Diyaliz Nedir Nasıl Yapılır?

Diyaliz, böbrek yetmezliği çeken kişilerde yaşamsal metabolik olayların devamlılığını sağlamak adına geliştirilmiş olan bir cihazdır. Diyaliz nasıl yapılır diyecek olursanız bu cihazın damar yoluyla kişiye bağlandığını ve bu sayede kanın temizlendiğini söyleyebiliriz. Sizlerinde bildiğiniz gibi gerçekleştirilen metabolik faaliyetler sonucunda vücut içerisinde çok sayıda atık madde ve sıvı birikir. Sağlıklı bireylerde bu maddeler kanın böbrek aracılığı ile süzülmesi sonucunda vücuttan uzaklaştırılır. Eğer böbrekler işlevini yerine getirmez ise yani böbrek yetmezliği meydana gelirse kan böbrekler aracılığı ile temizlenemez ve sonuç olarak atık madde birikimi meydana gelir. İşte bu durumda kanın temizlenmesi adına kullanılan diyalize hemodiyaliz adı verilmektedir.

Diyaliz adı verilen cihazlar böbrekler ile aynı prensipte çalışmaktadır. Bu cihazlar kanı temizler ve kanın içerisinde yer alan maddeleri istenilen düzeye getirerek böbrek yetmezliğinden kaynaklanan problemleri ortadan kaldırır. Bu cihaz sayesinde yıllardır böbreği olmayan ya da böbrek nakli bekleyen hastaların hiç sorun yaşamadan yaşamlarını sürmeye devam ettikleri biliniyor.

Makalemizin başında sizlere diyaliz cihazının damarlar ile bağlantını kurup kanı temizlediğini söylemiştik. Bu cihaz insanlara atardamardan ve toplardamardan bağlanmaktadır. İkili bağlantısının oluşturulmasının nedeni ise kan akışının devam etmesinin sağlanmasıdır. Diyaliz makineleri incelendiğinde bu makinelerin içerisinde hayvansal özellikle olan zarların yer aldığını görebilirsiniz. Bu zarların temel görevi kirli kanı süzerek temiz hale getirmektir. Normal şartlarda diyaliz makinesine hastalar kol bölgelerinden bağlanmaktadır ancak bazı acil vakalarda daha fazla kanın kısa süre içerisinde temizlenmesini saplamak adına diyaliz makinesine boyun bölgesinden bağlanılır. Birçoğunuz sürekli damar yolu açılırsa damar yolu açılan yerler aşırı derecede morarır diye düşünebilir ancak özel bir durum gerekmediğinde sürekli aynı damar yolunun kullanıldığını ve bunun özel olarak geliştirilmiş olan kapaklı sistemler ile gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Uzun zamandan beri böbrek yetmezliği problemi ile mücadele içerisinde olan kişiler kanlarını temizlemek adına haftada 3 veya 4 defa hemodiyaliz yaptırırlar. Bir hemodiyaliz seansı da ortalama olarak 4 saat sürmektedir. Hastaya böbrek nakli yapılıncaya dek bu uygulamanın devam etmesi gerekmektedir.

Ülkemizde organ bağışı yeterli düzeyde olmadığından dolayı maalesef böbrek yetmezliği problemi olan kişilerin %90’lık kısmı böbrek nakli olmadan vefat etmektedir. İnsanların daha duyarlı hale gelip organ bağışının artması durumunda böbrek beleyen kişi sayısının kısa süre içerisinde azalacağı beklenmektedir. Aynı duruma sizlerin de düşme ihtimaliniz olduğunu düşünerek organlarınızı bağışlamanızı temenni ederiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here