Tac Mahal Hikayesi Hakkında Bilgi (Hindistan)

15

Tac Mahal dünyada aşk için inşa edilmiş olan eşsiz mimari eserlerden birisidir. Türbe niteliği taşıyan Tac Mahal, Şah Cihan tarafından eşi Ercümend Banu Begüm için yapılmıştır. Ercümend Banu Begüm doğum yaparken hayata gözlerini yummuştur. İlgi dönemde doğum yaparken yaşamını yitiren kadınlar kutsal kabul edildiğinden dolayı dünyanın yedi harikası arasında yer alan Tac Mahal inşa edildi.

İçinde aşk olan her şey her dönemde ilgi görür. Tac Mahal de bir nevi aşk için yapıldığından dolayı günümüzde de ilgi görmektedir. Bu eşsiz mimari yapı yani Tac Mahal hakkında bilgi araştırırken özellikle Tac Mahal hikayesi üzerinde durulduğunu gözlemledik. Dilden dile aktarılan bu Tac Mahal hikayesi mimari yapının daha da kutsal bir yer haline gelmesini sağlamaktadır.

Tac Mahal hakkında bilgi

Günümüze kadar ulaşmış en güzel mimari eserlerden birisi olan Tac Mahal, Dönemin Babür İmparatoru olan Şah Cihan (Dünyanın Şahı) tarafından inşa ettirildi. Tac mahal nerededir diye baktığımızda karşımıza Hindistan’ın Agra şehri çıkıyor. Yapımı 1593-1666 yılları arasında süren bu yapı, Hindistan’ın en güzel şehri ve başkenti olan Agra şehrinde inşa edildi. Babürler Türkler açısından önemlidir çünkü Babür İmparatorluğu Türk asıllıdır. İmparatorlukta Türk Hint izlerine rastlamak mümkündür. Dönemin en önemli devlerinden olup yaklaşık olarak 332 yıl egemenliğini sürmüştür. Dünyanın en eski medeniyetleri sayfasından Hindistan’da egemenlik sürmüş olan diğer medeniyetler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Devletin hükümdarı olan Şah Cihan, eşine aşırı derecede aşık ve bağlı bir kişiydi. Devletin neredeyse her işinden eşine danışırdı. Bir gün Burhanpur’da çıkan bir isyanı bastırmak için yola çıktığında eşi olan Mümtaz Mahal’i de yanında götürdü. Mümtaz Mahal o sırada 14. Çocuklarına hamileydi ve doğumu aşırı derecede yaklaşmıştı. Yoldayken doğum sancıları tutan Mümtaz Mahal doğum esnasında öldü. Eşine delicesine aşık olan Şah Cihan bu olaydan sonra 2 yıl boyunca yas tuttu. Yaşadığı bu olandan aşırı derecede etkilendi. Devlet işlerini dahi umursamayan bir hale gelen Şah Cihan, mimari alanıyla ilgilenmeye başladı. Yıl 1632’yi gösterdiğinde de eşi için bir mimari yapı yapmaya karar verdi ve günümüzün önemli eserlerinden olan Tac Mahal’in temelini attırdı.

Tac Mahal’i bizler için böylesine önemli kılan asıl şey Türk İslam mimari eserleri arasında kabul edilmesidir. 1632 yılında temeli atılan bu eserin yapımı yaklaşık olarak 20 yıl sürmüş ve 1652 yılında tamamlanmıştır. Hindistan’a turist çekme konusunda en etkili yer olan Tac Mahal günümüzde de özenle korunmaya devam ediyor.

Tac Mahal mimari özellikleri

Agra Tac Mahal kimin eseri diye baktığımızda karşımıza Türk asıllı mimarlar çıkıyor. Taç Mahal Mimar Sinan ile özdeşleştirilmiştir çünkü bu eserin inşasında kendisinin öğrencilerinden olan Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi yer almıştır. Mimari yapının içerisinde çeşitli hat yazıları vardır ve bu yazılar İstanbul’dan Agra şehrine gitmiş olan Hattat Serdar Efendi tarafından yazılmıştır.

1632 senesinde yapılmaya başlanan dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal 1652 yılında tamamlanmıştır. Bu yapının inşasında parlak olan ve ince mavi damarları bulunan özel beyaz mermerler kullanılmıştır. Yapıda kullanılan bu mermerler şüphesiz Tac Mahal’in bu denli güzel olmasında etkilidir. Bu mermerler kuvve kısmında da kullanıldı ve kubbenin yapımında önemli mimarlarımızdan birisi olan Mimar İsmail Efendi yer aldı. Bir türbe niteliği taşıyan Tac Mahal’in toplamda beyaz mermerler kullanılarak yapılmış olan 4 minaresi bulunmaktadır.

Tac Mahal’in etrafında yer alan yazılar incelenirse yapının üzerinde Yasin suresinin tamamının kaleme alındığı görülür. Bu yapının inşası sırasında gün içerisinde yaklaşık olarak 20 bin işçinin çalıştığı söyleniyor.

Hististan ülkesinde Agra şehrinde 305×580 metre ölçülerinde olan bir avlu içerisinde yer alan Tac Mahal’in tüm cephelerinin orta kısımlarında 33 metre yüksekliğin Tac kapıları yer almaktadır. Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’dan kalmış olan sandukalar kubbenin hemen alt kısmında yer almaktadır. Sandukaların olduğu kubbe özel olarak tasarlanmıştır. Bu kubbeden bir ses çıkarılacak olursa toplamda 7 kez yankılar. Yapının akustiği bu şekilde ayarlanmıştır. Şüphesiz bu özellik Tac Mahal’in en önemli özelliklerinden birisidir.

Tac mahal değerli taşlarla donatılmıştır. Yapının duvarlarında 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci yer alıyor. Mimari yapıda kullanılan özel mermerler gecenin en karanlık olduğu zamandan bile parlamaktadır. Özellikle ay ışığı geceleri Tac Mahal üzerine yansıdığında bu mimari yapı büyüleyici bir görüntüye ulaşıyor. Hindistan Tac Mahal efsanesi elbette bunlarla sınırlı değildir. Bu yapı hakkında anlatılan önemli hikayeler vardır ve birisi makalenin devamındaki gibidir. Hindistan Tac Mahal tarihçesi bununla sınırlı olmasa da mimari yapının tarihçesi büyük ölçüde sizlere aktarıldı. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan bu yapının insanlık var olduğu müddetçe ayakta durmasını temenni ederiz.

Hindistan Tac Mahal Hikayesi

Tac Mahal hikayesi denildiği zaman birden fazla efsanenin anlatıldığını görüyoruz fakat bu hikayeler arasında gerçekten de diğerlerinden farklı olan bir hikaye var. Mimari yapının inşa edilmesinde çalışan tüm işçileri kapsayan bir hikayedir bu. Hikayeye göre yapının inşasında çalışan işçilerin bir daha böylesine güzel bir şey inşa etmemeleri için hükümdar tarafından hepsinin kolları kesilmiş. İşçilerin tamamının kolları kesildiği için bir daha böylesine güzel bir mimari yapı inşa edilememiştir. Tabi ki bunların hepsi birer rivayettir.

Hindistan Tac Mahal turları yaklaşık olarak kişi başı 1000 dolar civarındadır. Eğer ekonomik durumunuz uygunsa düzenlenen turlara katılarak bu güzel mimari yapıyı daha yakından görebilirsiniz. Eğer ekonomik durumunuz iyi değilse mimari yapının 3D görüntüsüne buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here