Kalp ritim bozukluğu belirtileri tedavisi

95

Birçoğunuz kalp ritim bozukluğu denildiğinde kalbin aşırı derecede hızlı atmasını akla getirse de ritim bozukluğu normale oranla daha yavaş kalp katımlarını da kapsamaktadır. Nabzın düşük, düzensiz ya da yüksek olması kalp ritim bozukluğunu meydana getirir. Atrial fibrilasyon kalp ritim bozuklukları arasında en fazla karşılaşılan ritim bozukluğu türüdür.

Kalbin düzensiz bir şekilde atması halk arasında ritim bozukluğu olarak isimlendirilirken bu sağlık probleminin tıp alanında aritmi olarak isimlendirildiğini görüyoruz. Kalbin normale oranla daha yüksek hızda atması taşikardi, daha yavaş atması ise bradikardi olarak isimlendirilir. Kalp elektriksel sinyaller sayesinde belirli bir ritimde atmaktadır. Elektriksel sinyallerde bozulma olması kalbin ritme bozulmaların yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum her ne kadar yaşı ilerlemiş olan kişilerde daha fazla ortaya çıksa da yaşı genç olan bireylerde görülme ihtimali de bulunur.

Uzmanlar özellikle çok fazla sigara ve alkol tüketen kişilerde kalp ritim bozukluğunun daha fazla görüldüğünü belirtiyor. Bunlar dış etkilere bağlı olarak kalp ritim bozukluğunun en fazla oluşmasına neden olan etmenlerdir. Kalp kapaklarında meydana gelen sorunlar, koroner arter hastalığını yani damar tıkanıklığı ve kalp yetmezliği kalbin ritminde bozulmalara neden olan kalp kaynaklı diğer problemlerdir.

Kalp ritim bozukluğu nedenleri

Kanın vücut içerisinde sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için kalbin düzgün bir şekilde çalışması gerekmektedir. Gereğinden fazla ya da az çalışması çeşitli sağlık sorunlarına neden olur ve bu durum tıp dünyasında ritim bozukluğu olarak tanımlanır. Kalbin çalışması için gerekli olan sinyaller sinüs düğümden ilk olarak çıkar. Çıkan bu sinyal kalp atım hızını belirleyen en önemli faktördür.

Kalbe gönderilen bu sinyalin şiddetini değiştirecek ya da bozacak her durum kalp ritim bozukluğuna neden olur. Bu sağlık sorunu son zamanlarda sıklıkla görüldüğünden dolayı kalp ritim bozukluğu nedenleri konusuna daha fazla değinilmektedir. Yüksek oranda alkol ve sigara tüketimi, uyuşturucu kullanımı, vücudun dengesini bozacak düzeyde kafein alımı, çeşitli sağlık sorunu gidermek adına kullanılan ilaçlar, koroner kalp hastalıkları, anoreksiya nevroza, vücudun yüksek oranda su kaybetmesi kalp ritim bozukluğu nedenleri arasında yer alır. Ayrıca tiroit bezlerinin fazla çalışması, potasyum değerlerinin yüksek ya da az olması, B1 vitamini eksikliği de kalp ritim bozukluğu nedenleri arasında kabul edilir.

Kalp ritim bozukluğu belirtileri

Kalbin düzensiz bir şekilde atması ara sıra ortaya çıkan bir durum olduğu gibi sürekli olarak da kendisini gösterebilir. Kişi ilgili durum kendisini hissettirdiğinde kalp ritimlerinde bozukluk olduğunu bariz bir şekilde anlar. Bazı durumlarda insanların ritim bozuklukları kendisini net bir şekilde göstermez. Bu tip ritim bozuklukları doktorlar tarafından yapılan gözlemlemeler sonucunda tespit edilebilir.

Kalp ritim bozukluğu belirtileri arasında göğüs ağrılarının yaşanması, kalbin normale oranla yavaş ya da hızlı atması, nefes darlığının yaşanması, kalbin düzensiz bir şekilde atması, kişinin kendisini çok fazla yorgun hissetmesi, terlemelerin yaşanması gibi durumlar yer alır. Ayrıca soluk yetmezliği ve bayılma gibi durumlar da ritim bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır.

Kalp ritim bozukluğu tedavisi

Kalp hastalıkları en ciddi hastalıklar sınıfında yer alır. Bu yüzden kalp ritim bozukluğu tespit edildiği andan itibaren tedavi sürecine geçilmelidir. Kalp ritim bozukluğu erken dönemdeyse çeşitli ilaç tedavileri ile ritim bozukluğu ortadan kaldırılabilir. Kullanılan ilaçların düzensiz kalp atışlarını düzenli hale getirdiği biliniyor. Kalp ritim ilaçları çok çeşitlidir. Bu yüzden kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılamaz. Yanlış ilaç kullanılacak olursa kalp ritim bozukluğu sorununun daha da artmasına neden olabilir.

Kalp normale oranla yavaş atıyorsa ve bu sorun ilaçlar ile giderilemiyorsa genellikle kalp pili takılarak bu sorun ortadan kaldırılır. Bu kalp pili kalbin atışı için gerekli olan elektrik sinyallerinin normal düzeyde olmasını sağlar ve kalbin sağlıklı bir şekilde atmasına yardımcı olur.

Bazı durumlarda yapılan tüm tedavi yöntemlerine rağmen kalp ritim bozukluğu bir türlü ortadan kaldırılamaya bilir. Bu tip durumlarda kişinin sağlık durumunu normale almak adına cerrahi müdahaleler yapılır. Kalp kapakçıklarına kesikler atarak yapılan bu cerrahi operasyonda elektrik sinyallerinin normale çekilmesi sağlanır. Bu sayede kalp ritim bozukluğu ortadan kalkar. Kalbi ile alakalı bu tarz sıkıntıları yaşamak istemeyen kişiler kesinlikle genel sağlıklarına dikkat etmelidir. Özellikle yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeniz kalbinizi korumanız için önemlidir. Kalbi daha iyi tanımak istiyorsanız kesinlikle daha önceden kaleme aldığımız kalp nasıl çalışır makalesine bakmasını tavsiye ederiz.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here