üzüm çekirdeği yağı

Üzüm çekirdeği yağı, belirli üzüm türlerinin çekirdeklerinin alınıp özel işlemlerden geçmesiyle elde edilen bir yağ türüdür. Üzüm çekirdeği yağının faydaları bilimsel olarak kanıtlandığından için sağlık sorunlarını tedavi ettirmek isteyen insanlar tedavilerine ek olarak üzüm çekirdeği yağına olan ilgilerini arttırdı. Aşırı derecede hafif ve renksiz bir yağ türü olan üzüm çekirdeği yağı, ülkemizin neredeyse birçok bölgesinde yetişen üzümlerin çekirdeklerinden yapılır. Bu yüzden üzüm çekirdeği yağının faydalarından nasiplenmek isteyen kişiler kolay ve diğer dünya ülkelerine göre daha ucuz bir şekilde bu yağı temin edebilir. Özellikle sağlık alanında kullanılan bu yağın son zamanlarda çeşitli kozmetik ürünleri içerisinde de kullanıldığı biliniyor.

Üzüm çekirdeği yağı tabi ki her üzüm türünden alınan çekirdeklerin özel işlemlerden geçirilmesi sonucunda elde edilmemektedir. Bu şifalı yağ vitis vinifera türündeki üzümlerin sahip oldukları çekirdeklerden yapılmaktadır. Üzüm çekirdeği yağının özellikle şarap imalatında kullanılan üzüm çekirdeklerinden imal edildiğini de belirtmek istiyoruz. Şarap imalatından sonra kimisine göre atık haline gelen bu çekirdekler yağı alınarak değerlendirilmekte ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeği yağının faydaları dünya geneline yayıldığı için birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. İlgili üzüm türünün ana vatanını Asya’dır. Ülkemizin de çeşitli bölgelerinde yetişen bu üzüm türü, en çok Avrupa ve kuzey Amerika topraklarında yetişme alanı bulmaktadır. Son zamanlarda bu yağa olan ilgi arttığından dolayı ilgili yağın fiyatında da artış yaşandı ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Üretim kapasitesini arttırmak için bu alanda yatırımların yapılması bekleniyor.

Üzüm çekirdeği yağı faydaları

Üzüm çekirdeği yağının faydaları ele alındığında özellikle romatizmal artrit sorununa iyi geldiğini görüyoruz. Vücutta yer alan ağrılar yaşam standartlarımızı düşürdüğü gibi hayatın çekilmez bir hale gelmesine neden olur. Üzüm çekirdeği yağı bu ağrıların yok olmasını sağlar.

Üzüm çekirdeği yağının bir diğer faydası açık yaraların kısa süre içerisinde kapanıp iyileşmesini sağlamasıdır. Ayrıca bu şifalı yağ vücudun herhangi bölgesinde meydana gelen iltihapların yok edilmesini sağlar. Açık yaralar risk taşıdığından dolayı bu yaraların tedavisinde bu bitkisel yağ kullanılacaksa kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

• Üzüm çekirdeği yağı vitamin açından ele alındığında yağ içerisinde E ve C vitaminlerinin yer aldığı görülüyor. Ayrıca antioksidan özelliğinin olması sayesinde vücutta biriken toksinleri atma konusunda etkilidir. E vitamini cildin yenilenmesini sağlar. C vitamini ise bu yağa antioksidan özellik kazandırır. Bu yüzden özellikle kanser hastalığıyla mücadele etmek için kullanılabilir.

Üzüm çekirdeği yağı yukarıda belirttiğimiz antioksidan etkisinden dolayı kanser hastalığını iyileştirmek ve vücudu kansere karşı korumak için kullanılıyor. Serbest radikallerden dolayı ortaya çıkan oksidatif hasara karşı etkili olması kanser hastalığını yenme konusunda bir umut ışığının doğmasını sağlamıştır.

üzüm çekirdeği yağı

• Birçok kişinin mücadele etmek zorunda kaldığı kan ile alakalı sorunlardan birisi de kötü kolesterol değerlerinin yüksek olmasıdır. Üzüm çekirdeği yağı kandaki kötü kolesterol değerlerini düşürerek kandaki kolesterol düzeyinin dengelenmesini sağlar. Bu yağ kötü kolesterol değerlerini düşürdüğü gibi iyi kolesterol değerlerini yükseltici yönde etki yapmaktadır. Kolesterolünüz ile alakalı sorunlarınız varsa üzüm çekirdeği yağını kullanabilirsiniz.

• Bu yağ içerisinde yer alan linoleik asidin akne problemlerini ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Özellikle yüz bölgesinde aşırı derecede akne olan kişiler üzüm çekirdeği yağı sayesinde bu aknelerden kurtulabilirler.

• Hemoroit ile ilgili sıkıntılarınız varsa hemoroit olan bölgenize üzüm çekirdeği yağını sürerek tuvalete çıkarken ciddi derecede rahatlayabilirsiniz. Bu etkisinden dolayı özellikle hemoroit hastaları bu yağı yaygın bir şekilde kullanmaktadır. Hemoroit yakınmaları en çok dışkı yaparken ortaya çıkar. Anal bölgede yer alan damarlar şiştiğinden dolayı anüs büyük ölçüde kapanmıştır. Sert hale gelen bu bölge dışkı yaparken kişinin acı çekmesine neden olur. Üzüm çekirdeği yağı bölgenin yumuşamasını ve kayganlaşmasını sağladığı için dışkılamayı kolaylaştırır.

Üzüm çekirdeği yağı diğer birçok yağ türünde olduğu gibi nemlendirici özelliği olan bir yağdır. Cildinizin kuru olmasından yakınıyorsanız her akşam yatmadan önce üzüm çekirdeği yağı ile cildinize masaj yaparak cildinizin nemli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu yağ ayrıca ciltte meydana gelen güneş lekelerini yok etme konusunda da etkilidir. Yaz mevsiminde bir hata yapıp güneşin en sert olduğu zamanlarda güneşlendiyseniz büyük ihtimalle vücudunuzun çeşitli yerlerinde güneş lekeleri vardır. Bu yağı kullanarak cildinize masaj yapmanız durumunda cildinizde yer alan güneş lekeleri bir süre sonra yok olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here