Truva Atı Efsanesi Vikipedi

Truva atı, çok eski zamanlarda yaşanmış olan Truva savaşı sırasında inşa edilmiş olan tahta bir attır. Büyük bir savaş taktiği olarak görülmesinden dolayı günümüzde bu at Truva atı efsanesi olarak dilden dile anlatılmaktadır.

Truva Savaşı, Truvalı Paris’in Sparta Kralı Menelaus’un eşi Helen’i kaçırması nedeniyle Yunanlıların Anadolu’daki Truva kentine savaş açması olayıdır. Bu savaş, Yunan mitolojisinde büyük bir öneme sahiptir. Anlatılanlara göre Truva savaşı yaklaşık olarak 10 yıl kadar sürmüştür. Truvalı Paris Helen’i kesinlikle zorla kaçırmamıştır çünkü Helen’in Paris’e aşık olduğu da Truva atı efsanesi içerisinde anlatılmaktadır.

Truva atı nerede ne zaman yapıldı?

Tarihin meşhur savaşlarından birisi olan Truva Savaşı, Çanakkale Boğazının güney kısmında yer alan Hisarlık adı verilen yerde gerçekleşmiştir. Savaş burada geçtiğinden dolayı Truva atının burada olduğu düşünülüyor. Düşünülüyor dememizdeki temel sebep gerçek Truva atının günümüzde olmamasıdır. 1973 senesinde dilden dile anlatılan Truva atı efsanesini ölümsüzleştirmek ve ülkemize bu sayede turizm değeri kazandırmak isteyen Kültür Bakanlığı, anlatılan Truva atına benzer bir ar yaptırarak efsane severlerin beğenisine sunmuştur. Günümüzde Truva atı Çanakkale ilinin merkezinde yer almaktadır. Gerçeğine benzer olarak yapılan Truva atını yapan kişi, Çanakkaleli bir ağaç ustası olan Ahmet Karadeniz Beydir.

Truva atı efsanesi

Efsanelere konu olan Truva atı, Odysseus’un Truva şehrindeki surları geçip Truva’yı alamamasından dolayı, Truva şehrine gizli bir şekilde girmek adına inşa ettirdiği tahtadan yapılan ve içine asker doldurulmuş olan bir at maketidir. Tarihin derinliklerinde kalmış olan Truva savaşı yaklaşık olarak 10 yıl kadar sürdü. Bu 10 yıllık süreçte Truva surları bir türlü aşılamadı. Bu durum da savaşta yer alan askerlerin ciddi anlamda yorgun düşmesine neden oldu.

Bunun üzerine aşırı derecede zeki olmasıyla tanınan Odysseus, tahtadan bir at maketi yaparak şehrin içerisine girebileceğini aklına getirdi. Tahta at maketini yapıp savaştan çekildiği süsünü vererek surlardan içeriye asker sokmayı düşünen Odysseus, düşüncelerinde haklı çıktı ve başarıya ulaştı. Truva atının içerisine en seçkin askerlerini sokan Odysseus, daha sonra gemilere bindi ve savaştan çekiliyormuş süsü verdi. Denize açıldıktan sonra Truva halkının kendisini görmeyeceği bir şekilde açık denizlerde gizlendi.

Truva halkı olay yerinde büyük tahtadan bir atın olduğunu gördü ve merak içerisinde yapılan bu atın yanına gitti. O sırada atın yanında bir Akalı askeri vardı. Bu asker kendisini kurban olarak bıraktıklarını söyleyerek Truva halkının kendisine inanmasını sağladı. Bu tahtadan atın ne olduğunu soran Truva halkına asker, bu at Tanrıça Athena için yapıldı cevabını verdi. Ayrıca bu kadar büyük yapılmasının nedeni, Truva halkının bu atı surların içerisine sokamaması olduğunu da belirtti. Normal şartlarda böyle bir şey söylenmeseydi, Truva halkı tahtadan yapılan bu atı kesinlikle gördükleri gibi yakıp parçalardı. Fakat asker bu atın Athena için yapıldığını söylediğinden dolayı Truva halkı atı yakmaya cesaret edemedi. Athena’nın sevgisini kazanmak isteyen Truva halkı, Akalı askerinin söylemiş olduğu bu yalana inandı ve tahtadan yapılan, içi asker dolu olan bu atı Truva surlarından içeriye soktu. Böylelikle büyük bir oyuna dahil olmuş oldular.

Savaşın bitmesini büyük bir coşkuyla kutlayan Truva halkı, tüm gece boyunca aşırı derecede içki içti ve kendilerinden geçti. Truva atının içerisinde yer alan seçkin askerler de durumu görerek Truva atının içerisinden çıktı. Truva halkını katletmeye başlayan askerler açık denizlerde gizlenen ordunun desteğe gelmesiyle birlikte Truva şehrini tamamen yok etti. Yaşanan bu olay sonrasın Menelous Helen’i alarak Yunanistan’a gitmek zorunda kaldı. Dilden dile dolaşan ve Çanakkale şehrinin bir sembolü haline gelen Truva atı efsanesi bu şekildedir. Olayın nasıl gerçekleştiğiyle alakalı yazılı kaynak olmadığından dolayı dilden dile dolaşan mitolojik hikayelerden yola çıkılarak bu Truva atı efsanesi oluşturulmuştur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here