Jeotermal ısı pompaları ısınma amacıyla kullanıldığı gibi yaz mevsiminde soğutma amacı ile de kullanılmaktadır. Jeotermal ısı pompası nedir konusu ilgili pompanın çok ön plana çıkan bir teknoloji olmamasından dolayı merak edildiğini ötürü sizlere jeotermal ısı pompası nasıl çalışır hakkında bilgi vereceğiz.

Jeotermal ısı pompaları yerin altında yer alan ısının yüksek basınç oluşturularak ortama aktarılmasını sağlayan sistemlerdir. Özellikle konutların ısıtılmasında ciddi derecede ekonomik olduğundan dolayı gün geçtikçe kullanım alanları hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Sizlerinde bildiği gibi toprak dış ortama oranla daha geç ısınmaktadır. Yaz mevsimi gelindiği zaman dış ortam aşırı derecede sıcak olduğunda toprağın altındaki sıcaklık yeryüzüne oranla daha düşüktür. Isı pompaları sayesinde yaz mevsiminde ucuz bir şekilde serinleyebileceğiniz gibi kış mevsiminde ucuz bir şekilde ısınabiliriz. Kış mevsiminde dış ortam -5 derecede olduğu zaman toprak tabakasının yaklaşık olarak 1 metre altında sıcaklık değerleri +15 derecedir. Bu durumda oluşturulan sistemdeki sıvının devir daim yapılarak konutları ısıtmasına imkan tanımaktadır. İşte bu sistemlerde kullanılan pompa düzeneğine jeotermal ısı pompası denilmektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi jeotermal ısı pompaları toprağın altında oluşturulan bir sistem şeklindedir. Jeotermal ısı pompası düzeneğini kurmak istiyorsanız öncelikle toprağın altına sıvı maddenin dolaşacağı bir boru sistemi kurmalısınız. Daha sonra istenilen basıncı üretmek adına dolaşmayı sağlamak için iç mekan içerisine 1 adet yoğuşma kazanı ve 1 adet yüksek basınç üretimine imkan tanıyan bir pompası koymanız gerekmektedir. Sistemi aktif hale geçirmeniz durumunda toprak altında ısınan su yoğuşma gazına gelerek daha da ısınır ve konutun ısıtılması için gerekli olan sıcaklık değerleri elde edilir. Jeotermal ısı pompasının genel çalışma prensibi bu şekildedir.

Jeotermal ısı pompası sistemleri en çok ülkemizin ege ve Akdeniz bölgelerinde kullanılmaktadır. İlk yatırım maliyetleri yüksek olsa da kullanılmaya başlandığı zaman tüm yatırım giderlerini düşük gelen faturalar sayesinde çıkarmaktadır. Eğer ekonomik durumunuz ve ikamet ettiğiniz iklim şartları elverişli ise bu sistemleri kurup denemenizi tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here