Çift Sarılı Yumurta Nasıl Oluşur?

0
16

Besin değeri yüksek olan yumurta dünya genelinde en çok tüketilen besin türlerinden birisidir. Sülün yumurtası, tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtası en çok tüketilen yumurta türleridir. Normal şartlarda 1 yumurtanın içerisinde sadece tek sarı yapı bulunmaktadır ancak son zamanlarda marketlerde ve pazarlarda içerisinde çift sarı yapının olduğu belirtilen yumurtaların satıldığını, bu yumurtaların diğer yumurtalara oranla daha pahalı olduğunu görmekteyiz. İnsanların aklında çiftçi sarılı yumurtaların besleyicilik değerinin daha yüksek olduğu yönünde bir kanı bulunduğundan dolayı bu yumurtalar herkes tarafından alınmak istenen yumurtalar haline gelmiştir. Ayrıca birçok bilinçli tüketici çift sarılı yumurta nasıl oluşur diye merak etmektedir. Öncelikli olarak çift sarılı yumurtanın tek sarılı yumurtadan hiçbir farkının olmadığını, içerisinde yer alan vitaminler ve mineraller bakımından tek sarılı yumurtalar ile paralel özellik gösterdiğini söylememiz gerekir. Yani bir yumurta içerisinde sırf çift sarı bulunuyor diye bu yumurtanın daha besleyici özellik taşıdığını söylememiz mümkün değildir. Bu yüzden fazla para ödeyip çift sarılı yumurta almak yerine normal yumurtaları da tüketebilirsiniz.

Yumurta genel olarak ovaryumdan serbest kalan yumurta hücrelerinin daha sonradan bir kabuk ile kaplanması sonucunda oluşmaktadır. Ovaryumdan serbest kalan yumurta hücreleri eğer birbirinden ayrılamayacak olursa 2 adet sarı yapı beraber bir şekilde kabuk ile kaplanır ve bu durumda çift sarılı yumurtanın oluşmasını sağlamaktadır. Çift sarılı yumurta nasıl oluşur konusunda uzmanlar tarafından verilen bilgiler bu şekildedir. Her kuş türü çift sarılı yumurta yapabilme özelliğine sahiptir ancak uzmanlar çift sarılı yumurtanın oluşabilmesi için yumurtlayan canlının en verimli döneminde olması gerektiğini belirtiyor. Özellikle 2 yaşında olan tavuklar yumurtlama döneminde en verimli dönemlerine ulaştığından dolayı 2 yaşında olan tavuklarda genellikle çift sarılı yapıda olan yumurtalara rastlanmaktadır. Bu yumurtalar sadece belirli bir dönemde oluşmaktadır yani çift sarılı yumurta yapan bir tavuk sonrasında tek sarılı halde yumurta yapabilmektedir.

Halk arasında çift sarılı yumurta nasıl oluşur konusunda çok sayıda yanlış bilgi bulunmaktadır. Bazı insanlar bu yumurtaların tavuklara verilen özel kimyasal ilaçlar sayesinde olduğunu dile getirse de aslında böyle bir şeyin olmadığını belirtmek isteriz. Herhangi bir şekilde kimyasal müdahale yapılarak bir tavuğun çift sarılı halde yumurtlatılması mümkün değildir. Bu yüzden tüketmiş olduğunuz yumurtaların ister tek sarılı ister çift sarılı olsun doğal bir şekilde meydana geldiğini bilmenizi isteriz. Özellikle iri olan tavuklar güç bakımından diğer tavuklara oranla daha güçlü olduklarından dolayı iri yapılı olan tavukların çift sarılı yumurta yapma ihtimalleri diğer tavuklara oranla daha yüksektir. Tavuklar kimi zaman çift sarılı yumurta yaptığı gibi zaman zaman içerisinde hiç sarı bulunmayan yumurtalarda yapmaktadır. Bu durum tamamen ovaryumdan gelen madde ile alakalıdır.

Çift sarılı yumurtalar üzerinde yavru gelişimi üzerine yapılan incelemeler sonucunda çift sarılı yumurtada yavru gelişiminin pek muhtemel olmadığı tespit edilmiştir. Bazı tavuklar genetik faktörlerden dolayı uzun bir dönem çift sarılı şekilde yumurta yapabilir. Böyle bir ırkı yakalamış olan kişiler ırkın özelliklerini kaybetmemek adına ırkı çoğaltma yolunu tercih etmektedir. Günümüzde çift sarılı yumurtalar yüksek ücretlere satıldığından dolayı yumurta üreticileri tavuklarının çift sarılı bir şekilde yumurtlamasını dilemektedir. Zaman içerisinde genetik bilimi daha uç noktalara ulaşacak olursa bu durum sadece çift sarılı yumurta yapan tavukların üretilmesini sağlayabilir ancak günümüzde genetik bilimi bu denli ilerleyemediğinden dolayı çift sarılı yumurtaların doğal bir şekilde oluştuğunu belirtmekte fayda var. Yumurta tüketimine önem veren bir kişiyseniz bıldırcın yumurtası nasıl tüketilmeli konusuna da bakmanızı tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here