Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu hikayesi

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu, ünlü ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1906 -1907 yılları arasında yapılmıştır. Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu dünyanın en iyi ve değerli tablolarından birisi olarak görülmektedir. Osman Hamdi Bey bu tabloyu iki farklı versiyon olarak yaptığı için Kaplumbağa Terbiyecisi hikayesi sanatseverler tarafından merak edilen bir konudur.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu’nun her iki versiyonu da ele alındığında birinde 5 diğerinde ise 6 kaplumbağanın olduğu görülüyor. En çok akıllara takılan soru da neden birinde 5 diğerinde ise 6 kaplumbağanın olduğudur. Bu makalede Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu hikayesi kısaca ele alınarak tüm gizemin perdeleri aralanacaktır.

Bu tabloda yer alan Kaplumbağa Terbiyecisinin Osman Hamdi Beyin kendisi olduğu düşünülmektedir. Tablo bizlere genel olarak aydın bir insanın, toplumda geri kalmış kişileri aydınlatmaya çalışması anlatılıyor. Osmanlı devletinde önemli kurumların işleyişi içerisinde görev almış olan Osman Hamdi Bey, yapmış olduğu bu tabloyla aslında astlarına ve üstlerine derin bir mesaj vermektedir.

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu ismini şüphesiz resimde işlenmiş olan kaplumbağalardan almaktadır. Osmanlı devleti zamanında lale devrinde kaplumbağaların üstüne mumlar koyulur ve serbest bir şekilde dolaşmalarına izin verilirdi. Gece eğlencelerinde bu uygulama yaygınlaştığı için durumu içerleyen Osman Hamdi Beye bu durumun ilham kaynağı olduğunu düşünüyoruz.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Nedir?

Özellikle sanatseverlerin dilinden düşürmediği Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu, Osmanlı devletinin önemli ressamlarından birisi olan Osman Hamdi Bey tarafından yapılmıştır. İki farklı şekilde yapılan bu tablonun 1906-1907 yılları arasında yapıldığı biliniyor.

Tablo ilk sergilendiği zaman kaplumbağalar ve adam ismiyle nitelendirilmiştir. İlerleyen yıllarda tablonun vermiş olduğu mesaj anlaşılınca tabloya Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu adı verildi.

Bu tablonun yer aldığı ortam Bursa’da yer alan Yeşil Camidir. Tablonun birinde 5 diğerinde 6 kaplumbağa yer almaktadır. Ayrıca tabloya anlam katan yaşlı bir adam arkası dönüş bir şekilde resmedilmiş olup elinde ney adı verilen müzik aleti vardır. Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu nedir sorusuna yanıt vermek için aslında bir de Osman Hamdi Bey kimdir sorusu yanıtlanmalıdır.

Osman Hamdi Bey Kimdir?

Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey; 1842 senesinde dünyaya gelmiş olup Osmanlı devletinin en önemli ressamlarından birisi olmasıyla tanınan şahsiyettir. Gençlik döneminde temel eğitimlerini Osmanlı kurumlarında aldı. Daha sonra Fransa’ya giderek eğitimine burada devam etti. Avukatlık eğitimi almak için Fransa’ya gitmiş olsa da hayallerinin peşinde koşarak sanatçılık üstüne kendisini geliştirmiştir. Avrupa’da kendisini en çok etkileyen şey müzeler olmuştur. Bu yüzden Osmanlı devletine geri gelince özellikle müzecilik ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Osman Hamdi Bey hakkında daha fazla bilgi almak için Osman Hamdi Bey kimdir makalesini inceleyebilirsiniz.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosunu Önemli Kılan Şey Nedir?

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu önemli kılan şey tabloyu resmeden kişidir. Osman Hamdi Bey toplumsal hataların ancak sanat ile düzeltilebileceğine inanan bir kişiydi. Bu düşüncelerini eserlerine yansıtması onu daha da önemli bir ressam haline getirmiştir.

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda toplumun geri kalmış kişilerini aydın insanların aydınlığa çıkarabileceğini anlatması bu tabloyu önemli kılan şeylerden birisidir. Dünden bu güne yapılan müzayedelerde en çok fiyat gören tablo olması da bu tabloyu diğerlerine oranla daha önemli hale getirmiştir. Ayrıca tabloda yer alan sakallı adamın Osman Hamdi Bey olduğu düşünülmesi de tabloya ekstra bir değer kazandırıyor.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosunun Hikayesi

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun hikayesi aslında Osman Hamdi Beyin hayatıdır. Kendisi sanatı geliştirmek ve insanları aydınlığa ulaştırmak için büyük çaba göstermiş bir kişidir. Karanlıkta kalan yani geri kalmış insanları aydınlığa çıkarmak aydın insanların işidir görüşünde olan Osman Hamdi Bey, farkındalık oluşturmak için bu tabloyu resmetmiştir.

Resmi oluşturduğu yıllarda yaşamış olduğu duyguların tamamı aslında Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda yer almaktadır. Kurumuş marulları yiyen kaplumbağaların karşısında dikilmiş olan kişi Osman Hamdi Beyin kendisidir. Geri kalmış insanları geliştirmek için büyük çaba göstermesi ancak insanların bir türlü aydınlığa kavuşmak adına uğraşmaması bu tablonun hikayesidir. Yaşlı adamın elinde bir ney olmasına rağmen onu üflememesi ve sadece kaplumbağalara odaklanması aslında pes etmeye başladığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu tabloya bakan kişiler farklı hikayeler türetiyor olsa da aydınların tabloyu yorumlama şekli genelde bu şekildedir.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Kimde ve Fiyatı

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Kimde ve Fiyatı

Herkesin farklı anlamlar taşıdığını düşündüğü Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu, şuanda Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi bünyesinde yer almaktadır. TMSF tarafından açık arttırma usulüyle satışa sunulan bu tablo 5 milyon TL fiyatını görünce satılmıştır. İlgili dönemde 5 Milyon TL gibi bir fiyata satılmış olsa da bu eserin günümüzdeki fiyatı 15 milyon TL civarındadır.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosunun 2. Versiyonu Simavi koleksiyonunda yer almaktadır ve fiyatı yaklaşık olarak 7 milyon TL civarındadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here