Protesto nedir yasal mıdır?

Protesto genel olarak insanların ya da bireyin bazı durum ve düşünceleri haksız görerek buna karşı çıkması ve karşı çıkışını sesli bir şekilde göstermesi olarak tanımlanan durumdur. Birçoğumuz günlük yaşantımız içerisinde haksızlığa uğradığımız zaman bu durumu protesto ederiz ancak protesto nedir dediğimiz zaman birçoğumuz net bir cevap veremeyiz. Bazılarımız arkadaşlarını bazılarımız ise aile büyüklerini haksız bulduğundan dolayı sürekli olarak ilgi duruma karşı çıkar. Peki, bu yaptıklarınızın yasal olup olmadığını biliyor musunuz? Bu konu hakkında en ufacık bir bilgim yok diyorsanız gelin protesto durumunu derinlemesine bir şekilde ele alım.

Protesto yapmak yasal mı?

İnsan tabiatı gereğince haksız bulduğu şeylere istemsiz bir şekilde karşı çıkar. Bu durum tabiatımızda protestonun olduğunu açık bir şekilde gösterir. Bazı protestolar topluluk halinde yapılırken bazı protestolar ise bireysel bir şekilde yapılır. Kanunsal bazda olayı ele aldığımızda protestonun insanlara verilmiş olan kanuni bir hak olduğunu söyleyebiliriz. Protestonun yasal olmasına engel olan bazı durumlar da elbette olabilir. Yapılan protesto toplumun ya da bireylerin zarar görmesine neden oluyorsa kesinlikle yapılan bu protestoya engel olunur. Ayrıca bir zarar görme söz konusuysa protesto yapan kişilerin yargılanma ihtimalleri dahi bulunmaktadır. Protesto yapmak nasıl olsa hakkım diyerek kesinlikle toplumsal düzen bozulamaz. Aksi meydana gelecek olursa bunun bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Günümüzde bazı protestolar ses getirecek nitelikte olsa da hiçbir şey yapmadan da haksız bulunan durumlara karşı çıkılabilir yani protesto edilebilir. Sıklıkla gözlemlediğimiz açlık grevlerini aslında hiçbir şey yapmadan yapılan protestolara güze bir örnektir. Protestonun başarıya ulaşması için protesto organizasyonu içerisinde yer alan kişilerin kararlı olması aşırı derecede önemlidir. İnsanlar ne kadar kararlı olursa önüne çıkan engelleri o denli kolay bir şekilde aşıp sesini duyurabilir. Bu yüzden protesto belirli kararlılık içerisinde gerçekleştirilmelidir. Dünya genelinde başarıya ulaşmış olan protestoları inceleyecek olursanız başarının en önemli sırrının kararlılık olduğunu görebilirsiniz.

Durumu kanunsal olarak incelediğimizde anayasanın 34. Maddesine göre her birey veya topluluk herhangi bir saldırı yapmadan ve ateşli silah taşımadan önceden izin almaksızın olaylara tepki gösterebilir yani protesto yapabilir. Protesto kavramına toplantı, gösteri ve yürüyüşler de dahildir.

Protesto yapan kişiler kesinlikle sadece kendi çıkarlarını gözetemez. Yapılan protestolarda kesinlikle toplumsal çıkarın da gözetilmesi gerekmektedir. Sosyal yaşama ve toplumsal haklara engel olduğu düşünülen bir protesto gerçekleşecek olursa devletin kolluk kuvvetleri tarafından yapılan bu protestolar engellenecektir. Bu yüzden yapılan protestoların yasal çerçeve içerisinde olmasına dikkat edilmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here