Geri dönüşüm neden önemlidir

Geri dönüşüm, bazı atık maddelerin özel işlemlerden geçtikten sonra tekrardan kullanılabilir duruma getirilmesidir. Dünya kaynaklarında yetersizliğin baş göstermesi geri dönüşümün önemli hale gelmesini sağlamıştır.

Her geçen gün insan nüfusu arttığı için çevreye çok sayıda atık madde bırakılmaktadır. Çevreye bilinçsizce bırakılan atık maddeler, bir süre sonra atık madde yığılmasına neden olarak çevre kirliliğine yol açmaktadır.

Bu atık maddelerin geri dönüştürülmesi sayesinde çevre kirliliğinin önlenmesi mümkündür. Ayrıca atık maddelerin değerlendirilmesi ile kaynak kullanımı azalmakta ve bu sayede ekonomi rahatlamaktadır.

Geri Dönüşüm Nedir?

Atık maddelerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşüm bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Maddelerin yeniden kullanılabilir hale getirilmesi için özel olarak tasarlanmış tesislere sahip olunması lazımdır.

Dünyadaki kaynakların hiçbir zaman bitmeyeceği düşünülebilir. Ancak uzmanlar çok yakın zaman içerisinde tüm dünya genelinde kaynak sıkıntısının yaşanacağını belirtiyor. Başka doğal kaynaklar bulamayacağımız için de elimizdeki maddelerin tekrardan kullanılması gerekiyor.

Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?

Geri dönüşüm neden önemlidir diyecek olursanız, atıkların geri dönüştürülmesi sayesinde çevre kirliliğinin büyük oranda ortadan kalktığını söyleyebiliriz.

Biz insanlar sürekli olarak tüketen canlılardan olduğumuz için çevreye çok sayıda atık madde atan varlıklarız. Atık olarak değerlendirilen bu maddeler arasında yer alan yiyecek ve içecek ambalajları doğayı en çok kirleten maddelerdir. Bu maddeler geri dönüşme imkanı olan maddeler arasında yer almaktadır.

Bu maddelerin geri dönüştürülmesi ilgili atıkların insan sağlığına zarar vermeden tekrar kullanılması anlamına gelir. İlgili atık maddeler çeşitli kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra tekrar kullanılabilir hale getirilir ve üretime dahil olurlar. Bu sayede hammaddeden kazanç sağladığı gibi çevre kirliliği büyük ölçüde önlenmiş olur.

#Günlük yaşamda en çok kullandığımız şeylerden birisi kağıttır. Sizlerin de bildiğiniz gibi kağıt imal edebilmek adına yıl içerisinde çok sayıda ağaç kesilmektedir. Kullanılan kağıt parçalarının tekrardan geri dönüşüme kazandırılması ile birlikte kağıt imalatına hammadde sağlanmış olmaktadır. Ayrıca kağıt yapmak için ekstradan ağaçların kesilmesine gerek kalmamaktadır. Bu durum da geri dönüşümün doğayı yeşil olarak görmeye devam etmemizi sağlamaktadır.

#Aynı durum cam şişeler için de geçerlidir. Doğaya atık olarak bırakılan cam şişelerin tekrardan geri dönüştürülerek kullanılması cam imalatında kullanılan taş ve kumun doğa içerisinde serbest bir şekilde kalmasını sağlamaktadır.

Yani atık maddelerin geri dönüştürülmesi hammaddelerin uzun süre kullanılmasını sağlamaktadır. İnsanların geri dönüşüme önem vermesi özellikle kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılması için önemlidir.

#Hiçbir maddeyi geri dönüştürmeden doğaya atacak olursak hem hammadde rezervlerinde azalma olacak hem de doğa aşırı derecede kirlenecektir. Hammadde rezervlerimizin uzun seneler boyunca elimizde bir değer olarak kalabilmesi için şüphesiz geri dönüşüme önem vermemiz gerekmektedir.

Geri dönüşüm ayrıca doğanın yaşanılabilir bir şekilde kalmasında etkili olur. Batılı ülkeleri gözlemlediğimizde bu ülkelerin bizlerden geri dönüşüm konusunda epeyce ileride olduğunu görüyoruz. Ülkemizde insanlar bilinçsiz olduğundan dolayı geri dönüşüme uygun atıkları geri dönüşüm bidonlarına bırakmak yerine genel çöp bidonlarına atmaktadır. Yapılan bu şey aslında milli değerlerimizi çöpe atmaktan başka bir şey değildir.

#Ülkesini seven her vatandaşın hammaddesini koruma bilincini kazanması ve bu nedenden dolayı geri dönüşümü desteklemesi gerekir.

Geri dönüşümün en büyük amacı şüphesiz lüzumsuz kaynak kullanımının önüne geçilmesidir. Kağıt, cam, plastik, bakır, demir, çelik ve elektronik atıklar geri dönüşüm metoduyla tekrardan kullanılabilen atıklar arasında yer alır.

Hurda olarak nitelendirilen bu malzemeler geri dönüştürülerek kullanılabilir ve bu sayede dış ülkelerden hammadde almak yerine daha önceden alınmış olan hammaddeleri tekrar tekrar kullanmak mümkündür.

Atık maddelerin tekrardan kullanılması çevrenin temiz kalmasını sağlamaktadır. Örneğin ülkemiz genelinde kullanılan atık kağıtların tekrardan kağıt sanayisine kazandırılması durumunda hava kirliliği %88, su kirliliği %45 ve su kullanımı %33 oranında azalacaktır. Bu durumdan yola çıkacak olursak sadece kağıdın geri dönüştürülmesi ile hem doğanın temiz kalacağını hem de ham madde kullanımının azalacağını söylemek mümkündür. Bu durum geri dönüşebilme özelliği olan diğer maddeler için de geçerlidir.

Geri dönüşüm neden önemlidir sorusunu kendimize sorduğumuzda sizlere kısaca şu bilgileri verebiliriz. Geri dönüşüm, doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlamaktadır. Geri dönüştürülen maddeler sayesinde yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanır. Geri dönüştürülen maddelerinin tamamı atık maddeler olduğundan dolayı doğada yer alan atık madde miktarı azalmaktadır.

Şüphesiz bunların tamamını bir kenara bırakacak olursak geri dönüşüm özellikle ekonomi için aşırı derecede değerli olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı ülkelerde geri dönüştürülebilen maddeleri geri dönüşüm kutularına atmayan kişilere çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Bu sayede insanlar özellikle korktuklarından dolayı geri dönüşüm özelliği olan maddeleri geri dönüşüm kutularına bırakıyor.

Ülkemizde yaşam süren insanları geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmek adına çeşitli çalışmalar yapılsa da günümüz itibariyle bu çalışmaların yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. Zaman içerisinde insanların daha bilinçli hale gelmesi durumunda ülkemiz de birçok maddeyi geri dönüştürerek kullanan bir ülke haline gelecektir.

Geri dönüşüm konusunda duyarsız birisiyseniz doğaya ne kadar zarar verdiğinizi anlamak adına atıklar kaç yılda yok olur makalesine bakmanızı tavsiye ederiz. Belki bu sayede bu kötü gidişe dur diyen kişiler arasına katılabilirsiniz. Çevreye kirliliği nasıl önlenir konusunda bilinçlenmeniz, geleceğin daha aydınlık olmasını sağlayacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here