Ağustos Böceği Özellikleri

Ağustos böceği sesi ile yaz mevsimi geldiğinde adeta ben buradayım diyen en güzel böcek türlerinden birisidir. Bu tanımlamayı yaptığımızda eminiz birçoğunuz ağustos böceği nasıl ses çıkarır diye kendisine soruyordur. Bu düşünceye kapılmış olduğumuzdan dolayı ağustos böceği özellikleri hakkında açıklamalar yapacağız. Ağustos böceği ile karınca hikayesini bilmeyeniniz yoktur. Aslında birçoğunuz bu böceği bu hikaye sayesinde tanıyorsunuz. Gelin bu ilginç böcek türünün daha bilmediğiniz ne gibi özellikleri varmış öğrenelim.

Birçoğunuzun cırcır böceği olarak bildiği bu böcek türü üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda sadece erkeklerinin öttüğü tespit edilmiştir. ağustos böcekleri neden öter diyecek olursanız, erkek böceklerin çiftleşme döneminde dişileri etkilemek adına öttükleri söyleyebiliriz. İnsanların büyük bölümü ağustos böcekleri ile çekirgeleri karıştırmaktadır. Her iki türün birbirinden farklı olduğunu ve yok denilecek kadar az ortak özelliklerinin olduğunu belirtmek isteriz.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Ağustos böcekleri karın bölgelerinde yer alan zarın titremesi sonucunda sizlerin bildiğiniz o sesi çıkarmaktadır. Ağustos böcekleri hikayelerde yer alan tembellik özelliğinden çok uzak bir böcek türüdür. Lafonten’in bu böcek türünü neden tembel bir böcek türü olarak ele aldığını anlamak gerçekten çok zor. Aslında Lafontan’e suçlamak yapmak da yersizdir. Çünkü Lafonten kaleme almış olduğu hikayede aslında yeşil çekirgeleri ele almıştır. Ancak bu hikaye Türkçeye uyarlandığında çeviri yapan kişi ilgili böcek türünü ağustos böceği olarak çevirdiğinden dolayı bu hikayeyi büyük bölümümüz yanlış bilmekteyiz. Ağustos böcekleri hikayelerde bilinenin aksine aşırı derecede çalışkan canlılardır ancak asıl üzücü olan kısım bu böcek türlerinin aşırı derecede kısa yaşamalarıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda bu böcek türlerinin ortalama olarak 2-3 hafta civarında yaşadığı ve özellikle ağustos ayı içerisinde görüldüğü tespit edilmiştir.

Ağustos böceklerinin ömürleri aslında yeryüzüne çıktıkları zaman kısadır. Yani ağustos böceklerinin sadece ölüm saati geldiği zaman soylarını devam ettirmek adına yeryüzüne çıktığı söyleyebiliriz. Dişi olan ağustos böcekleri ağaçlarda yer alan yarıklara yumurtalarını bıraktıktan kısa süre sonra ölürler. Bu yumurtalar dış etkiler sayesinde toprağa düşer ve gömülür.

 

Toprak altında çıkan yavrular ağaç köklerinde yer alan suları içerek uzun yıllar boyunca yaşarlar. Uzun yıllardan kastımız ortalama olarak 15 yıldır. Yani bir ağustos böceğinin toplam ömrü ele alınacak olunursa ve buna yeraltında yer alan yaşam süresi de eklenirse bu böceklerin 15 yıl civarında yaşadığı söylenebilir. 15 yıl sonrasında ise bu böcekler topraktan çıkarak çiftleşir ve yumurtlama işlemi gerçekleştikten kısa bir süre sonra ölürler. Bu sayede de bu böcek türlerinin nesli devam etmektedir.

Ömürlerinin büyük bölümü toprak altında geçen ağustos böcekleri, toprak altında yaşam sürdükleri dönemde kanatlara sahip değillerdir. İlgili böcek türlerinin kanatları yeryüzüne çıktıktan sonra hızlı bir şekilde oluşmaktadır. Yaz mevsiminde koro halinde öterek adeta biz uyurken bizlere masallar anlatan ağustos böcekleri, tarım alanlarında ilaçlamanın her geçen gün artmasından dolayı yok olmakla yüz yüzedir. İlgili böcek türlerini korumak adına tarım alanlarında kullanılan ilaçların azaltılması ya da bu böcek türlerine zarar vermeyen kimyasalların keşfedilmesi yerinde bir karar olacaktır.

14 + 4 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Kategoriler
Sağlık
Bağlantılar