Bir toplumun gelişmesini sağlayan en önemli kişiler bilim insanlarıdır. Dünyanın gelişmiş ülkelerine bakacak olursanız bilim insanlarına çok değer verildiğini görürsünüz. Ancak bazı ülkeler var ki bilim insanlarına gerçekten yeterli oranda değer vermiyor. Merak etmeyin ülkemizden bahsetmiyoruz. Ülkemiz dışında da bilim insanlarına değer vermeyen çok sayıda ülke var.

Hakkında bahsedeceğimiz kişi ünlü matematik dehası Grigori Yakovlevich Perelman. Grigori Yakovlevich Perelman 2002 yılında dünyanın en büyük problemleri arasında görülen Poincaré önermesini çözmeyi başaran kişidir. Bu yüzden kendisi bir dahi olarak görülmektedir.

Grigori Yakovlevich Perelman Matematiğe Fısıldayan Adam

Grigori Yakovlevich Perelman, Rus asıllı olup 1966 yılında dünyaya geldi. 100 yıldan beri hiçbir matematik dehasının çözemediği bir problemi çözerek herkesin tanıdığı bir isim haline geldi.

2002 yılında problemin çözümüne ulaşmış olsa da yaptığı çalışmanın sonucu maalesef 2006 yılında kabul edildi. Yaptığı çözümün kabul edilmemesinin sebebi aslında meslektaşlarının onu kıskanmasıydı.

Özellikle Amerikalı meslektaşları 100 yıldan beri çözülemeyen problemi çözdüğü için onu çok kıskandı. Bu yüzden çözümün kabul edilmesini engellediler. Bunu Dahi Grigori Yakovlevich Perelman’a yapılan büyük bir saygısızlık olarak görüyoruz.

Yüz yıldır çözülemeyen bu problemi çözen kişiye 1 milyon dolar para verilecekti. Ancak Grigori Yakovlevich Perelman verilen ödülü gururunu kırdıkları için kabul etmedi.

Belki 1 milyon doları alsa hayatı tamamen değişecekti. Ancak Grigori Yakovlevich Perelman hayatını değiştirmekten çok onurunun daha önemli olduğunun bilincinde olan bir kişidir.

“Ben ünlü olmak istemiyorum. Teşhir edilecek bir sirk maymunu değilim. Altı üstü bir soru çözdüm ve bu kadar büyütülmesi ilginç.”

Diyen Grigori Yakovlevich Perelman, ayrıca matematik biliminin Nobel ödülü olarak kabul edilen Fields Ödülü’nü de onurunu zedeledikleri için kabul etmesi.

Grigori Yakovlevich Perelman’ın hayatı hakkında verdiği kararlar elbette bununla sınırlı değil. Yaşanan bu olaylardan sonra St. Petersburg’daki Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden de istifa etti

Görevinden istifa ettikten sonra ciddi anlamda maddi sıkıntı çekmeye başladı. Annesiyle birlikte yaşayan Grigori Yakovlevich Perelman, maalesef annesinin aldığı emekli maaşıyla geçinmek zorunda kaldı.

Grigori Yakovlevich Perelman, bir ara verilen 1 milyon dolarlık ödülü eğitimine devam etmek için alacağını söylese de bu ödülü almadı.

Yıl 2010’a geldiğinde matematik alanındaki başarısından dolayı Milenyum Ödülünü almaya layık görüldü. Tabi ünlü deha bu ödülü de elinin tersiyle iterek reddetti.

Popüler kültüre olan en büyük başkaldırma hareketi bu olsa gerek… Grigori Yakovlevich Perelman, onurunu ayaklar altına aldırmayarak birçok insana ilham olmuş durumda. Sergilemiş olduğu karakterden dolayı ayakta alkışlanmayı hak eden bir kişi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here