Mitoloji unsurları, efsanelerin doğduğu bölgelere göre değişiklik gösterdiğinden dolayı Türk mitolojisinin unsurları konusunu irdeleme gereği duymuş bulunuyoruz. Mitoloji genel hatları ile ilkel dönemde yaşam sürmüş olan insanların, doğaüstü varlıkları ve bu varlıkların başından geçen olayları masalsı bir dille anlatmaktadır. Mitoloji denildiği zaman akla genel olarak Yunan mitolojisi gelse de aslında Türk tarihi ele alındığında Türklerin de birçok mitolojik öğesinin olduğu karşımıza çıkıyor. Türk mitolojik unsurları nelerdir konusunda bilginiz yoksa makalemiz aracılığı ile bu konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ülkemizin en önemli öğeleri arasında yer alan destanlar mitolojik hikayelere aşırı derecede benzediğinden dolayı birçok kişi destanlar ile mitolojiyi ayırt etmekte zorlanmaktadır. Öncelikle her ikisinin farklı kavramlar olduğunu bilmenizi isteriz. Destanlar sizlerinde bildiğiniz gibi tarihi olayları ele almaktadır. Destanlar içerisinde efsane olarak nitelendirilen birçok kahraman yer almaktadır. Destanlar içerisinde yer alan bu kahramanlar destan içerisinden çıkarıldığı zaman ortaya yalın bir tarih anlatımı çıkar ve gerçeklere dayanır. Mitolojik hikayelerde ise olayın tamamı hayal ürünüdür ve insanlar tarafından uydurulmuştur. Bu her iki kavramın bu özelliklerini analiz ederek anlatılanların destan mı yoksa hikayemi olduğunu kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.

Mitolojik öğelerin meydana gelişinde eski zamanlarda kişilerin yaşadıkları tabiat olaylarını olağanüstü güçler ile birlikte ele almaları ve bunların etkisinde kalmaları etkili olmuştur. Bu kuvvetleri çözemediklerinden dolayı hayal güçlerini gün yüzüne çıkararak mitolojik öğeler oluştururlardı. Bahsi geçen bu mitolojik öğeler oldukça farklı ve nefes kesecek niteliklerle ve görünüşler ile tanımlanırdı ki insanoğlu onları kahramanları olarak benimserdi.

Buradan yola çıkıp Türk mitolojisini irdelediğimizde su, ay, yıldız, bozkurt, ağaç, ışık ve ateş gibi kavramların Türk mitolojisinin en ön plana çıkan öğeleri olduğunu görüyoruz. Sizler de gün gelir Türk mitolojisi ile ilgilenmek isterseniz öncelikle Altay Dağları bölgesinde yer alan Türk mitolojisini incelemenizi tavsiye ederiz. Türk mitolojisini detaylı bir şekilde ele aldığınızda çok sayıda mitolojik motive ile karşılaşacağınıza emin olabilirsiniz. Bunlarla ilgilenmeyi düşünen kişilerin yabancılık çekmemesi adına sizlere en çok karşılaşılanları özet halinde sunmak istiyoruz.

Umay: Tanrı olarak kabul edilen Umay, hayvan yavrularını ve çocukları korumak ile görevli olan tanrıdır. Anlatılanlardan yola çıkıldığında bu tanrının dişi bir tanrı olduğu anlaşılmaktadır.

Ülgen: Türk mitolojisinde anlatılanlara göre en büyük tanrı Kayrakan adındaki tanrıdır. Bu tanrının Kızagan, Mergen ve Ülgen adında oğulları bulunmaktadır. Kayrakan’ın oğullarından birisi olan Ülgen yıldızların üzerinde yaşar ve dünyada iyiliği temsil etmekle görevlidir.

Suyla: Suyla adı verilen bu mitolojik karakter bir ruh olarak görülür ve kendisi gelecekte neler olacak konusunda insanları bilgilendirmektedir. Çok uzaklarda olan şeyleri dahi kolay bir şekilde görebilen suyla, adeta atın gözlerine benzeyen bir göze sahiptir.

At: Şüphesiz Türk mitolojisi ve destanları ele alındığında akla gelen ilk şey atladır. Türkler göçebe bir yaşam sürdüklerinden dolayı atlar her zaman çok değerli olmuştur. Hangi Türk destanını ele alacak olursanız destan içerisinde kesinlikle atlara rastlayacağınıza emin olabilirsiniz.

Türk mitolojisinin unsurları ve öğeleri hakkında sizlere anlatacaklarımız bu şekilde. Eğer mitoloji konusunda yeni bir kişiyseniz mitoloji nasıl oluşur konusuna da göz atmanızı tavsiye ederiz. Sizleri bu konuda detaylı bir şekilde bilinçlendirmek adına diğer milletlerde yer alan mitolojik hikayeleri de ele almaya devam edeceğiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here