Ağız Kokusu Nasıl Giderilir Bitkisel Çözüm

Ağız kokusu geçici olarak meydana geldiği gibi kronik olarak da meydana gelebilmektedir. Halk arasında ağız kokması ve nefes kokması olarak tanımlanan bu durum tıp dünyasında halitosis olarak ele alınmaktadır. Geçici olan ağız sorunları içerisinde en başta sigara içmekten kaynaklanan sorunlar yer almaktadır. Ayrıca ramazan aylarında oruç tutmaktan dolayı mide boş kaldığından şiddetli ağız kokusu meydana gelebilmektedir. Bu sorunların dışında dişlerde yer alan çürükler ve sinüzit rahatsızlığı da ağız kokusuna neden olan durumlar arasında yer alıyor.

Bu sorunlardan dolayı meydana gelen ağız kokuları alınacak çeşitli önlemler ile ortadan kaldırabilir ancak oluşan ağız kokusu kronik ise bide kokuyu giderme adına yapılabilinecek çok şey bulunmamaktadır. Sizler de ağız kokusu yaşayan kişilerden birisiyseniz panik yapmayın ve üzüntüleri bir kenara atın. Ağız kokusunu giderme yolları sayesinde başınızın belası olan bu durumdan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Verdiğimiz tavsiyeleri uygulamanıza rağmen ağız kokunuz geçmiyorsa bu koku kesinlikle çürümüş dişlerden kaynaklanıyor demektir. Alanında uzman bir diş doktoruna giderek çürükleri temizletip ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Mideden gelen kötü koku da ağız kokusu olarak algılanabilmektedir.

Ağız kokusu neden olur?

Yiyecekler: Tüketilen besinlerde ağızda pis kokunun oluşmasına ve çevrenizde yer alan kişilerin bu durumdan rahatsız olmasına neden olabilir. Özellikle tüketilen soğan ve sarımsak ciddi manada ağız kokusu yapmaktadır. Bu tip gıdaları toplum içerisine çıkmayacağınız zamanlarda tüketmenizde fayda var. Eğer soğan ve sarımsa gibi gıdaları tükettiyseniz dışarı çıkmadan önce nane gibi ürünleri ağzınızda çiğneyerek ve dişlerinizi güzel bir şekilde fırçalayarak kokunun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

Sigara: Mevcut ağız kokusu sigara içiminden kaynaklanıyorsa bu kokudan kurtulmanın tek yolu sigarayı bırakmaktadır. Sigara içiminden kaynaklanan sorun ciğerlerden kötü koku gelmesi nedeniyle meydana geldiğinden yapılabilecek tek şey sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakamıyorsanız çeşitli ağız spreylerini kullanarak oluşan kokuyu asgari düzeye indirmeniz mümkün.

Sinüzit: Ağız kokusuna neden olan bir diğer durum ise kişinin mücadele ettiği sinüzit hastalığıdır. Sinüzit sonucunda olaşan bağlam kısa süre içerisinde nefesin çürümüş gibi kokmasına, bu durumda ağzın feci bir halde kokmasına neden olur. Doktorunuzdan balgam sökücü ve sinüzit giderici çeşitli ilaçlar alarak oluşan balgamın ortadan kalmasını ve buna paralel olarak oluşan kokunun yok olmasını sağlayabilirsiniz. Sinüzit rahatsızlığı nedeniyle ağız kokusu yaşayan birisi olarak sürekli karanfil çiğnediğimi belirtmek isterim. Karanfil oluşan ağız kokusunu giderme konusunda en etkili olan şifalı bitkilerden birisidir. Ayrıca kakule tohumu ve nanede oluşan ağız kokusunu yok etmek için kullanılmaktadır.

Dişler ve ağız: Ağız kokusunun oluşmasına neden olan en büyük etken diş çürükleridir. Ağız kokusunu önlemek adına sık sık diş doktorunuza gidip dişlerinizde çürük olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca yaşanılan ağız kokusu midede meydana gelen sorunlardan dolayı da ortaya çıkabilir. Dişlerinizde sorun yok ise midenizi de kontrol ettirmenizde fayda var. Ağız kokusu ayrıca dilin temizlenmemesinden dolayı da ortaya çıkabilir. Bu yüzden dişler fırçalanırken kesinlikle dil de fırçalanmalıdır. Dil nasıl temizlenir sayfasında sizler için dilinizi nasıl temizleyebileceğinizi ele aldık.

Ağız kokusu bitkisel çözüm

Çeşitli bitki türleri ile oluşan ağız kokusunu büyük ölçüde ortadan kaldırabilirsiniz. Bazı bitkilerin sahip olduğu kokular ağız kokusunu bastırarak kötü koku oluşumunu engeller. Gelin ağız kokusu bitkisel çözüm için hangi bitkiler öneriliyor bakalım.

Nane: Bademcik taşı kaynaklı olarak oluşan ağız kokularını yok etmek için idealdir. Çok eski zamanlardan beri nane ağız kokusunu gidermek adına kullanılmaktadır. Mideden kaynaklanan kötü kokuları yok etmek için de kullanılması uygundur. Eğer soğan ya da sarımsak yedikten sonra toplum içerisine çıkmanız gerekirse nane tüketerek bu kötü kokuyu bastırabilirsiniz.

Maydanoz: Ezilerek suyu çıkarılan maydanoz periyodik olarak tüketilecek olursa ağız kokusu oluşumunu engeller. Toksisite etkisi olduğundan dolayı aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerekiyor. Ağız kokusunu gidermek için kullanacağınız maydanoz ayrıca yağ yakım hızınızı arttırarak zayıflamanıza da yardımcı olacaktır.

Kekik: en etkili ağız kokusu gidericilerinden birisidir. Özellikle ağız içi yaraları nedeniyle oluşan ağız kokularını yok etmek için kullanılır. Kekiği ılık su içerisinde bekletip bu su ile gargara yaparsanız kötü kokular yok olacaktır.

Zencefil: en keskin kokuya sahip olan zencefil ağır ağız kokularını dahi yok edebilir. Birkaç zencefili ağzınıza atıp çiğneyecek olursanız kötü kokular direkt olarak yok olacaktır. Özellikle ciğerden gelen kötü kokular nedeniyle ağız kokusu yaşayan kişiler için zencefil ideal bir bitkidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here