi olmak üzere sindirim sistemini de olumsuz etkiler. Bu durumdan en çok etkilenen organların başında da mide yer alır. Uykusuzluk sinirlilik durumunu da beraberinde getirdiği için kişi normale oranla daha fazla acıkmaya başlar ve ilgili durum da midenin guruldamasına neden olur. Bu yemek isteğinin artması bir süre sonra fazla kiloların da ortaya çıkmasına neden olacaktır. Eğer uykusuzluk nedeniyle mide gurultusu çekiyorsanız gün içerisinde aldığınız kaloriye de dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Bağırsak hastalıkları: Sinirim sisteminin önemli elemanları arasında bulunan bağırsaklarda meydana gelen sağlık sorunları sıklıkla mide gurultularının yaşanmasına neden olur. İshal ve kabızlık gibi sorunlar bağırsaklarda meydana gelen hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar. Bu sağlık sorunlarının yaşandığı dönemlerde mide gurultularının yaşanmasına gayet normaldir. Ayrıca mide gurultusuna ek olarak bağırsak gurultusu da görülmektedir.

Sinir: Aşırı sinir anında mide incelenecek olursa ciddi kasılmaların olduğu görülür. Midede meydana gelen bu kasılmalar midenin guruldamasına neden olmaktadır. Sinir oranı arttığında midede asit salgılaması da artar. Asit arttığı zaman da mide gurultusunda artış olur. Sinir hali sona erdiğinde guruldama da ortadan kalkacaktır.

Mide guruldaması nasıl geçer?

Mide guruldaması yanlış beslenme alışkanlığı nedeniyle sıklıkla ortaya çıktığı için mide guruldaması yaşayanlar kesinlikle beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmalıdır. Aşırı yağlı yemekleri tüketmek yerine sindirimi kolay olan lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Mide de yüksek oranda gaz oluşumu guruldamalara neden olur. Bu durum genellikle yeterli oranda su tüketilmemesinden dolayı ortaya çıkar. Sıklıkla gaz kaynaklı olarak mide guruldaması yaşıyorsanız yeterli oranda su tüketmeye özen gösterin.

Kişi aşırı derecede hava yutacak olursa midesinden tuhaf sesler gelmeye başlar. Bu yüzden elinizden geldiği kadarıyla hava yutmamaya çalışın. Yutulan hava çoğu zaman mide guruldamasına neden olsa da yellenmeye ya da geğirmeye de neden olabilir çünkü yutulan havanın bir şekilde dışarı atılması gerekmektedir.

Aşırı sigara ve alkol tüketimi de mide guruldamasına neden olmaktadır. Bu sağlık sorununu yaşmamak adına alkol ve sigara tüketiminden uzak durulması gerekiyor. Durağan bir yaşam sürmek yerine insanlar kesinlikle hareketli bir yaşamı tercih etmelidir. Hareketli yaşam sindirim sisteminizin aktif olmasını ve rahatlamasını sağlayacaktır. Özellikle gaz birikimi nedeniyle oluşan mide gurultuları hareketli yaşam sayesinde daha kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Her şeye dikkat etmenize rağmen mide guruldamalarından kurtulamıyorsanız durumun altında ciddi bir sorun yatabileceğini aklınıza getirin ve tıbbi destek almayı kesinlikle ihmal etmeyin.

17 + 1 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Sağlık
Bağlantılar